ΕΛΛΑΔΑ. Στα καυσόξυλα φαίνεται πως στρέφονται και φέτος οι καταναλωτές, στην προσπάθειά τους να βρουν πιο οικονομικές λύσεις για θέρμανση, την ώρα που το «σκηνικό» του καιρού έγινε πιο χειμωνιάτικο.

Μάλιστα, τη στιγμή που το κρύο έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες, οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους για να ζεσταθούν χωρίς να βάζουν τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Τι γίνεται όμως με τις τιμές των καυσόξυλων;

Ένα κυβικό ξύλα κοστίζει φέτος περί τα 125 ευρώ με εξαίρεση την ελιά (πωλείται στα 145 ευρώ το κυβικό).

Όσον αφορά στα πέλετ, η τιμή τους κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τα καυσόξυλα.

Οι έμποροι, συμβουλεύουν τους καταναλωτές να αγοράζουν ξύλα, πριν υποχωρήσει πολύ η θερμοκρασία, γιατί οι τιμές ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Η οξιά, αποδοτική στην καύση, είναι ιδανική για τζάκι, καθώς δίνει μεγαλύτερη φλόγα, χωρίς όμως να προκαλεί τα προβλήματα καπνού που δημιουργούν τα κωνοφόρα.

Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί εγκλωβίζει σε θύλακες υγρασία με αποτέλεσμα να «σκάει» κατά την καύση και να πετάει αναμμένα κομματάκια κάρβουνου.Η δρυς πρέπει να προτιμάται για συνεχή χρήση. Δεν είναι από τα ξύλα που αρπάζουν εύκολα, δεν βολεύει για προσάναμμα, όμως καίει αργά και αποδοτικά και διατηρεί τη φωτιά περισσότερο.

Η ελιά, όπως και η δρυς, έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης.

Οι τιμές σε καυσόξυλα την φθινοπωρινή περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2022 διαμορφώνονταν ως εξής:

  • ο Μεσές σε 120 με 130 ευρώ το κυβικό και η οξιά σε 110 με 120 ευρώ.
  • Πεύκο, δρυς, Οξιά ξεκινούσαν από 110 ευρώ το κυβικό
  • Η ελιά από 120 ευρώ το κυβικό

Θεσσαλονίκη: Σε χαμηλά επίπεδα οι παραγγελίες σε πετρέλαιο θέρμανσης και καυσόξυλα

Την ίδια ώρα, «χλιαρές» χαρακτηρίζουν τις έως τώρα παραγγελίες στο πετρέλαιο θέρμανσης οι διανομείς της Θεσσαλονίκης και αφορούν κυρίως μικρότερες ποσότητες. Όπως επισημαίνουν οι πρατηριούχοι, οι μεγάλες παραγγελίες έγιναν στα τέλη της σεζόν πέρυσι και στην αρχή του Οκτώβρη φέτος.

Στα καυσόξυλα και το πέλετ οι παραγγελίες στη Θεσσαλονίκη είναι επίσης μικρές και η τιμή κυμαίνεται στα καυσόξυλα από 110 – 120€ /κυβικό και η μέση οικογένεια θα χρειαστεί περίπου 10-12 κυβικά για τη σεζόν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του thestival. Στο πέλετ η τιμή φτάνει τα 470€/τονος, δηλαδή χαμηλότερα από πέρυσι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις