ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η ενεργειακή κρίση αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα σήμερα, μία αναπόφευκτη πρόκληση που απαιτεί άμεσες και διαρκείς λύσεις. Οι παραδοσιακές πηγές ενέργειας, με τα περιορισμένα τους αποθέματα και τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, υπογραμμίζουν την ανάγκη για αναζήτηση βιώσιμων εναλλακτικών και ο δρόμος προς την ενεργειακή αυτονομία και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθιστούν αναγκαία την ανάπτυξη και υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων. Είναι καιρός να επενδύσουμε σε πηγές ενέργειας που είναι ανανεώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η ηλιακή, η αιολική και η βιομάζα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για τις επόμενες γενεές.

Και το πυρηνόξυλο αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, την επόμενη εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.

Πυρηνόξυλο: Ας γνωρίσουμε καλύτερα το προϊόν

Το πυρηνόξυλο είναι το ξυλώδες υπόλειμμα που απομένει μετά την απομάκρυνση του πυρηνελαίου και της υγρασίας, κατά την επεξεργασία του ελαιοπυρήνα στο πυρηνελαιουργείο. Με άλλα λόγια, είναι ένα υποπροϊόν της ελιάς και δημιουργείται από τα υπολείμματα του καρπού της, τα οποία υπόκεινται σε επεξεργασία μετά την εξαγωγή του ελαιόλαδου. Αποτελείται από τον πυρήνα της ελιάς που είναι ξυλώδης, από το σαρκώδες μέρος της (ψίχα), καθώς και από τη φλούδα του καρπού. Το ειδικό βάρος του πυρηνόξυλου σε χύδην μορφή είναι 600-650 kgr/ m3 και η υγρασία του κυμαίνεται από 12% έως 15%.

Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Το πυρηνόξυλο είναι ένα εξαιρετικό βιοκαύσιμο με υψηλή θερμογόνο δύναμη. Συγκεκριμένα, η θερμογόνος δύναμή του είναι περίπου στα 4000 kcal/kgr, ενώ παρουσιάζει γρήγορη και σταθερή απόδοση. Για την καύση του είναι απαραίτητη η χρήση καυστήρων πυρηνόξυλου ή πολυκαυστήρων ενώ το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή θερμότητας σε οικίες, βιομηχανίες, θερμοκήπια, φούρνους κτλ. Οι παραπάνω χρήσεις μαρτυρούν τον πολυδιάστατο ρόλο του πυρηνοξύλου ως πηγής βιοενέργειας που συμβάλλει στην αειφορία και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Πλεονεκτήματα συγκριτικά με άλλες πηγές ενέργειας

Υπάρχουν ορισμένα βασικά προνόμια που διακρίνουν το πυρηνόξυλο από άλλες πηγές ενέργειας και το τοποθετούν ανάμεσα στις κορυφαίες βιώσιμες λύσεις θέρμανσης:

  • Αποδοτικότητα: Σύμφωνα με αναλύσεις που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) τα τελευταία 2 χρόνια σε περισσότερα από 200 είδη βιομάζας, το πυρηνόξυλο κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις του καταλόγου με τα κορυφαία βιοκαύσιμα.

  • Οικονομία: Αποτελεί μια από τις οικονομικότερες λύσεις για οικιακή θέρμανση, αφού, σύμφωνα με έρευνες, το κόστος θέρμανσης ενός νοικοκυριού σε σχέση με το πετρέλαιο, μειώνεται έως και 60%. Ταυτόχρονα, θεωρείται έως και 45% πιο συμφέρουσα επιλογή από το πέλλετ ξύλου. Παρότι για την καύση του είναι απαραίτητη η χρήση καυστήρων ή σομπών πυρηνόξυλου, η απόσβεση γίνεται γρήγορα λόγω του χαμηλού του κόστους.
  • Οικολογία: Έχει εξαιρετικά χαμηλή, έως μηδαμινή περιεκτικότητα σε θείο, το οποίο συνήθως συμβάλλει στη δημιουργία όξινης βροχής. Επιπλέον, το πυρηνόξυλο δεν περιλαμβάνει τοξικές ενώσεις ή βαρέα μέταλλα, τα οποία δρουν επιβαρυντικά για το περιβάλλον. Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι ότι η καύση του έχει αρνητικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα, συνεπώς δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και δεν επιδεινώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος το θεωρεί ως την καλύτερη λύση σε σχέση με το πετρέλαιο και ενδείκνυται για τα αστικά περιβάλλοντα.
  • Μερικά επιπλέον πλεονεκτήματα είναι το ότι καταλαμβάνει λιγότερο αποθηκευτικό χώρο, σε σύγκριση με τα ξύλα, δεν χρειάζεται συνεχή τροφοδοσία, καίγεται αυτόματα και δεν κολλάει στο λέβητα.

Πλεονεκτήματα του πυρηνοξύλου από την Κ. Χατζέλης Α.Ε.

Η Κ. Χατζέλης Α.Ε. στη Σπάρτη και τους Μολάους Λακωνίας αλλά και η Οικοενέργεια Α.Ε στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, με επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια, έχουν εξασφαλίσει την ανώτερη ποιότητα πυρηνοξύλου. Στόχος είναι οι καταναλωτές να παραλαμβάνουν βιομάζα με χαμηλή υγρασία και υψηλή θερμογόνο δύναμη, η οποία και θα εξασφαλίσει την μέγιστη αποδοτικότητα κατά την καύση. Η επιχείρηση διαθέτει πυρηνόξυλο φετινής εσοδείας (2023-2024) που αποτελεί μία ιδανική εναλλακτική στην θέρμανση κατοικιών, θερμοκηπίων, ξενοδοχείων και λοιπών μονάδων. Το προϊόν αυτό διατίθεται σε χύμα μορφή αλλά και σε σάκους για διευκόλυνση των πελατών χονδρικής αλλά και λιανικής.

Με τα πολλά πλεονεκτήματά του και την ξεκάθαρη συμμετοχή του στον κύκλο της αειφόρου ανάπτυξης, το πυρηνόξυλο αναδεικνύεται ως μια εξαιρετική επιλογή για την οικολογική και αποδοτική παραγωγή ενέργειας. Με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας και την βελτίωση των συνθηκών παραγωγής του, είναι βέβαιο πως ανοίγει νέους ορίζοντες για ένα πιο βιώσιμο και πράσινο μέλλον.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις