ΒΕΛΙΕΣ. Τα εγκαίνια του νέου Σχολικού Μουσείου Βελιών πραγματοποίησε την Πέμπτη (28/7) ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βελιών «Η Αναγέννηση».

Η Αναγέννηση διαμόρφωσε μία από τις δύο αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου, σε Σχολικό Μουσείο.

  • Ταξίδι στο σχολικό παρελθόν

Όπως αναφέρθηκε, «παρουσία πολλών επισήμων, φίλων και συγχωριανών... ένα ταξίδι στο παρελθόν μόλις ξεκίνησε», και η περιγραφή ταιριάζει άριστα για τα σχολικά χρόνια μιας άλλης εποχής τότε «…που η τάξη μύριζε κιμωλία, τα γόνατα μάτωναν στα χώματα», η πόδια ήταν υποχρεωτική, «κι η βέργα εργαλείο του δασκάλου...».

Άλλος μπορεί να θυμηθεί το χειροκίνητο κουδούνι στο διάλειμμα, μια ξυλόσομπα στη μέση της Τάξης ή μάθημα το απόγευμα.

Την τελετή των εγκαινίων ευλόγησε ο εφημέριος της ενορίας, Νικόλαος Κατσουλώτος.

  • Η πρόεδρος του Συλλόγου, Ελένη Σαρρή, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Όλες οι γενιές έχουμε ένα κοινό σημείο αναφοράς, το Σχολείο. Ο καθένας μας έχει αμέτρητες ιστορίες να διηγηθεί και είναι φυσικό αφού η εκπαίδευση αποτελεί ζυμωτήριο της προσωπικότητάς μας και ένας από τους βασικούς πυλώνες ύπαρξης και στήριξης του Ελληνισμού.

Από σήμερα αυτός ο αγαπημένος χώρος αλλάζει μορφή. Για τους μεγαλύτερους γίνεται χώρος έντονων αναμνήσεων ενώ για τα παιδιά χώρος που κεντρίζει την περιέργειά τους δίνοντας έτσι αφορμή για μάθηση.»

Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν σε διατελέσαντες εκπαιδευτικούς στο Δημοτικό Σχολείο Βελιών, κάποιοι από τους οποίους δεν είναι, πλέον, εν ζωή.

Ας σημειωθεί πως στις Βελιές λειτουργεί εδώ και χρόνια Λαογραφικό Μουσείο.

  • Παρουσίες

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Τσαφατίνου, ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Σταύρος Χριστάκος, η πρόεδρος του νομικού προσώπου Παναγιώτα Αλειφέρη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Νικολινάκος, η δημοτική σύμβουλος Άννα Βλάχου, ο πρόεδρος της κοινότητας Άγγελος Τσιμπίδης, «εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις