ΣΠΑΡΤΗ. Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2017 στο Γραφείο της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ευρεία σύσκεψη για τον συντονισμό των θεμάτων που αφορούν στον πυρήνα των προδιαγραφών για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης.

Στη συνάντηση, στην οποία προήδρευε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, συμμετείχαν μέλη της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση προδιαγραφών μελέτης ανέγερσης του Νέου Μουσείου Σπάρτης.

Διαπιστώθηκε ότι μετά τις ανασκαφές στο οικόπεδο που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και έγιναν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, αποφασίστηκε από το Υπουργείο − μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου − να διατηρηθούν ορατές οι αρχαιότητες δυτικά του διατηρητέου κτηρίου Χυμοφίξ και σε κατάχωση στο ανατολικό και νότιο τμήμα του οικοπέδου. Με βάση αυτά τα δεδομένα συζητήθηκε στη σύσκεψη η ενδεικνυόμενη από αρχαιολογικής πλευράς χωροθέτηση του Νέου Μουσείου στο οικόπεδο και οι λόγω των επιτοπίων αρχαιοτήτων δεσμεύσεις στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Επειδή ο χώρος του οικοπέδου που προτάθηκε από το Υπουργείο για το νέο κτήριο ήταν οριακά επαρκής, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας − και με τον διάλογο βρέθηκε αμοιβαία αποδεκτή λύση − να διευρυνθεί, με σεβασμό πάντα στη διατήρηση των αρχαιοτήτων, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία στους αρχιτέκτονες που θα συμμετάσχουν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να σχεδιάσουν ένα κτήριο που θα αποτελεί τοπόσημο για την πόλη.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι έχει συνταχθεί το τοπογραφικό του χώρου με τη χάραξη των ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έγκρισης από τον Δήμο Σπάρτης της απαιτούμενης τροποποίησης του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου που απαιτείται για την καλύτερη εξυπηρέτηση του Μουσείου.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου ενημέρωσαν ότι προχωρά η επεξεργασία του μουσειολογικού προγράμματος και η εξ αυτού προσαρμογή του κτηριολογικού προγράμματος, αλλά τα θέματα αυτά δεν είχαν ακόμα φθάσει σε βαθμό ωρίμανσης τέτοιο που να τεθούν σε συζήτηση κατά τη σύσκεψη. Από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας ζητήθηκε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος κατά τη μουσειολογική αφήγηση στην περίοδο ακμής της αρχαίας Σπάρτης κατά την περίοδο των κλασικών χρόνων, όταν η Σπάρτη ήταν μία από τις δύο κυρίαρχες πόλεις-κράτη της Ελλάδας, μαζί με την Αθήνα, μολονότι αναγνωρίζει τη δυσκολία ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι δυσανάλογα μικρά σε σχέση με την αίγλη και την ισχύ που είχε τότε η πόλη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θεωρεί το έργο ως μια μεγάλη αναπτυξιακή παρέμβαση για την ευρύτερη περιοχή, και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν στο Νέο Μουσείο αξιοποιηθεί η διεθνής φήμη που έχει ήδη η αρχαία Σπάρτη, η δε υλοποίηση γίνει με τέτοιον τρόπο που θα εξασφαλίζει τη μελλοντική επισκεψιμότητα, επομένως και τη βιωσιμότητά του.

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι θα γίνει μία νέα συνάντηση στα μέσα Δεκεμβρίου για να συζητηθούν τα θέματα που θα έχουν τύχει περαιτέρω επεξεργασίας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία προκειμένου να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων ώστε να προχωρήσει με τον καλύτερο τρόπο η διεξαγωγή του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.