ΑΡΚΑΔΙΑ. Το πεντάτοξο γεφύρι της ιστορικής Καρύταινας συνέδεε την περιοχή με τη γειτονική περιοχή της Μεσσηνίας και είναι ένα από τα παλαιότερα στην Πελοπόννησο. Έγινε ευρύτερα γνωστό καθώς εικονιζόταν στην πίσω όψη του πεντοχίλιαρου, όταν ακόμη είχαμε δραχμές.

Πλέον όμως το ιστορικό αυτό γεφύρι, που έχει αποτυπωθεί σε πολλά έργα περιηγητών και ζωγράφων, αντιμετωπίζει θέματα. Ακριβώς από πάνω, στο σημείο υπάρχει και η νέα γέφυρα, από το 1962 αλλά τα σημάδια διάβρωσής της είναι εμφανή και υπάρχει ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να γίνει δυστύχημα. Ο σύλλογος Καρυτινών «ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» εδώ και έξι χρόνια έχει ξεκινήσει έναν αγώνα προκειμένου να γνωστοποιήσει το πρόβλημα και να βρεθεί μια λύση, καθώς αν πέσει η νέα γέφυρα θα καταστραφεί και το βυζαντινό γεφύρι, που αποτελεί ένα μνημείο. Για το λόγο αυτό διοργανώνεται από το σύλλογο ημερίδα για να παρουσιαστεί το θέμα και παράλληλα λύσεις. «…εσπερίδα την οποίαν διοργανώνει ο Σύλλογος των Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης» την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 17.30, στο αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, στην προσπάθειά του να συμβάλλει στην έγκαιρη και ορθολογική αντιμετώπιση, από τις αρμόδιες αρχές, του εξαιρετικά δύσκολου και ιδιαίτερα σοβαρού προβλήματος, που αφορά στο «Σύμπλεγμα των γεφυρών του Αλφειού στην Καρύταινα», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Ο Γιώργος Αδαμόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου Καρυτινών Αττικής μίλησε για το θέμα στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3: «Έχουμε το βυζαντινό μνημείο με το ενσωματωμένο εκκλησάκι στο μεσόβαθρο του, ίσως είναι η μοναδική γέφυρα με εκκλησάκι ενσωματωμένο και ακριβώς από πάνω έχει κατασκευαστεί η καινούρια γέφυρα το 1962. Εκεί πραγματοποιήθηκε ένα πραγματικό έγκλημα, το γεγονός ότι φτιάχτηκε αυτή γέφυρα, ακριβώς πάνω από το βυζαντινό μνημείο, γνωρίζοντας όλοι ότι τέτοιου είδους κατασκευές έχουν προσδόκιμο ζωής που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 100 χρόνια. Άρα το πρόβλημα είναι κάτι που το περιμέναμε. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και στην ημερίδα που θα γίνει κύριος ομιλητής θα είναι ο κ. Θεοδόσης Τάσιος , ο διακεκριμένος πολιτικός μηχανικός. Το συμπέρασμα είναι ότι η καινούρια γέφυρα είναι σε τόσο τραγική κατάσταση που δεν επιδέχεται κατασκευής. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι μια προσεκτική κατεδάφισή της και λέω τη λέξη «προσεκτική» γιατί από κάτω είναι το μνημείο και να φτιαχτεί δίπλα μια νέα, εντελώς ανεξάρτητη από το μνημείο», όπως ανέφερε.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις