Πανιπέρι Μεσσηνίας: Από την πρώτη σοδειά χρυσό βραβείο στο ελαιόλαδο
Το μεράκι του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και η καλλιέργεια χωρίς λιπάσματα ή φυτοπροστατευτικά στη Μεσσηνία
ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Απόφοιτος γαλλικής φιλολογίας ο Κώστας Σπυρόπουλος, προερχόµενος από οικογένεια αγροτών µε αντικείµενο την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, αποφάσισε µαζί µε τη σύζυγό του, Αγγελική Μαρκοπούλου, χηµικό µηχανικό και στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, τη Μεσσηνία, το 2017.
Η επιστροφή τους σηµατοδότησε την σταδιακή ενασχόληση µε την καλλιέργεια ελαιόδεντρων κορωνέικης ποικιλίας και την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υπό την εταιρική ονοµασία «Mesimeri». Το ζευγάρι παρέλαβε περίπου 20 στρέµµατα οικογενειακής περιουσίας και απέκτησαν επιπλέον 6 στρέµµατα στο Πανιπέρι Μεσσηνίας, προκειµένου να αναπτύξουν την παραγωγή και τυποποίηση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
«Μετά την Αθήνα, ζήσαµε περίπου δυόµισι χρόνια στην Ελβετία, όπου η Αγγελική είχε αναλάβει ένα συγκεκριµένο project για λογαριασµό της πολυεθνικής εταιρείας, µε την οποία συνεργαζόταν τότε. Όταν ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις µας στην Ελβετία, ήµουν αποφασισµένος να µην επιστρέψω στην Αθήνα, καθότι δεν µου άρεσε ο τρόπος και οι ρυθµοί της ζωής εκεί. Ήθελα να ζήσουµε στην Καλαµάτα. Το πρώτο πράγµα που σκέφτηκα ότι θα µπορούσα να κάνω, ήταν η καλλιέργεια της ελιάς», λέει στην εφημερίδα «Agrenda» ο Κώστας Σπυρόπουλος.
- Διαβάστε επίσης: Bαθύπλουτος σεΐχης από τα Αραβικά Εμιράτα με 40.000 ελαιόδενδρα σε Αργολίδα και Μεσσηνία
«Κατά την επιστροφή µας στην Καλαµάτα συναντήσαµε ανθρώπους φιλόξενους και έτοιµους να µας βοηθήσουν από το µικρότερο έως το µεγαλύτερο ζήτηµα που µας απασχολούσε. Ξεκινήσαµε πειραµατικά την καλλιέργεια, καθότι παρά το γεγονός ότι ο πατέρας µου ήταν αγρότης δεν γνώριζα πολλά για την ελιά. Παρακολούθησα σεµινάρια, συζητήσεις, πειραµατίστηκα, ενώ και η σύζυγός µου άνοιξε ένα γραφείο παροχής συµβουλευτικών υπηρεσιών για επιχειρήσεις».
Ελαιόλαδο: Από 460 δέντρα παράγονται 2 τόνοι βιολογικού εξαιρετικά παρθένου το έτος
Οι δύο παραγωγοί ξεκίνησαν την προσπάθειά τους το 2017 και τυποποίησαν το πρώτο τους ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας το 2020. Ονόµασαν την εταιρεία «Mesimeri», αντλώντας έµπνευση από τα µεσηµέρια του καλοκαιριού. «Τα καλοκαίρια της παιδικής µου ηλικίας έβγαινα έξω τα µεσηµέρια, δεν είχα ύπνο. Οι δικοί µου κοιµούνταν, εγώ καθόµουν κάτω από τις ελιές, έπαιζα. Κάποια στιγµή διάβασα ένα άρθρο στην εφηµερίδα για τα καλοκαιρινά µεσηµέρια, που µου ξύπνησε όλες τις ωραίες αναµνήσεις που είχα από τα παιδικά µου χρόνια. Η αρχική ονοµασία ήταν "Καλοκαιρινό Μεσηµέρι". Τελικά η γυναίκα µου αφαίρεσε τη λέξη "Καλοκαιρινό", για να µείνει το "Μεσηµέρι". Κατά τη διάρκεια της πορείας µας στον πρωτογενή τοµέα, το κυριότερο πρόβληµα ήταν για εµάς το οικονοµικό, προκειµένου να αντιµετωπίσουµε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το κράτος. Αλλά και το κόστος των υλικών συσκευασίας, τις µεταφορές, τα αγροτικά εφόδια».
- Διαβάστε επίσης: Το κορυφαίο ελαιόλαδο που παράγεται στην καρότσα ενός φορτηγού
Από τα συνολικά 460 δέντρα παράγονται περίπου 2 τόνοι βιολογικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ετησίως µε οξύτητα 0,3 και πολυφαινόλες που ανέρχονται στα 600mg ανά λίτρο. To παραγόµενο ελαιόλαδο κυκλοφορεί σε δύο συσκευασίες των 250ml και των 500ml µε την τιµή λιανικής για τα 500ml να ανέρχεται στα 23 ευρώ. Εκτός από τα δέντρα κορωνέικης ποικιλίας στα κτήµατά τους ευδοκιµούν και οι Καλαµών. Φέτος για πρώτη φορά παρουσίασαν στην αγορά συσκευασµένη επιτραπέζια ελιά Καλαµών καθώς και πολτό ελιάς. «Σκοπός µας για τα επόµενα χρόνια είναι να διευρύνουµε τη γκάµα των προϊόντων µας, δηµιουργώντας ένα καλάθι µε περίπου 15 αγαθά».
Ένα µικρό µέρος της παραγωγής τους διατίθεται σε επιλεγµένα σηµεία λιανικής στην Αθήνα και σε κατάστηµα delicatessen στην Ελβετία, ενώ ο κύριος όγκος των προϊόντων πωλείται από το ηλεκτρονικό τους κατάστηµα. «Σταδιακά εισερχόµαστε σε περισσότερα φυσικά σηµεία πώλησης», λέει ο κ. Σπυρόπουλος.