ΣΚΑΛΑ. «Όλοι μαζί οι κάτοικοι του Ευρώτα στείλαμε ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα, ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς των έως τώρα κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΝΔ), ενάντια στην κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου -χωματερής στη θέση Ξηροκάμπια, 400 μέτρα από τον ποταμό Ευρώτα, δίπλα στα σπίτια μας, τις καλλιέργειες μας, πάνω απ τον μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα της νότιας Λακωνίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων του Δήμου Ευρώτα.

Η Επιτροπή Αγώνα εκφράζοντας την μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, φορείς και συλλογικότητες, κινεί γη και ουρανό προκειμένου να μην προχωρήσει η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων – Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΜΕΑ – ΧΥΤΥ) στα Ξηροκάμπια της ΔΚ Σκάλας, στον Δήμο Ευρώτα.

Η συγκέντρωση και ο αποκλεισμός του συγκεκριμένου χώρου οδήγησαν την ΤΕΡΝΑ στο να «φρενάρει» τις εργασίες.

«Δυο ημέρες τώρα χάρη σε όλους εμάς και τον Αγώνα μας δεν κύλησε ρόδα στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ! Το σύνθημα “Μπλόκο στο σκουπιδοεργοστάσιο – χωματερή δίπλα στα σπίτια μας και τα νερά μας”, έγινε πράξη», διατρανώνει η Επιτροπή.

Οι κάτοικοι, θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, ζητούν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους! Θα συνεχίσουν την προσπάθεια. Δεν θα υποχωρήσουν. Νέος αποκλεισμός στα Ξηροκάμπια θα λάβει χώρα την Πέμπτη 17/11/2021.

«Ζούμε στον 21ο αιώνα, λύσεις υπάρχουν»

«Καθαρό περιβάλλον, καθαρό νερό, δεν βάζουμε στο ζύγι τις ζωές μας για τα κέρδη των εταιριών! Ζούμε στον 21ο αιώνα, λύσεις υπάρχουν, δεν θα υποθηκεύσουμε το μέλλον του τόπου, δεν θα επιτρέψουμε την οικονομική καταστροφή του, ενωμένοι συνεχίζουμε», τονίζουν.

Η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Δήμου Ευρώτα, αξιώνει:

  • Να ακυρωθεί η σύμβαση ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Πελοποννήσου
  • Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί άμεσα ο χώρος του σταθμού ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων
  • Τη δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων με χωροθέτηση και λειτουργία μονάδων με ευθύνη του κράτους μακριά από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων και της αγροτικής παραγωγής
  • Να μην προχωρήσει η καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων
  • Να εφαρμοστούν μέθοδοι διαλογής στην πηγή, κομποστοποίησης σε ασφαλή κλειστά συστήματα και ελαχιστοποίησης του υπολείμματος για ταφή
  • Να μη φορτωθούν νέα οικονομικά βάρη από τις «ρήτρες» εγγυημένης κερδοφορίας που αποτελούν «συστατικό» των συμβάσεων ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις