ΜΑΝΗ. Τα μυστικά της Μέσα Μάνης θα τα ανακαλύψεις περπατώντας τα μονοπάτια της κι αυτές οι δυο πεζοπορίες θα σε κάνουν να δεις τη γη της πέτρας με άλλο μάτι.

Ο συγκεκριμένος τρόπος εναλλακτικού τουρισμού μπορεί να σε μυήσει πολύ καλύτερα στη φιλοσοφία ενός τόπου από οποιοδήποτε άλλη μορφή ταξιδιού. Ο δρόμος κάποτε φτάνει στο τέρμα για τα αυτοκίνητα ακόμη και για τα ποδήλατα. Ποτέ όμως δεν τελειώνει για τα πόδια.

Αυτές οι δύο πεζοπορίες λοιπόν στο ακρωτήρι Τηγάνι, συνδυάζουν τα εξής χαρακτηριστικά που τις καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλείς σε Έλληνες αλλά και ξένους επισκέπτες.

Πρώτον, είναι μικρής διάρκειας και δε θα χρειαστεί να γράψεις πολλά χιλιόμετρα περπατώντας στο κάθε μονοπάτι. Δεύτερον, είναι πολύ κοντά η μία πεζοπορία με την άλλη, πράγμα που σημαίνει πως μπορείς να συνδυάσεις και τις δύο μαζί. Τρίτον, δεν έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας, οπότε είναι ιδανικές ακόμα και για αρχάριους.

Πεζοπορία στην Παναγία Αγήτρια (Οδηγήτρια)

Η διαδρομή ξεκινάει από τον οικισμό της Αγίας Κυριακής ο οποίος βρίσκεται 23 χλμ νοτιοανατολικά της Αρεόπολης. Εδώ λοιπόν σταματάς στο τέρμα του δρόμου μέσα στον οικισμό, στο σημείο όπου φεύγει ένας χωματόδρομος αριστερά. Αφήνεις τα αυτοκίνητό σου και ακολουθείς τον ανώμαλο χωματόδρομο πεζή. Στο σημείο που ο δρόμος κάνει μια διχάλα (περίπου 500 μέτρα αφού ξεκινήσεις) κατευθύνεσαι αριστερά.

Μετά από 1 χιλιόμετρο περπάτημα σε κατηφορική κλίση (από την αφετηρία), ο δρόμος τελειώνει και αρχίζει το μονοπάτι που δεν είναι πάνω από 500 μέτρα απόσταση μέχρι τη βυζαντινή εκκλησία της Οδηγήτριας – Αγήτριας κατά τους Μανιάτες. Η σηματοδότηση είναι ανεπαρκής αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί το μονοπάτι και η εκκλησία φαίνονται από μακριά ενώ δεν υπάρχει άλλος δρόμος ώστε να μπερδευτείς.

Η ακριβής τοποθεσία του ναού είναι στο Μεζαλίμονα, τον πρώτο κόλπο δυτικά από το ακρωτήρι Τηγάνι. Η συνολική διάρκεια είναι 30 λεπτά περπάτημα για το 1,5 χιλιόμετρο πορείας.

Η Αγήτρια χτισμένη δίπλα από τα βράχια και τις σπηλιές (που ίσως στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν για καταφύγια ή ασκηταριά) χρονολογείται από το 1.200. Η αρχιτεκτονική του ναού είναι ιδιαίτερη και ασυνήθιστη όχι μόνο εξωτερικά αλλά και στο εσωτερικό της εκκλησίας αφού παρατηρούμε σπάνιες αγιογραφίες να κοσμούν τους τοίχους, μαρμάρινους κίονες καθώς επίσης και σκαλιστά μοτίβα πουλιών στο πάτωμα.

Η πόρτα είναι ανοιχτή και μπορείς να μπεις μέσα.

Πεζοπορία στο ακρωτήρι Τηγάνι και τον αρχαιολογικό χώρο

Ξεκινώντας κι εδώ πάλι από τον οικισμό της Αγίας Κυριακής για να φτάσεις στο τέλος του ακρωτηρίου Τηγάνι, θα χρειαστεί να πάρεις τον ίδιο χωματόδρομο με αυτόν που πήρες και για την Αγήτρια αλλά στη διχάλα (500 μέτρα από την αφετηρία) θα συνεχίσεις δεξιά. Για το πρώτο χιλιόμετρο (από Αγία Κυριακή) θα κινηθείς σε κακοτράχαλο χωματόδρομο και μετά θα συνεχίσεις για 1,5 ακόμα χιλιόμετρο σε μονοπάτι.

Εδώ, επίσης δεν υπάρχει καμία σήμανση αλλά το μονοπάτι είναι ορατό καθ’ όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας. Ορατά είναι και τα ερείπια από τον αρχαιολογικό χώρο οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείς.

Φτάνοντας στο χώρο που οι απόψεις ιστορικών και αρχαιολόγων διίστανται αν όντως πρόκειται για το κάστρο της Μαΐνης ή για κάποια άλλη βυζαντινή πόλη που για άγνωστο λόγο εγκαταλείφθηκε, μπορούμε να περιηγηθούμε ανάμεσα στα ερείπια των τειχών.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες ώστε να γνωρίζει ο επισκέπτης τι ακριβώς βλέπει κάθε φορά. Παρόλα αυτά η επίσκεψη ως εδώ αξίζει με το παραπάνω την προσπάθεια. Η αύρα αυτού του μέρους καθώς στέκεσαι στην άκρη της στεριάς είναι μοναδική.

Τέλος, σημείωσε πως στο ακρωτήρι υπάρχουν δύο πολύ μικρές παραλίες με χοντρό βότσαλο που μπορείς να βουτήξεις αν ο καιρός το επιτρέπει.

Συνολική διάρκεια πεζοπορίας 45 λεπτά περπάτημα για τα 2,5 χιλιόμετρα πορείας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις