ΣΠΑΡΤΗ. Στις 10 - 18 Οκτωβρίου 2015 διοργανώθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα (EU Code Week). Πρόκειται για μία δράση στην οποία συμμετέχουν εκατομμύρια παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί ανά την Ευρώπη και έχει στόχο την προβολή του προγραμματισμού H/Y και την απομυθοποίηση των σχετικών δεξιοτήτων. Στο 1o ΕΠΑΛ Σπάρτης συμμετείχαν όλες οι τάξεις με τους μαθητές να επιδεικνύουν αυξημένο ζήλο.

Αρχικά οι μαθητές παρακολούθησαν κάποια βίντεο στα οποία μιλούν γνωστοί άνθρωποι της Πληροφορικής όπως ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates και ο ιδρυτής του Facebook Marc Zuckerberg, αναφερόμενοι στη σημασία των προγραμματιστικών δεξιοτήτων και στο πώς μπορούν αυτές οι δεξιότητες να βοηθήσουν νέους ανθρώπους να αναζητήσουν επιτυχώς εργασία στον εν λόγω τομέα.

Στη συνέχεια οι καθηγητές Πληροφορικής του σχολείου παρουσίασαν μεθοδικά τη διαδικασία δημιουργίας προγραμμάτων σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού (Python, Java, Pascal, ΡΗΡ, Scratch) καθώς και σε γνωστές εφαρμογές (AppInventor) και έπειτα οι μαθητές κλήθηκαν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους δημιουργώντας κι αυτοί απλά προγράμματα. Παρόλο που το χρονικό πλαίσιο ήταν πολύ στενό οι μαθητές κατάφεραν μέσα σε ελάχιστες διδακτικές ώρες να ανταποκριθούν με επιτυχία στην πρόκληση αυτή. Με το πέρας της διαδικασίας αυτής ο μαθητές έδωσαν υποσχέσεις ότι θα ασχοληθούν πιο ενεργά με τον προγραμματισμό κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και ότι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν.

Συμπερασματικά ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση που παρακίνησε τους μαθητές να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό και τους βοήθησε να νιώσουν ότι συμμετέχουν σε κάτι διαφορετικό.