ΕΛΛΑΔΑ. Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού ή αλλιώς βραχυχρόνια μίσθωση, σχεδόν στο σύνολο των τριημέρων (25ης Μαρτίου, Πάσχα, Πρωτομαγιά, Αγίου Πνεύματος) καταγράφει εντυπωσιακές πληρότητες τόσο στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όσο και στην ηπειρωτική χώρα.

Από τις αρχές του 2022, είχε διαφανεί ότι όσον αφορά στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων και ιδιαίτερα ο τουρισμός υψηλών προδιαγραφών ( βίλες με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα) θα επανέλθει συντομότερα από τον μαζικό τουρισμό και θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019.

Παράλληλα, υπήρχαν αναφορές ότι θα καταγραφεί ραγδαία αύξηση του οδικού τουρισμού ιδιαίτερα σε τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου αλλά και σε ηπειρωτικούς προορισμούς που αναδείχθηκα εν μέσω πανδημίας (Ν. Αχαΐας, Ν. Ηλείας, Ν. Αιτωλοακαρνανίας και η Ήπειρος ), προορισμοί που πλέον καταγράφουν αύξηση της δυναμικής των ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Όλα τα άνωθεν αισιόδοξα μηνύματα για το περσινό καλοκαίρι, επισφραγίστηκαν από τα στοιχεία της AirDNA όπου κατέγραψε αύξηση της ζήτησης για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 232% τους καλοκαιρινούς της περσινής χρονιάς, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης που αναμένεται και τη φετινή σεζόν σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πολλοί ιδιοκτήτες έσπευσαν να εγγράψουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με στόχο την αύξηση των εσόδων τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που το φετινό καλοκαίρι δεν θα επισκεφτούν τα εξοχικά τους ώστε να επιμερίσουν τα αυξημένα κόστη της φετινής χρονιάς στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, η ραγδαία αύξηση που καταγράφεται, τροφοδοτεί και την επένδυση σε εξοχικές κατοικίες ιδιαίτερα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Μη ξεχνάμε ότι το νησί των ανέμων η Μύκονος καθώς και η Σαντορίνη, προσφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις, της τάξεως του 8%- 8,5%, γεγονός το οποίο προσελκύει ακόμη περισσότερους επενδυτές εξοχικών κατοικιών τόσο εγχώριους αλλά κυρίως αλλοδαπούς.

Τα άνωθεν δεδομένα είναι άκρως εντυπωσιακά και αναδεικνύουν εμπράκτως τη δυναμική και τη συμμετοχή της οικονομίας διαμοιρασμού στο νέο μοντέλο του τουρισμού που αναδεικνύεται και ήδη διανύουμε.

Μη ξεχνάμε ότι ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποτέλεσε «λύση» στους εν δυνάμει εκδρομείς τόσο εγχώριους, όσο και αλλοδαπούς τη στιγμή που δεν επιθυμούσαν τη περσινή χρονιά σύμφωνα με τα υγειονομικά δεδομένα να έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.

Η οικονομία διαμοιρασμού τα τελευταία χρόνια – πριν την πανδημία του κορωνοϊού, ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων με περισσότερα από 444εκατ €, 68 εκατ.€ το 2017, 176 εκατ.€ το 2018 και περίπου 200εκατ. € το 2019. Το 2022 έφτασε να αποτελεί το 14% της συνολικής τουριστικής δαπάνης. Σε απόλυτα νούμερα η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα γιγαντώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ το 2022 από 2,96 δισ. ευρώ που ήταν το 2019 και 1,42 δισ. ευρώ το 2016.

Τη φετινή χρονιά, στόχος είναι η αύξηση των εσόδων κατά 10% σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι.

Αύξηση των εγγραφών σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Η αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τη φετινή χρονιά και ιδιαίτερα στους δημοφιλείς προορισμούς αποτελεί μονόδρομο για την εξυπηρέτηση της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση νέων εγγραφών καταγράφεται στη Λευκάδα. Από 1.329 εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τον Μάιο του 2022, πλέον έχουν αγγίξει τα 1.583 ακίνητα, αύξηση 19,11%. Αύξηση των εγγραφών για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα καταγράφεται στο σύνολο των νησιωτικών προορισμών.

Στη Σύρο, οι εγγραφές νέων ακινήτων αυξήθηκαν κατά 18,26%, στη Κύθνο κατά 17,17% και στην Άνδρο κατά 14,86%. Έντονη δυναμική του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταγράφεται στη Μύκονο με 2.479 ακίνητα ( αυτοτελείς κατοικίες ή/και διαμερίσματα), στη Σαντορίνη με 3.081 ακίνητα, στη Πάρο με 2.030, στη Ζάκυνθο με 2.223, στη Κεφαλονιά με 2.241 κατοικίες και στη Λευκάδα με 1.585 κατοικίες.

Η Μύκονος, το νησί των ανέμων ή/και το Μονακό της Ελλάδας, καταγράφει οριακή αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, αλλά εντός του Ιουνίου, αναμένουμε ραγδαία αύξηση νέων εγγραφών που αγγίξει τα 3.261 αυτοτελή ακίνητα (όχι δωμάτια).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Σαντορίνη, τη περσινή χρονιά διέθετε αριθμητικά μεγαλύτερη δυναμική εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε σχέση με τη Μύκονο.

Άνθηση των «road trips» και το καλοκαίρι του 2023

Το φετινό καλοκαίρι, όπως και το καλοκαίρι του 2020-2021-2022, αναμέναμε να γνωρίσουν εκ νέου άνθηση τα περίφημα «road trips» στους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρα μας, τόσο λόγω του κόστους μετακίνησης που πλέον δεν είναι αμελητέο, αλλά και λόγω του covid-19 που έχει αρχίσει να εμφανίζεται και πάλι.

Τα πρώτα αισιόδοξα δείγματα καταγράφηκαν τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, δημοφιλείς και μη προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα κατέγραψαν υψηλή κινητικότητα. Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο, και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την επιλογή των εκδρομέων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Θεωρούμε ότι αρκετοί συμπολίτες μας θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων.

Καλαμάτα, Ναύπλιο και Μάνη (Λακωνική & Μεσσηνιακή), αποτελούν τους «top» καλοκαιρινούς οδικούς προορισμούς.

Η «άγρια» φύση στη Μάνη τόσο στη Λακωνική όσο και τη Μεσσηνιακή, αποτελεί διαχρονικό οδικό προορισμό τόσο για εγχώριους όσο και για αλλοδαπούς ταξιδιώτες.

Το Ναύπλιο, αποτελεί προορισμό για όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου. Προορισμός που επιλέγουν τόσο οι Αθηναίοι λόγω της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης αλλά και πολλοί αλλοδαποί ταξιδιώτες επισκεπτόμενοι τόσο το θέατρο της Επιδαύρου όσο και τους λοιπούς αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας.

Το καλό οδικό δίκτυο και η πληθώρα επιλογών σε παραλίες, έχουν αναδείξει τα τελευταία 3-4 χρόνια τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα προορισμό τόσο τριημέρων όσο και για τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι επιλογές στη Μεσσηνία με «βάση» διαμονής τη Καλαμάτα είναι πολλές τόσο για ημερήσιες εξορμήσεις όσο και για εξερεύνηση οργανωμένων και μη παραλιών. Η Καλαμάτα, διαθέτει 698 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τον Μάϊο του 2022 κατά 13,31%.

Βασικό κίνητρο για τις οικογένειες οι πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες

Το γεγονός ότι, σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της, αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες ανάδειξης του κλάδου ιδιαίτερα εν μέσω πανδημικής κρίσης, ενώ αποτέλεσε «λύση» για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο «budget».

Μπορεί για τους νεότερους ή/και για οικογένειες που διαθέτουν την οικονομική άνεση να φαντάζει κάτι όχι και τόσο απαραίτητο η ύπαρξη των οικοσυσκευών, αλλά όταν μια οικογένεια με 2 παιδιά θελήσει να κάνει διακοπές, θα πρέπει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό τα καθημερινά έξοδα καφέ κλπ., καθώς και το κόστος 2 γευμάτων την ημέρα τουλάχιστον, ενώ αν έχει μικρά παιδία, τα γεύματα μπορεί να είναι μικρότερα αλλά είναι σαφώς περισσότερα.

Η δυνατότητα του να μπορείς να φτιάξεις το καφέ σου, να μαγειρέψεις εντός της κατοικίας που διαμένεις, να απασχολήσεις τα παιδία αν είναι μικρά ηλικιακά, σου παρέχει την ευχέρεια εκεί που θα υπολόγιζες ότι δεν μπορείς να κάνεις διακοπές, να μπορείς τελικά, να διαμείνεις 2-3 ημέρες.

Παράλληλα, η δυνατότητα που δίνεται ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική του ιδιοκτήτη ή/και του διαχειριστή του ακινήτου να φιλοξενηθούν τέσσερα ή/και περισσότερα άτομα σε μια κατοικία σύμφωνα με την δυναμική της, αποτελεί «λύση» τόσο για οικογένειες, όσο και για νέα ζευγάρια ή/και παρέες που διαθέτουν περιορισμένο «budget» ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις