ΣΠΑΡΤΗ. Αποκλεισμένα τα ΑΜΕΑ από το Κέντρο Εμβολιασμού στη Σπάρτη αφού για να προσεγγίσουν είναι υποχρεωμένα να κινητοποιήσουν δυνάμεις και άτομα… Σκάλες και μάλιστα τέτοιες που θυμίζουν αυτές του Καιάδα, τα ειρωνεύονται, τα εμποδίζουν και πικραίνουν και γιατί όχι τα απειλούν… Κι όταν προσπαθούν να βρουν άκρη βοιώνουν ακόμα μια φορά τον αποκλεισμό τους. Γεγονότα για τα οποία Κυβερνήτης και Πολίτες πρέπει να ντρεπόμαστε.

Δείτε τι καταγγέλλει η πολίτης Ελένη Δημοπούλου του Πέτρου, συνταξιούχος του ΟΤΕ.

Προς το Notospress.gr

«Σας γνωρίζω ότι είμαι ΑμΕΑ με πιστοποιητικό από ΚΕΠΑ κατά 85%,με αδυναμία βάδισης λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας.Έλαβα SMS(λόγω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπου είμαι εγγεγραμμένη) για τον εμβολιασμό μου την 22-2-2021,στο Κέντρο Υγείας Σπάρτης.

Είχα κατοπτεύσει από πριν τον χώρο που θα επισκεπτόμουν, όπως συνηθίζω για να μην βρεθώ προ απροόπτου.

Είδα λοιπόν τα εξής απαράδεκτα: Το Κέντρο Υγείας στεγάζεται σε όροφο, δεν έχει ανελκυστήρα, έχει τέσσερα μεγάλα σκαλιά στην είσοδο και χωρίς καμία ράμπα για την είσοδο ανήμπορων γενικά ατόμων (όχι μόνον ΑμΕΑ αλλά και ενός ανθρώπου με πατερίτσα, μιάς γυναίκας με καροτσάκι, ενός πληγωμένου ή εγχειρισμένου ή φορείου κ.λ.π.)

Έχοντας αντιμετωπίσει και πάλι τέτοιες συνθήκες, έστειλα μία επιστολή διαμαρτυρίας αλλά κανείς από τους δύο αποδέκτες, δεν έδωσε σημασία. Εξασφάλισα δύο άτομα για να εισέλθω στο χώρο αλλά μου έμελε να αντιμετωπίσω και άλλη μεγάλη δυσκολία.

Το πρωί της 22-2-2021 μου τηλεφώνησε υπάλληλος-γυναίκα-του Κέντρου Υγείας Σπάρτης .

Μου ανέφερε ότι υπήρχε η άνεση, εάν μπορούσα να μεταβώ πιο γρήγορα για εμβολιασμό. Επ΄ ευκαιρία ανέφερα ότι είμαι ΑμΕΑ, θα έβρισκα τρόπο να ανεβώ με δύο δικά μου άτομα στον ισόγειο χώρο και έπρεπε να κατέβουν αυτοί στο ισόγειο ,για να εμβολιαστώ.

Μου ανέφερε ότι δεν μπορώ να εμβολιαστώ, διότι δεν ήταν δυνατόν να με παρακολουθήσουν μετά τον εμβολιασμό. Της εγνώρισα ότι έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν σε άλλα μέρη. ’Ηταν ανένδοτη και αποκλειστική, μου ανέφερε δε, ότι θα ρωτούσε αρμοδίως.

Δεν γνωρίζω ποιόν και αν πράγματι ρώτησε, αν απηχεί η άρνηση αυτή την γνώμη και της επικεφαλής του Κέντρου Υγείας.

Γνωρίζω βέβαια ότι το Κέντρο συστεγάζεται με παρεμφερή δομή Δημόσιας Υγείας, την ΤΟΜΥ Σπάρτης, σε μισθωμένο κτήριο και υπάρχουν εκεί και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες. Μου ανεφέρθη ακόμη ότι έχουν ζητήσει τον εμβολιασμό ΑμΕΑ από το νοσοκομείο, αλλά είναι άγνωστο αν και πότε θα γίνει τούτο.

Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ, πήρα πολλά τηλέφωνα και κατέληξα στην αρμόδια 6η ΥΠΕ Πελ/σου, Ιονίων νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, με παρέμβαση της οποίας λύθηκε το πρόβλημά μου.

Φαντάζεσθε λοιπόν την έκπληξή μου, όταν μπήκα στο κτήριο από διπλανή πόρτα, χωρίς κανένα πρόβλημα και παρέμεινα σε πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.

Παρακαλώ πολύ, να δώσε δημοσιότητα, στο τραγικό αυτό περιστατικό, μήπως και αλλάξει αυτή η κατάσταση, που επικρατεί στην πόλη της Σπάρτης και σωθούν πολλοί. Βοηθείστε και εμένα και άλλους να μην αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις. Έχω προσφύγει σχετικά και στο Υπουργείο Υγείας και είναι ενήμεροι οι κ. κ. Δαβάκης και Κρητικός.

Ιδιαίτερα η κύρωση από την Ελλάδα, της συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών περί δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, έχει γίνει κουρέλι.

Ακόμη σας γνωρίζω ότι δεν ρώτησα και δεν συγκράτησα ονόματα κατά τις επικοινωνίες μου, λόγω της μεγάλης σύγχυσης και στενοχώριας μου. Βέβαια είναι πολύ εύκολο να βρεθούν».