ΑΡΚΑΔΙΑ. Η μεσαιωνική Καρύταινα αποτελεί το πιο εντυπωσιακό πέτρινο κεφαλοχώρι της Αρκαδίας και το φράγκικο γεφύρι που στόλιζε τη μία πλευρά του πεντοχίλιαρου όταν στην Ελλάδα το εθνικό νόμισμα ήταν ακόμα οι δραχμές, είναι το κρυφό της μυστικό που λίγοι γνωρίζουν.

Πολλοί, αποκαλούν αυτό το πανέμορφο χωριό στα ορεινά της Αρκαδίας «Τολέδο της Ελλάδας». Χαρακτηρισμός που μετά από μια βόλτα στο γραφικό οικισμό, εύκολα καταλαβαίνεις πως προκύπτει. Και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό τον χαρακτηρισμό δεν τον απέδωσαν στο χωριό ούτε οι τουριστικοί πράκτορες ούτε το διαδίκτυο αλλά ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης μετά την επίσκεψή του στην Καρύταινα.

Προφανώς η μεσαιωνική αύρα του τόπου, το κάστρο που στέκει αγέρωχος φρουρός στην κορυφή του απότομου βράχου από το 13ο αιώνα και η γραφικότητα στα σοκάκια σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα, ανάγουν την Καρύταινα σε «Τολέδο της Ελλάδας».

Καρύταινα: Ο αγαπημένος τόπος αλλά και ορμητήριο του Κολοκοτρώνη

Η Καρύταινα έχει μια βαθιά και πλούσια ιστορία να μας διηγηθεί αφού είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Βρένθη. Μετά το 13ο αιώνα κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας κι αφού χτίστηκε το κάστρο πάνω στο λόφο έχοντας εξαιρετική θέα προς την κοιλάδα και τα γύρω βουνά, απέκτησε μεγάλο ενδιαφέρον από τους κατακτητές της εποχής. Πράγμα το οποίο ήταν συνηθισμένο εκείνα τα χρόνια. Γι αυτό και στην Ελλάδα έχουμε τόσα πολλά φράγκικα κάστρα.

Ο Γέρος του Μοριά (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης), πρωτεργάτης της ελληνικής επανάστασης, χρησιμοποίησε την Καρύταινα ως κατοικία του αλλά και ως ορμητήριό του. Μετά τις καταστροφές του Ιμπραήμ το 1826, φρόντισε ο ίδιος να αποκατασταθούν οι ζημιές στο κάστρο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στο χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών, στη μία πλευρά απεικονιζόταν ο Κολοκοτρώνης και στην άλλη πλευρά το χαρακτηριστικό φράγκικο γεφύρι με το εκκλησάκι στη μέση και φόντο η Καρύταινα.

gefyri-karitaina-2.jpg

Σήμερα, το πέτρινο γεφύρι με τα έξι τόξα και την Παναγία της Θεοτόκου να βρέχει τα πόδια της στον Αλφειό ποταμό, σκεπάζεται από την καινούρια γέφυρα (στο δρόμο προς Ανδρίτσαινα) στην οποία κινούνται τα αυτοκίνητα.

Μια εικόνα άκρως εντυπωσιακή αφού το πάντρεμα του παλιού με το καινούριο, όχι μόνο δεν αποτελεί παραφωνία αλλά είναι σαν να συμπληρώνει η μία εικόνα την άλλη και να δένουν σε μια απόλυτη ομοιομορφία. Φυσικά σε αυτή τη μάχη νικητής είναι το παλιό γεφύρι που παρά το μικρό του μέγεθος επισκιάζει σε ομορφιά και χάρη το καινούριο.

Καρύταινα: Γραφικά σοκάκια στη σκιά του κάστρου και μια ηλιόλουστη πλατεία

Πλησιάζοντας λοιπόν στην Καρύταινα ο επισκέπτης, αρχίζει να μαγεύεται ήδη από το δρόμο (ειδικά ερχόμενος από Μεγαλόπολη) αφού τα ψηλά λιθόχτιστα αρχοντικά χτισμένα αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου, δημιουργούν μια άγρια και συνάμα γαλήνια εικόνα.

Εξάλλου το μέρος είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στη βλάστηση και περιτριγυρισμένο από ποτάμια. Ο Αλφειός σχεδόν αγγίζει τον οικισμό ενώ ο ανεπιτήδευτος Λούσιος γίνεται ένας χείμαρρος ομορφιάς, εμπειριών και σπάνιων εικόνων.

Η επίσκεψη στο κάστρο γίνεται μόνο με τα πόδια ακολουθώντας το πέτρινο μονοπάτι. Μολονότι είναι αρκετά ψηλά τα τείχη, δε θα χρειαστεί να περπατήσουμε πάνω από δέκα λεπτά ξεκινώντας από την πλατεία του χωριού.

Η θέα είναι συγκλονιστική και το μάτι χάνεται στην κοιλάδα του Αλφειού, στη Μεγαλόπολη και στα γύρω βουνά. Παντού χρώματα, φύση και μια αίσθηση απόλυτης ελευθερίας. Λίγο μόνο να κλείσεις τα μάτια, θα δεις σκιές από τα σπουδαία ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα σε αυτά εδώ τα τείχη και ίσως ακούσεις τους ψίθυρους όλων εκείνων των ηρώων (σύγχρονων αλλά και παλαιότερων).

Τα μαγαζάκια που πουλάνε ντόπια καλούδια είναι μια καλή επιλογή για τα ψώνια μας. Η ποιότητά αυτών των προϊόντων πάντα υπερτερεί των τυποποιημένων και μαγειρεύοντας με τέτοιες πρώτες ύλες νιώθουμε τι θα πει αγνό φαγητό.

Η ηλιόλουστη πλατεία γίνεται το ιδανικό στέκι για καφέ και παραδοσιακά γλυκά ταψιού και κουταλιού. Κι αν η ώρα πλησιάζει για γεύμα, τα ταβερνάκια προσφέρουν νοστιμότατους μεζέδες, ντόπιες συνταγές και καλό κρασί. Προσωπικά, δε βρίσκω τίποτα ελκυστικότερο για να κλείσει μια εκδρομή στα ορεινά της Αρκαδίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις