ΕΛΛΑΔΑ. Σειρά παραγόντων αναμένεται να παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον χειμώνα που μας έρχεται.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, οι αποφάσεις των διυλιστηρίων και λοιπών εμπλεκόμενων στη διακίνηση των καυσίμων αλλά και η διακύμανση των διεθνών τιμών και ισοτιμιών αναμένεται να παίξουν κομβικό ρόλο.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς προς το παρόν αναφέρουν ότι η τιμή του πετρελαίου στην έναρξη της περιόδου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου θα κυμαίνεται κοντά στο 1,5 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, έχουμε πάνω από δύο βδομάδες μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και ως εκ τούτου η τιμή που θα διαμορφωθεί τότε εξαρτάται από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

Το 2022, η τιμή εκκίνησης ήταν 1,41 ευρώ και προέκυψε μετά από την κρατική οριζόντια επιδότηση ύψους 0,2 ευρώ ανά λίτρο συν ΦΠΑ και την πρόσθετη επιδότηση 7,5 σεντς ανά λίτρο από τα διυλιστήρια. Φέτος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προβλέπεται οριζόντια επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, μένει όμως να ανακοινωθεί ενδεχόμενη έκπτωση από τα διυλιστήρια.

Στα περυσινά επίπεδα (350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες) αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, παραμένει εξάλλου το επίδομα θέρμανσης.Συγκεκριμένα, το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα

Όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, αναμένεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πλαίσιο για πρόσθετη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των κατοίκων περιοχών με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, την πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών και των ρευματοκλοπών σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού, Θεόδωρου Σκυλακάκη στο ΑΠΕ.

Οι τιμές του ρεύματος έχουν σε μεγάλο βαθμό εξομαλυνθεί καθώς ή μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κυμαίνεται τους τελευταίους μήνες από 90-110 ευρώ, από 200-400 ευρώ που είχε φθάσει πέρυσι.

Ως προς τις ρευματοκλοπές, η ευόδωση των προσπαθειών του υπουργείου θα σημάνει σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές καθώς το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται αλλά δεν τιμολογείται (την κλέβουν οι επιτήδειοι), διαχέεται στο σύνολο των καταναλωτών και «φουσκώνει» κατά 4 % τον λογαριασμό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις