ΣΠΑΡΤΗ. Τον χώρο της «Οικίας της Ευρώπης», στη συμβολή των οδών Κων/νου Παλαιολόγου και Διοσκούρων στη Σπάρτη, επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Πέτρος Δούκας, με τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καπονικολό και τον Ειδικό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Ράλλη, την Παρασκευή 14/5.

Ύστερα από προσπάθειες πολλών για πολλά χρόνια, έχουν πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανάπλασης και ανάδειξης 2 σπουδαίων ψηφιδωτών, ρωμαϊκής εποχής:

  • Της «Οικίας της Ευρώπης», της αρπαγής της Ευρώπης από τον μεταμορφωμένο σε ταύρο Δία και,
  • του Ορφέα που σαγηνεύει, με τη μουσική του, τα άγρια ζώα

Ένα 2ο επίπεδο αποκαλύπτει ο Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας:

«Η ανάδειξη της Οικίας της Ευρώπης έχει και ειδική πατριωτική σημασία για εμάς τους Έλληνες - κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν.

Στο σπουδαιότατο κείμενο του Ηρόδοτου [Ιστορ. 1.1.1-1.4.4], αναφέρεται ότι από την εποχή του Τρωϊκού πολέμου είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα ήταν κάτι εντελώς ξεχωριστό από την Περσία και την Ασία, και ότι αυτή η αιώνια αντιπαλότητα συνεχίστηκε με τις εισβολές του Δαρείου και του Ξέρξη στην Ελλάδα:

“ἀπὸ τούτου αἰεὶ ἡγήσασθαι τὸ Ἑλληνικὸν σφίσι εἶναι πολέμιον. τὴν γὰρ Ἀσίην καὶ τὰ ἐνοικέοντα ἔθνεα βάρβαρα οἰκηιεῦνται οἱ Πέρσαι, τὴν δὲ Εὐρώπην καὶ τὸ Ἑλληνικόν ἥγηνται κεχωρίσθαι”.

Δηλαδή από τότε η Ελλάδα = Ευρώπη = Ελλάδα και όχι Τουρκία!».

Μυθολογία

Στη Μυθολογία, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου - ιδρυτή της Θήβας, και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας, ηγεμόνων της Φοινίκης.

Ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο την απήγαγε στη Κρήτη:

«επεί δε επέβη τη νήσω (Κρήτη) ο μεν ταύρος ουκέτι εφαίνετο, επιλαβόμενος δε της χειρός o Ζεύς απήγε την Ευρώπην εις το Δικταίον άντρον ερυθριώσαν και κάτω ορώσαν…»

Λουκιανός Σαμωσατέας, Ενάλιοι Διάλογοι, 15, 4

Έτσι γεννήθηκαν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας.

Αργότερα, όταν ο Δίας την άφησε και γύρισε στον Όλυμπο, η Ευρώπη παντρεύτηκε το βασιλιά της Κρήτης, Αστερίωνα.

Αυτόν διαδέχθηκε ο Μίνωας, ιδρυτής του «Μινωικού Πολιτισμού», ίσως ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.

Δήλωσε ο κ. Δούκας:

«Ετοιμαζόμαστε για τα εγκαίνια!

Θερμές ευχαριστίες στο Ίδρυμα Νιάρχος, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον Γιάννη Βαρβιτσιώτη για τις καταλυτικές προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου!».

Δ.Π.

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]