ΣΠΑΡΤΗ. Διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις Αγροτών και ΕΓΛΑ για τις συνέπειες της χαλαζόπτωσης σε Κεφαλά και Σκούρα. Ο ΕΛΓΑ δεν βλέπει προς το παρόν και δεν καλύπτει ζημιά, ο βουλευτής Κρητικός κάνει αυτοψία και υπομονή λίγων ημερών και οι αγρότες απαιτούν άμεσα.

Καταστροφές στην παραγωγή της ελιάς στον Κεφαλά

Κλιμάκιο του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας περιόδεψε σήμερα το πρωί Τετάρτη 24 Μάρτη στην δημοτική κοινότητα Κεφαλά του Δήμου Σπάρτης, όπου μαζί με αγρότες τις περιοχής έκαναν αυτοψία στα χωράφια που επλήγησαν από την χθεσινή χαλαζόπτωση. Διαπιστώθηκε ότι έχει υπάρξει ένα μεγάλο ποσοστό καταστροφής της παραγωγής ελιών (λαδολιάς και βρώσιμης καλαμών).

Στην περιοχή ήταν και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον προϊστάμενο Πελοποννήσου κ. Αγγελόπουλο, όπου για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε η κοροϊδία προς τους αγρότες.

Είναι γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ πληρώνεται εξολοκλήρου από τους Αγροτοκτηνοτρόφους χωρίς να ενισχύεται ούτε με ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, φέτος μάλιστα είδαμε τα ασφάλιστρα να αυξάνονται, με αποτέλεσμα οι αγροτοκτηνοτρόφοι να πληρώσουν 40% και 50% επιπλέον εισφορά. Ωστόσο μέσω του κ. Αγγελόπουλου ελ ότι δεν υπάρχει ζημιά και θα δούμε σε δύο μήνες τη θα γίνει, αλλά και να υπήρχε ζημιά δεν θα αποζημιώνονταν οι αγρότες γιατί δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Καλούμε τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής που επλήγησαν αλλά και ολόκληρης της Λακωνίας, να μην ανεχτούν άλλο αυτήν την κοροϊδία.

Να Συσπειρωθούν στον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Λακωνίας και στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε οργανωμένα να διεκδικήσουμε την ζωή που μας ανήκει.

Απαιτούμε τώρα:

  • Την άμεση ενίσχυση των Αγροτών της Δημοτικής Κοινότητας Κεφαλά του Δήμου Σπάρτης, για να καλύψουν το κόστος των καλλιεργητικών εξόδων.
  • Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ , που θα αποζημιώνει στο 100% της πραγματικής ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσης.

Κρητικός σε Κεφαλά και Σκούρα για το χαλάζι

Στα χωριά Κεφαλά και Σκούρα τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής χαλαζόπτωσης μετέβη ο βουλευτής Λακωνίας κ.Νεοκλής Κρητικός, όπου συναντήθηκε με τους Προέδρους των Κοινοτήτων κ.Τάσο Παπαδημητράτο και κ.Παύλο Κούρο, τον αντιδήμαρχο Σπάρτης κ.Θανάση Καρλαΰτη και τους δημοτικούς συμβούλους κ. Νίκο Βλήτα και κ. Πάνο Κουρτσούνη.

Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής του Κεφαλά εκτιμούν ότι η ζημιά ήδη φαίνεται να ανέρχεται στο 30%, ενώ στην περιοχή της Σκούρας είναι περισσότερο αισιόδοξοι. Ο κ. Κρητικός επεσήμανε: «Θα έχουμε πιο καλή και σαφή εικόνα των ζημιών σε 15 με 20 μέρες. Θα είμαστε σε επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ, ο οποίος ήδη το πρωί επισκέφθηκε τις περιοχές και έκανε μία πρώτη εκτίμηση, αλλά και την Περιφέρεια.»

Παρέμβαση για το θέμα έχει κάνει ήδη ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης.