ΜΥΣΤΡΑΣ. Ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία, την Κυριακή 29 Μαΐου, οι επετειακές εκδηλώσεις «Παλαιολόγεια 2022», που διοργάνωσε ο Δήμος Σπάρτης.

Ομαδική προσπάθεια

«Η ομαδική προσπάθεια και η συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, την Τοπική Κοινότητα Μυστρά, και τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Σπάρτης, απέδωσε καρπούς!», αναφέρουν από τον Δήμο

29 Μαΐου η κορύφωση εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις «μνήμης για την Άλωση και τιμής για τον τελευταίο Αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο ΙΑ΄Παλαιολόγο» κορυφώθηκαν την Κυριακή 29 Μαΐου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου στον Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά, όπου πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας & Σπάρτης Ευσταθίου αλλά και Μνημόσυνο στη μνήμη του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον χώρο του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

  • «Όταν η μνήμη ανασταίνει τη δόξα»

Αμέσως μετά, στον κεντρικό δρόμο του Μυστρά, μπροστά από την πλατεία και υπό την επιμέλεια της Αντιδημάρχου Γ. Ζαχαράκη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο, «Όταν η μνήμη ανασταίνει τη δόξα».

Μέσα από πρωτότυπα κείμενα, αφήγηση και παρέλαση νέων, ντυμένων με θεατρικά κοστούμια και παραδοσιακές στολές, παρουσιάστηκε το ιστορικό πέρασμα από το Βυζάντιο στο σήμερα.

  • 15ος Παλαιολόγειος Δρόμος 2022

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με τον 15ο Παλαιολόγειο Ημιμαραθώνιο Δρόμο 2022, όπου οι συμμετοχές των αθλητών ξεπέρασαν τις 120.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των Παλαιολογείων 2022 πραγματοποιήθηκε επίσης με μεγάλη επιτυχία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων στις οποίες συμμετείχαν, το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στον Μυστρά, Γυμνάσια της Σπάρτης, ο Μουσικός Όμιλος Σπάρτης, η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας και η Χορωδία Ναυπάκτου.

  • Ευχαριστίες

«Ο Δήμος Σπάρτης ευχαριστεί θερμά

τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, που τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις των Παλαιολογείων, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Ευστάθιο, τους Βουλευτές του Νομού, κ.κ. Αθ. Δαβάκη, Ν. Κρητικό και Στ. Αραχωβίτη, τον εκπρόσωπο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Διοικητή ΔΙΚΕ, Υπ/γο Δ. Σκουφίδη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Π. Νίκα, τους Αντιπεριφερειάρχες, κ.κ. Ν.Τζινιέρη και Θ. Βερούτη, τον Δήμαρχο Ευρώτα κ. Δ. Βέρδο, τους Αντιδημάρχους Αν. Μάνης και Μονεμβασίας, κ.κ. Ελ. Δρακουλάκου και Κ. Μαυρομιχάλη αντίστοιχα, καθώς και τους λοιπούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, τους εκπροσώπους του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και των συλλογικών φορέων του Νομού, καθώς και όλους τους πολίτες που τίμησαν με τη παρουσία τους για άλλη μία χρονιά, τη Μνήμη των αγωνιστών πεσόντων στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης.»

Επίσης, ο Δήμος Σπάρτης, ευχαριστεί,

«όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, τους συνδιοργανωτές, τους συμμετέχοντες (το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης, τον Χορευτικό Σύλλογο “Οι Χοροδρόμοι”, το Σώμα Απόδοσης Tιμών Δήμου Ανατολικής Μάνης, τη Δημοτική Φιλαρμονική Σπάρτης, το Δημοτικό Σχολείο Μυστρά -Αγίου Ιωάννη, πολλούς νεαρούς εθελοντές), καθώς και τους εργαζόμενους του Δήμου, για την αμέριστη και έμπρακτη βοήθειά τους, για την επιτυχή ολοκλήρωση του συνόλου των εκδηλώσεων της φετινής επετείου.»

Τέλος, όπως αρμοδίως γνωστοποιήθηκε, ο Πέτρος Δούκας θέλησε «…να ευχαριστήσει προσωπικά και κάποιους από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας των διοργανώσεων:

Την Αντιδήμαρχο κα. Γεωργία Ζαχαράκη, την Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο του ΝΠΠΠ κ.κ. Ευγενία Πρέβα και Ελένη Τσουλόγιαννη

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις