ΚΟΣΜΟΣ. Μόλις το ένα πέμπτο των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη αποταμίευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως αποδεικνύει σχετική ανάλυση της ΕΚΤ. Τα ευρήματα της ανάλυσης αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει επαρκές «μαξιλάρι», το οποίο θα στηρίξει την ανάκαμψη της κατανάλωσης και θα αποτελέσει ασπίδα έναντι του κλιμακούμενου πληθωρισμού.

Ειδικότερα, βάσει έρευνας που διενεργήθηκε σε έξι από τις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, το 20% των ερωτηθέντων αύξησε τις αποταμιεύσεις του, ενώ το 16% είδε μείωση σε αυτές.

«Η κατανομή των αποταμιεύσεων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενδέχεται επομένως να περιορίσει την δυνατότητά τους να στηρίξουν την τρέχουσα ανάκαμψη της κατανάλωσης έναντι της αντίστροφης επίπτωσης της πρόσφατης αύξησης στις ενεργειακές τιμές», δήλωσαν οι οικονομολόγοι Maarten Dossche, Δημήτρης Γεωργαράκος, Aleksandra Kolndrekaj και Francisco Tavares.

Νομισματική πολιτική

Αυτό σημαίνει επίσης ότι ενδέχεται να αλλάξει η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πριν από μερικές ημέρες ότι «η κατανάλωση στηρίζεται στις αποταμιεύσεις που συγκέντρωσαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μία ισχυρή αγορά εργασίας».

Λαγκάρντ: Θα αυξάνουμε τα επιτόκια όσο χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%

Υπενθυμίζεται ότι η Κ. Λαγκάρντ πριν λίγες ημέρες με ανάρτησή της στο blog της ΕΚΤ, τόνισε ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια όσο χρειαστεί για να υποχωρήσει αυτός στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από το 2011, η πρόεδρος της θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο, όπως είπε, μήνυμα στις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τις αγορές ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 2%.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού ληφθούν υπόψη τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.

«Αναγνωρίζουμε επίσης ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλη αβεβαιότητα, λόγω και του πολέμου και των τιμών ενέργειας. Καθώς η οικονομία προχωρά και ανταποκρίνεται στις πολλές προκλήσεις από έξω και από μέσα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάζει την κατάσταση και θα αποφασίζει για τον ενδεδειγμένο ρυθμό των επόμενων βημάτων μας με βάση τα νεότερα στοιχεία», ανέφερε.

Αυτό που μπορεί να κάνει η ΕΚΤ, είπε η επικεφαλής της, είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνει μόνιμος. «Αυτό είναι ό,τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι αυξήσεις των τιμών διαχέονται στην οικονομία και ο κόσμος αρχίζει να αναμένει υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον. Τότε, θα μπορούσαμε να δούμε τους φαύλους κύκλους αυξήσεων μισθών και τιμών που έχουν οδηγήσει ιστορικά σε ανεξέλεγκτο πληθωρισμό», σημείωσε η Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στο ευρώ, σημειώνοντας ότι ενώνει 340 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι θα παραμείνει σταθερό νόμισμα. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεσμευόμαστε. Είναι η δουλειά μας και θα τα καταφέρουμε», είπε.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις