ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης για τις υπερχρεωμένες Μικρο – μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες «γονάτισαν» υπό το βάρος του υψηλού ενεργειακού κόστους σε συνδυασμό με τη δεκαετή οικονομική κρίση, ζητά ο πρόεδρος της Ο.Ε.ΕΣ.Π., Γεώργιος Βαγενάς, με επιστολή σε Κώστα Σκρέκα και Άδωνη Γεωργιάδη.

Όπως τονίζεται, «…Η οικονομική τους ανάπτυξη (σ.σ. των ΜμΕ επιχειρήσεων) όχι μόνο δεν είναι ορατή αλλά αντίθετα απειλείται εδώ και μήνες η βιωσιμότητά τους»…

Η επιστολή

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις Ο.Ε.ΕΣ.Π. για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων»

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 29 & 30 Ιανουαρίου 2022 στον Μυστρά Λακωνίας, συζήτησε μεταξύ άλλων θεμάτων, για τον προβληματισμό και την απόγνωση των επιχειρήσεων εξαιτίας των ανατιμήσεων στις τιμές ενέργειας.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος, σε συνδυασμό με τη δεκαετή οικονομική κρίση και τις οικονομικές επιπτώσεις που επωμίζονται οι επιχειρήσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, πιέζει και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα ελάφρυνσης για τις υπερχρεωμένες ΜμΕ, εξαιτίας των ανωτέρω παραγόντων, ο κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους και των εκτεταμένων λουκέτων θα συνεχίσει να υπάρχει. Η οικονομική τους ανάπτυξη όχι μόνο δεν είναι ορατή αλλά αντίθετα απειλείται εδώ και μήνες η βιωσιμότητά τους. Η κυβέρνηση οφείλει επειγόντως να ρίξει βάρος στην ανακούφιση και την προστασία των ΜμΕ οι οποίες έχουν βρεθεί σε τέλμα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και για την αντιμετώπιση της κατάστασης προτείνουμε τα εξής μέτρα ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστος για τις επιχειρήσεις:

  • Αφαίρεση - Κατάργηση των έμμεσων φόρων (π.χ. χρεώσεις Δήμου) πέραν της αξίας του ρεύματος - φυσικού αερίου, που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς κατανάλωσης.
  • Κρατική επιδότηση στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις αναλογικά με τις κιλοβατώρες που καταναλώνονται.
  • Απαγόρευση απενεργοποίησης του μετρητή φορτίου (διακοπή ηλεκτροδότησης) για όσο διάστημα επικρατεί η ανισορροπία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι λογαριασμοί εκδίδονται με επαυξημένες χρεώσεις.
  • Παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί και θα εκδοθούν με αυξημένες χρεώσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάστημα 24 μηνών, προκειμένου να διευκολυνθούν και να ανταπεξέλθουν.
  • Επέκταση, για όσο είναι ακόμα αναγκαίο, της παραγωγής λιγνίτη, όπως εφάρμοσαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σας καλούμε όπως λάβετε υπόψιν σας την παρούσα επιστολή και να αξιολογήσετε καθώς και να εφαρμόσετε άμεσα τα μέτρα αυτά προκειμένου να κερδηθεί η μάχη και να σωθούν οι εναπομείνασες ΜμΕ επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις