ΚΟΣΜΟΣ. Ο Εμμανουήλ Φράγκος με την ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταφέρει την αγωνία και τις εκκλήσεις των Ελλήνων αρτοποιών για επείγουσα παρέμβαση στην αγορά, καθώς η χρηματιστηριακή τιμή του μαλακού σιταριού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Παρισιού, μετά τις 22 Μαΐου, αποτελεί ένδειξη για τις επιβαρύνσεις στη λιανική τιμή των προϊόντων σίτου στους φούρνους και στα σούπερ μάρκετ. Ο βασικός δείκτης διαπραγμάτευσης για την αξία των σιτηρών στην Ευρώπη έχει εκτοξευτεί προσεγγίζοντας τα 390 ευρώ/τόνο, από 260 ευρώ/τόνο προ του ουκρανικού.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής επισημαίνει την ανάγκη για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής σιταριού αλλά και υποστήριξης ελληνικών προϊόντων, που μπορούν να το αντικαταστήσουν μερικώς, καθώς θεωρεί απαραίτητο να μην αυξηθεί κι άλλο η αξία των εισαγωγών. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ιδιαίτερα οι φτωχότεροι Έλληνες πολίτες θα δοκιμαστούν πολύ.

Επισυνάπτεται η ερώτηση του Εμμανουήλ Φράγκου, με αίτημα γραπτής απάντησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θέμα: Αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του ψωμιού

«Η τιμή του μαλακού σιταριού για συμβόλαια παράδοσης στις 22 Μαΐου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Παρισιού, αποτελεί βασικό δείκτη για την αξία των σιτηρών στην Ευρώπη, και πλέον προσεγγίζει τα 390 ευρώ/τόνο. Προ του πολέμου στην Ουκρανία, η τιμή του εμπορεύματος κυμαινόταν στα 260 ευρώ/τόνο. Συγκριτικά, η χρηματιστηριακή τιμή παρουσιάζει αύξηση περίπου 50%.

Μετά τις 22 Μαΐου, που θα εκπληρωθούν τα συγκεκριμένα συμβόλαια και θα γίνουν οι εισαγωγές σιταριού με τις παραπάνω τιμές, θα φανούν οι πραγματικές επιβαρύνσεις στη λιανική τιμή των προϊόντων σίτου στους φούρνους και στα σούπερ μάρκετ.

Οι αρτοποιοί προβλέπουν μεγάλες αυξήσεις στο ψωμί και ζητούν από την κυβέρνηση μέχρι και την επιδότηση των εισαγωγέων για φθηνότερη πρώτη ύλη.

Βάσει του Προέδρου των Αρτοποιών Αιγιαλείας και Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, «προς το παρόν οι τιμές στο ψωμί έχουν συγκρατηθεί, με κάποιες μικρές αυξήσεις 5–10 λεπτών. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση με το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% και σε συνδυασμό με τα μέτρα για την ρήτρα αναπροσαρμογής, ελπίζουμε να συγκρατήσουμε τις μεγάλες αυξήσεις... Φτάσαμε στο σημείο να κόβουμε τη φρατζόλα στη μέση».

Το ψωμί βρίσκεται πάντα στο ελληνικό τραπέζι. Δυστυχώς, οι αυξήσεις θα πιέσουν κι άλλο τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Για αποφυγή λύσεων νέων εισαγωγών, σχεδιάζει να υποστηρίξει την ανάδειξη ευκαιριών για την δική μας παραγωγή σιταριού αλλά και εναλλακτικών ελληνικών προϊόντων; Με ποιόν τρόπο;»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις