ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Με την ανάπτυξη μιας ακόμα «γειτονιάς» με κατοικίες και με ένα ακόμα ξενοδοχείο στην Costa Navarino, η ΤΕΜΕΣ συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο, που συνολικά αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση όλων των περιοχών. Θα έρθει η εποχή που θα λέμε, Νομός Costa Navarino! Με παρουσία και κοντά στο αεροδρόμιο, προσέλκυσει πόρων αλλά και οικογενειών από την Βόρεια Ευρώπη, πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης, έρευνα και εκπαίδευση γύρω από την κλιματική αλλαγή, προστασία του περιβάλλοντος, πανίδας και χλωρίδας και αρχιτεκτονικές επιλογές που δεν σπαταλούν ενέργεια και σέβονται την παράδοση.

Τα ξενοδοχεία της διετίας 2022 – 23

Τη διετία 2022-2023 η Costa Navarino ολοκλήρωσε ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 250 εκατ. ευρώ, που περιελάμβανε τα 2 νέα ξενοδοχεία, το Mandarin Oriental, Costa Navarino, που άνοιξε στις 15 Αυγούστου, και το W Costa Navarino, που άνοιξε πέρυσι, τα 2 νέα γήπεδα γκολφ στο Navarino Hills και τη Navarino Agora, που άνοιξε τις πύλες της για το κοινό την 1η Ιουλίου.

costa-navarino-messinia-2.jpg
O Chairman, Temes S.A., Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος με φόντο το Mandarin Oriental - Costa Navarino Aerial ©Costa Navarino / PowerGame.gr

Κοντά στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Παράλληλα, προχωρεί το πλάνο για την πλήρη ανάπτυξη όλων των περιοχών (Navarino Bay, Navarino Hills), καθώς και για τη Navarino Blue, τη νέα περιοχή στον Ριζόμυλο, κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας, όπου θα δημιουργηθούν θεματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα προσφέρουν πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Στόχος είναι να δημιουργηθούν ξεχωριστές περιοχές, που συμπληρώνουν η μία την άλλη και προσελκύουν ταξιδιώτες διαφορετικού προφίλ. Για παράδειγμα, στη Navarino Hills έχουν σχεδιαστεί επιπλέον τουριστικές υποδομές, που ενισχύουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Η επίδραση στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας

Έως σήμερα, το σύνολο των άμεσων επενδύσεων αγγίζει τα 850 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις επενδύσεις τρίτων στο real estate ξεπερνά το 1,25 δισ. ευρώ. Η επίδραση στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας ανέρχεται στο 11% (2006-2022). Πλέον οι άμεσες θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 2.500, ενώ με την ολοκλήρωση όλων των περιοχών θα ξεπεράσουν τις 6.600 (11.000 μαζί με τις έμμεσες).

Μια νέα γειτονιά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η ανάπτυξη της τέταρτης «γειτονιάς» κατοικιών, της Sea Dunes, η οποία διαθέτει 22 οικόπεδα, όπου δημιουργούνται διώροφες βίλες με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, κάτι που τις καθιστά τις πιο ακριβές απ’ όλο το συγκρότημα, ξεκινώντας από τα 5,55 εκατ. ευρώ. Μόλις δύο οικόπεδα είναι πλέον διαθέσιμα προς πώληση, ενώ έχουν παραδοθεί 5 βίλες στην πρώτη σειρά και στο επόμενο εξάμηνο παραδίδονται άλλες δύο στη δεύτερη σειρά. Οι περισσότερες από αυτές τις βίλες έχουν σχεδιαστεί από την ISV και την K-Architects.

Νέες οικογένειες από την Βόρεια Ευρώπη

Οι μέχρι στιγμής αγοραστές προέρχονται κυρίως από την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη. Είναι όλοι οικογενειάρχες, 35-55 ετών, οι οποίοι επενδύουν σε μια εξοχική κατοικία για την οικογένειά τους στη φύση και τη θάλασσα της Μεσσηνίας, ενώ επωφελούνται από μια σειρά ολοκληρωμένων υπηρεσιών διαχείρισης (property και facility management) και ενοικίασης, καθώς και προνομιακή πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino.

Η ζήτηση σε βίλες ξεπερνά την προσφορά

Οι 42 βίλες στη γειτονιά Rolling Greens πωλήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο από το λανσάρισμά τους, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά, ενώ μέσα στο 2023 παραδίδονται οι πρώτες κατοικίες. Σε συνέχεια της αυξανόμενης ζήτησης, επισπεύσθηκε το λανσάρισμα της νέας γειτονιάς Valley Greens με turn-key villas, μέσα στο καλοκαίρι, με πολύ θετική ανταπόκριση. H κατασκευή τους προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2026. H γειτονιά Olive Grove συμπληρώνει την οικιστική ανάπτυξη της Costa Navarino. Στις γειτονιές αυτές είναι διαθέσιμοι 3 τύποι κατοικιών: «off-plan» (από τα σχέδια), «turn key» (με το κλειδί στο χέρι) και branded διαμερίσματα. Tο εύρος τιμών (σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα) κυμαίνεται από 3,75 εκατ. ευρώ για τις «custom» κατοικίες, από 1,4 εκατ. ευρώ για τις «turn key» κατοικίες και από 770.000 ευρώ για τα branded διαμερίσματα.

Πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης

Πάνω από 8% του συνολικού προϋπολογισμού της έως σήμερα επένδυσης έχει δοθεί σε υποδομές για το περιβάλλον, από τον σχεδιασμό μέχρι και τη λειτουργία. Στην Costa Navarino δημιουργούνται υποδομές που διαφυλάσσουν και προβάλλουν τον φυσικό πλούτο και την αυθεντική φυσιογνωμία της περιοχής. Οι εγκαταστάσεις καλύπτουν έκταση μικρότερη σχεδόν από το μισό της επιτρεπόμενης από τον νόμο, με περίπου το 90% της συνολικής έκτασης να καλύπτεται από φυσικό ή οργανωμένο πράσινο.

Έρευνα και εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2009 η ΤΕΜΕΣ δημιούργησε το Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) μαζί με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την Ακαδημία Αθηνών. Το ΝΕΟ εστιάζει στην έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Λιγότερο πλαστικό - Περισσότερες καρέτα-καρέτα

Επιπλέον, στην Costa Navarino εφαρμόζονται προγράμματα μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης (μείωση 38% το 2022), μείωσης ενέργειας και εκπομπών ρύπων, διαχείρισης υδατικών πόρων, διαχείρισης αποβλήτων, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης και προστασίας της βιοποικιλότητας της περιοχής. Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ σχεδιάστηκε όλος ο παράκτιος φωτισμός των εγκαταστάσεων στο Navarino Dunes με τρόπο που προστατεύεται η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα, ενώ εφαρμόζεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας της χελώνας, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση στον αριθμό φωλιών, που για τα 4 τελευταία χρόνια κατά μέσο όρο ξεπερνάει το 70% σε σχέση με το 2010, που ξεκίνησε το πρόγραμμα.

Βιοκλιματική και παραδοσιακή αρχιτεκτονική

Επίσης, το Navarino Dunes σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, σε συμφωνία με τα μορφολογικά πρότυπα και την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ ο σχεδιασμός του Mandarin Oriental, Costa Navarino ευθυγραμμίζεται με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης του προορισμού, με υπόσκαφες βίλες με «πράσινες « στέγες, που ενσωματώνονται στη φυσική τοπογραφία. Ο σχεδιασμός και ο προσανατολισμός των κτιρίων βελτιστοποιεί τη χρήση φυσικών στοιχείων, οδηγώντας σε συνολική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις