ΣΠΑΡΤΗ. Ήταν τα Χριστούγεννα του μακρινού 1833 όταν οι κάτοικοι της τότε πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους αντίκρισαν για πρώτη φορά το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Οι κάτοικοι του Ναυπλίου έκαναν ουρές για να θαυμάσουν το εντυπωσιακό ξενόφερτο έθιμο που κοσμούσε τα ανάκτορα. Ωστόσο, από την ημέρα εκείνη πέρασε πολύς καιρός μέχρι να καθιερωθεί σε κάθε ελληνικό σπίτι, παρόλο που στην ουσία δεν αποτελούσε βαυαρικό έθιμο.

Από τις μαρτυρίες που υπάρχουν σε χειρόγραφα κείμενα προκύπτει ότι ο στολισμός του δέντρου ως εορταστικό σύμβολο χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Το 1830 Γερμανοί μετανάστες εισήγαγαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Αμερική και στις αποικίες που κατοίκησαν.

Η εφεύρεση του ηλεκτρισμού θα προσδώσει στο δέντρο την μεγαλοπρέπεια που του αρμόζει με τα λαμπιόνια να το φωτίζουν θεαματικά.

Το 1882, το πρώτο ηλεκτρικά φωτισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του κόσμου στολίστηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην κατοικία του Έντουαρτ Τζόνσον, ενός συναδέλφου του εφευρέτη Τόμας Έντισον. Τα πολύχρωμα φωτάκια, όπως και τα πλαστικά στολίδια, αργούσαν ακόμα…

Σήμερα η λαμπρότητα των γιορτών φαίνεται από το πόσο και πως είναι στολισμένη μια πόλη, ένα δρόμος, ένα κατάστημα, ένα σπίτι. Ο συναγωνισμός πολλές φορές κάνει ολόκληρες πόλεις να λάμπουν και κάποιες άλλες να βλέπουμε υπερβολές χωρίς αισθητική και νόημα.

Φέτος τα Χριστούγεννα η Σπάρτη έχει περισσότερο φώς. Δήμος και επαγγελματίες συμβάλουν σε αυτό. Το αν η πόλη είναι γιορτινή και το κατά πόσο τα φώτα και τα στολίδια βοηθούν στη χαρούμενη διάθεση και στην κατάλληλη ατμόσφαιρα είναι κάτι που ο κάθε ένας βιώνει, κρίνει, αποδέχεται ή επιφυλάσσεται. Πάντως η προσπάθεια έγινε…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις