ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ. Σε κέντρο επενδυτικών εξελίξεων έχει µετατραπεί το Πόρτο Χέλι, καθώς στα σκαριά βρίσκονται µεγάλα και φιλόδοξα τουριστικά projects, ενώ έχει ξεσπάσει ένας υπόγειος επιχειρηµατικός πόλεµος για το ποιος θα επικρατήσει στην περιοχή αγοράζοντας τα περισσότερα ακίνητα-φιλέτα.

Η απαράµιλλη φυσική οµορφιά της περιοχής -µε τα καταπράσινα τοπία και τις δαντελωτές ακρογιαλιές- και η εγγύτητα µε την πρωτεύουσα έχουν δηµιουργήσει πρόσφορο έδαφος ώστε κάθε οικόπεδο της περιοχής να είναι εξαιρετικά περιζήτητο και η πλειονότητά τους να πωλείται για πολλά εκατοµµύρια.

Παράλληλα, ο επενδυτικός πυρετός στην περιοχή εγείρει σε κάποιους ανησυχίες για την αλλοίωσή της, ενώ σε άλλους έντονες προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξή της. Το ποιοι πωλούν, ποιοι αγοράζουν και γιατί στο Πόρτο Xέλι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο επενδυτής, ωστόσο, που βρίσκεται το τελευταίο διάστηµα στην επικαιρότητα δεν είναι άλλος από τον Iρλανδό κροίσο Πολ Κόλσον.

Ο Ιρλανδός µεγιστάνας του χάλυβα προ ολίγων ηµερών ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την προεδρία του κολοσσού Ardagh Group που ο ίδιος δηµιούργησε, καθώς θέλει να επικεντρωθεί στις επενδύσεις εκατοµµυρίων που προωθεί στο Πόρτο Χέλι. Ο ίδιος, αφού σε πρώτο στάδιο αγόρασε ένα σπίτι στην περιοχή για να την επισκέπτεται συχνά, προχώρησε στην αγορά του λεγόµενου «κτήµατος Αλεξίου», έκτασης περίπου 300 στρεµµάτων, έναντι ποσού 55 εκατ. Νωρίτερα ο Κόλσον είχε εξαγοράσει τα τεσσάρων αστέρων αλλά ονοµαστά ξενοδοχεία της περιοχής «AKS Hinitsa Bay» και «AKS Porto Heli».

Σύµφωνα µε τους µεσίτες της περιοχής, ο Κόλσον στοχεύει να αναπτύξει ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυµα 5 αστέρων και δέκα πολυτελείς κατοικίες, συνολικής αξίας άνω των 250 εκατ. ευρώ, επιλέγοντας ωστόσο τη χαµηλότερη κλίµακα δόµησης.

To «Kilada Hills»

Η δεύτερη µεγάλη επένδυση που υλοποιείται στην περιοχή αφορά το τουριστικό συγκρότηµα «Kilada Hills» από την DCI Advisors (πρώην Dolphin Capital Investors). Στο συγκεκριµένο project ξεκίνησαν εκ νέου και οι εργασίες κατασκευής µετά το προσωρινό πάγωµά του, λόγω της κόντρας που είχε ξεσπάσει µε τον Μίλτο Καµπουρίδη της Dolphin Capital Partners.

Η συγκεκριµένη επένδυση αναµένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ και η πρώτη φάση, που βρίσκεται στα µέσα της ολοκλήρωσής της, προβλέπει την κατασκευή ενός γκολφ 18 τρυπών µαζί µε ένα golf club house, ένα beach club και την ανέγερση 90 βιλών. Η δεύτερη φάση της επένδυσης προβλέπει την κατασκευή ενός 5άστερου ξενοδοχείου µαζί µε «επώνυµες» κατοικίες. Το γήπεδο γκολφ θα είναι έτοιµο το πρώτο τρίµηνο του 2024.

Αρωµα Αραβίας στο παλιό «Εrmioni Club»

Αραβικό άρωµα έχει ακόµα µία µεγάλη επένδυση που υλοποιείται στο Πόρτο Χέλι. Συγκεκριµένα, στη θέση του παλιού «Ermioni Club», το οποίο αποκτήθηκε από τη βασιλική οικογένεια του Αµπου Ντάµπι, Αλ Ναϊάν, θα δηµιουργηθεί σύνθετο τουριστικό συγκρότηµα που θα περιλαµβάνει ένα ξενοδοχείο άνω των 100 δωµατίων και 15 πολυτελείς κατοικίες µε µεγάλα οικόπεδα.

Η επένδυση, που υλοποιείται από τη Scarlet Beach A.E., ανέρχεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ολοκληρώνεται ο σχεδιασµός των κατοικιών, έχει ολοκληρωθεί και η κατεδάφιση του κτιρίου, ενώ στόχος είναι να λειτουργήσει το 2026.

Το 5άστερο πρώην «Costa Perla»

Εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται στα σκαριά η µεγάλη 5άστερη τουριστική επένδυση στο πρώην «Costa Perla». Πλέον εκδόθηκε η οικοδοµική άδεια για τις κατεδαφίσεις υφιστάµενων κτιρίων για να ξεκινήσει το µεγάλο έργο. Τη θέση του παλαιού ξενοδοχείου «Costa Perla» θα πάρει το «Six Senses Porto Heli», που θα διαθέτει 63 δωµάτια, σουίτες και βίλες, αλλά και δέκα επώνυµες κατοικίες, µε πέντε έως οκτώ υπνοδωµάτια.

Στο τέλος του 2023 θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του. Μέσα στο 2024 θα είναι έτοιµες οι πρώτες branded κατοικίες, των οποίων έχει ξεκινήσει ήδη η προπώληση και το πρώτο τετράµηνο του 2026 θα παραδοθεί το ξενοδοχείο για δοκιµαστική λειτουργία.

Πόρτο Χέλι: Το ακίνητο στη Βερβερόντα και η παράταση

Την ίδια ώρα, σε θρίλερ εξελίσσεται η πώληση του ακινήτου 600 στρεµµάτων του ΤΑΙΠΕ∆ στη θέση Βερβερόντα. Ο διαγωνισµός, ο οποίος πήρε νέα παράταση, αναµένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Οκτωβρίου και οι ενδιαφερόµενοι -που είναι πολλοί- ετοιµάζονται να κονταροχτυπηθούν. Το συγκεκριµένο ακίνητο είναι συνολικής έκτασης 627.417,92 τετραγωνικών µέτρων και είναι ιδανικό για πολύπλευρη εκµετάλλευση, λόγω της εγγύτητάς του στη θάλασσα.

Παράλληλα, υπάρχει µια έντονη παραφιλολογία γύρω από το αν τελικά ένας από τους βασικούς ενδιαφεροµένους για την απόκτησή του είναι και ο Ιρλανδός κροίσος Πολ Κόλσον. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου έχει προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, η οποία εκφράζει φόβους ότι το µοναδικό τοπίο της περιοχής θα τσιµεντοποιηθεί και θα γίνει βορά στα ισχυρά επενδυτικά συµφέροντα.

Πηγή: «Απογευματινή της Κυριακής»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις