ΛΕΩΝΙΔΙΟ. Το Λεωνίδιο, ένα γραφικό χωριό της Αρκαδίας, φημίζεται για την πλούσια παράδοσή του στην υφαντική τέχνη. Τα περίφημα τσακώνικα κιλίμια με τα πολύχρωμα γεωμετρικά σχέδια και τα φυτικά μοτίβα κοσμούν εδώ και αιώνες τα σπίτια της περιοχής, μεταφέροντας από γενιά σε γενιά τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Η κυρία Μεταξία Χαντέλη, έμπειρη υφάντρα και γνώστρια της ιστορίας της τέχνης αυτής, μας ξεναγεί στο συναρπαστικό ταξίδι της υφαντικής στο Λεωνίδιο. Από την εισαγωγή της τέχνης από τη Μικρά Ασία τον 19ο αιώνα μέχρι τις σύγχρονες προσπάθειες διατήρησης και εξέλιξής της, η ιστορία της υφαντικής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ταυτότητα και τον πολιτισμό της Τσακωνιάς.

Οι απαντήσεις είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας των δασκάλων της τσακώνικης υφαντικής. Πρόκειται για τις κυρίες, Βαγγελιώ Γεωργίτση, Άννα Λυσικάτου -Κουτίβα, Μεταξία Χαντέλη, Σοφία Καμβύση και Θωμαή Κορολόγου. Η κυρία Χαντέλη, ανέλαβε να επιμεληθεί ωστόσο την συζήτησή μας, και να μπουν τα διάφορα θέματα σε πλαίσιο. Η γενική Γραμματέας, η κυρία Ελένη Πουτσελά, μας υποδέχτηκε στο Αρχοντικό Τσούχλου, όπου αφού μας έδωσε πληροφορίες για το Αρχείο της Τσακωνιάς, αλλά και το κτήριο που φιλοξενεί την έκθεση και πραγματοποιούνται και τα μαθήματα, είχαμε τον χρόνο να φωτογραφήσουμε τα εκθέματα και τους αργαλειούς.

Ας εξερευνήσουμε λοιπόν, μαζί τα μυστικά αυτής της παραδοσιακής τέχνης, τις τεχνικές, τα υλικά και τα σύμβολα που κρύβονται πίσω από κάθε κιλίμι. Ας ανακαλύψουμε τη σημασία της για την τοπική κοινωνία και οικονομία αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα για τη διατήρηση και συνέχισή της. Η κυρία Χαντέλη μοιράζεται μαζί μας την αγάπη και το πάθος της για την υφαντική και μας εμπνέει να γίνουμε κι εμείς μέρος αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού στην παράδοση και την τέχνη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο travel.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις