ΗΠΑ. Αντιπρόεδρος της Berkshire, δικηγόρος του κλάδου ακινήτων, πρόεδρος και εκδότης της Daily Journal Corp., μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Costco, φιλάνθρωπος και αρχιτέκτονας, ο Μάνγκερ είχε δημιουργήσει μια αμύθητη περιουσία που έφτανε τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η σκέψη του-αν και από πολλούς θεωρήθηκε απλοϊκή-ήταν και εκείνη που τον ώθησε να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία αλλά και να θεωρηθεί ο πιο έμπιστος άνθρωπος του Μπάφετ καθώς είχαν συχνά κοινές απόψεις για τη ζωή, τις επενδύσεις και τους ανθρώπους. Ας δούμε μερικές από τις «χρυσές» συμβουλές του.

Για τη μάθηση

«Αυτοί που συνεχίζουν να μαθαίνουν, είναι και αυτοί που θα ανέβουν στη ζωή»

«Χωρίς τη διαρκή μάθηση, είναι σαν να συμμετέχεις σε διαγωνισμό κλωτσιάς, χωρίς να έχεις πόδια…»

«Να ζεις ανάλογα με το εισόδημά σου και να αποταμιεύσεις για να επενδύσεις. Και να μην ξεχνάς να μαθαίνεις διαρκώς νέα πράγματα».

Για την Τεχνητή Νοημοσύνη

«Είμαι λίγο σκεπτικός όσον αφορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Νομίζω ότι η «παλιομοδίτικη» νοημοσύνη, λειτουργεί μια χαρά όπως είναι…»

Για τους νέους

«Η συμβουλή μου προς του νέους είναι, μην περιμένετε. Αν θες κάτι πραγματικά να το κάνεις, μην περιμένεις να φθάσεις 93…»

Για τις επενδύσεις

«Οι επενδυτές θα δυσκολευτούν τώρα που υπάρχουν τόσοι πολλοί για τόσο λίγες ευκαιρίες. Άρα η συμβουλή μου είναι να συνηθίσουν στην ιδέα πως θα κερδίζουν λιγότερα…»

«Αν ακολουθήσεις το κοπάδι, θα χάσεις το δρόμο σου»

«Έχω έναν φίλο ψαρά που λέει: Ψάρευε, εκεί που υπάρχουν ψάρια. Το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις. Αν εκεί που «ψαρεύεις» ευκαιρίες, δεν υπάρχουν, μετακινήσου άμεσα»

«Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανόητους παίκτες που δεν θα τα καταφέρουν τόσο καλά όσο οι υπομονετικοί επενδυτές»

Για τη ζωή

«Μην ζείτε με φθόνο, μην αγανακτείτε με όλα, μην ξοδεύετε υπερβολικά το εισόδημά σας, παραμείνετε ευδιάθετοι παρά τις δυσκολίες, αναζητήστε αξιόπιστους ανθρώπους γύρω σας. Αυτοί οι τόσο απλοί κανόνες, λειτουργούν και θα κάνουν τη ζωή σας καλύτερη».

Ποιος ήταν ο Τσάρλι Μάνγκερ - «Δεξί χέρι» του Μπάφετ

Εκτός από αντιπρόεδρος της Berkshire, ο Μάνγκερ ήταν δικηγόρος του κλάδου ακινήτων, πρόεδρος και εκδότης της Daily Journal Corp., μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Costco, φιλάνθρωπος και αρχιτέκτονας.

Στις αρχές του 2023, η περιουσία του υπολογιζόταν σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια -δυσθεώρητο ποσό που όμως απέχει πολύ από την αμύθητη περιουσία του Μπάφετ, η οποία υπολογίζεται σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της Berkshire το 2021, ο τότε 97χρονος Μάνγκερ είχε αποκαλύψει άθελά του ένα καλά φυλαγμένο μυστικό: ότι ο Αντιπρόεδρος Γκρεγκ Άμπελ «θα διατηρήσει ζωντανή την κουλτούρα» μετά την εποχή Buffett.

Ο Μάνγκερ, ο οποίος φορούσε χοντρά γυαλιά, είχε χάσει το αριστερό του μάτι μετά από επιπλοκές σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη το 1980.

Πηγή: insider.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις