Γράφει η Αναστασία Κανελλοπούλου*

Ο απόηχος του SPARTAN RACE ( 3-4/11/2018) αντηχεί ακόμα έντονος στα αυτιά της πόλης! Μια εμπειρία και αυτή, μια διοργάνωση πολύ απαιτητική και ιδιαίτερα σημαντική για την Σπάρτη αν τεθεί στις σωστές της διαστάσεις!

Παράλληλα ένας άλλος απόηχος , αυτός της πρόσφατης ( 16/10/2018) διοργάνωσης του Δήμου Σπάρτης υπό τον τίτλο SPARTA TOURISM EXPERIENCE είναι ακόμα έντονος στην μνήμη όσων το παρακολούθησαν. Μια διαφορετική διοργάνωση αυτή, με μορφή σεμιναριακή, που έδωσε ευκαιρίες να αναδειχθούν καλές πρακτικές για την τουριστική ανάπτυξη και προοπτική .

Όποιος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις δύο αυτές διοργανώσεις θα πρέπει να έχει μείνει με την εντύπωση ότι άλλος Δήμος διοργάνωσε την πρώτη και άλλος Δήμος διοργάνωσε την δεύτερη!
Στην χρονικά προηγηθείσα διοργάνωση SPARTA TOURISM EXPERIENCE ( 16/10/2018) παρακολουθήσαμε μια ενδιαφέρουσα διοργάνωση , όπου κυριάρχησε η διατύπωση απόψεων των εισηγητών της ημερίδας , οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ εξέφρασαν την άποψη ότι η τουριστική πολιτική και οι πρακτικές του Δήμου μας δεν προσδίδουν κανένα περιεχόμενο στην περίφημη πλέον φράση «THIS IS SPARTA»!

Η συζήτηση στράφηκε γύρω από το περίφημο brand name της Σπάρτης που το αναδεικνύουν όλοι οι ομιλούντες περί την τουριστική ανάπτυξη της Σπάρτης και το οποίο ουδέποτε αξιοποιείται παρά τις ημερίδες , τις μελέτες, τις συζητήσεις, τις δημοσιεύσεις, τους προγραμματισμούς και τα ταξίδια των αυτοδιοικητικών στις διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις. Και , όπως ήταν λογικό , τέθηκε το ερώτημα: IS THIS SPARTA?

Οι ομιλητές ευθαρσώς και μπράβο τους ( !) διατύπωσαν μπροστά στην ηγεσία του Δήμου , που ήταν ο διοργανωτής της συζήτησης, ότι αυτό που βλέπει ο επισκέπτης στην Σπάρτη, δεν είναι αυτό που έχει στο μυαλό του, αυτό που φαντάζεται , αυτό που προσδοκά και αποζητά ως ικανοποίηση των προσδοκιών του. Δεν είναι η ιστορία των μεγάλων και δυνατών, δεν είναι η πόλη της Ρήτρας του Λυκούργου, δεν είναι η πόλη των ηρώων του Λεωνίδα, δεν είναι η πόλη της Σπαρτιάτισσας μάνας, δεν είναι η πόλη των ψηφιδωτών των Ρωμαϊκών χρόνων , δεν είναι η πόλη των νεοκλασικών των Βαυαρών,. THIS IS NOT SPARTA!

Και ερχόμαστε 15 μέρες μετά από το παραπάνω σεμινάριο και βλέπουμε εν όψει της διοργάνωσης SPARTAN RACE αναρτημένο πανώ στην Κ. Παλαιολόγου με τίτλο: “THIS IS SPARTA”! Δηλαδή ανάμεσα σε 15 μέρες γίναμε αποδέκτες δύο εντελώς αντικρουόμενων απαντήσεων στο ερώτημα : «IS THIS SPARTA?», στο οποίο ως απάντηση οι μεν εμπειρογνώμονες του τουριστικού marketing και του τουριστικού σχολείου Καλαμάτας τους οποίους είχε καλέσει ο Δήμος Σπάρτης για να ακούσουμε τις απόψεις τους, αποφάνθηκαν ότι «THIS IS NOT SPARTA» και 15 μέρες μετά ο Δήμος Σπάρτης με τους διοργανωτές του SPARTAN RACE ανυψώνει περίτρανα ταμπέλα και φωνή ότι «THIS IS SPARTA»!!
Τελικά τι ισχύει; THIS IS SPARTA ή THIS IS NOT SPARTA?

Ποια θέση να πήρε στο ερώτημα ο Δήμαρχος Σπάρτης και τι να απάντησαν άραγε στον Δήμαρχό μας και στην συνοδεία του οι μεγάλοι tour operators στην World Travel Market του Λονδίνου, όπου μετέβη για να προωθήσει το τουριστικό μας προϊόν;

* Πρώην Νομάρχης και Περιφερειάρχης, εκπαιδευτικός και εξειδικευμένη στο Public Management, θα είναι υποψήφια Δήμαρχος Σπάρτης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019