Η παράδοση της Ελλάδας στις συνταγές είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πίτες σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Μια από τις πιο διαδεδομένες και αγαπημένες πίτες στην Πελοπόννησο, είναι αυτή με τα χορταρικά και τα μυρωδικά κλεισμένη μέσα σε χειροποίητο φύλλο.

Υλικά για την πίτα (ταψί της κουζίνας)

Για το φύλλο θα χρειαστούμε:

  • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γρ ελαιόλαδο
  • 3 κσ κρασί
  • 1 κγ αλάτι
  • 300 γρ (περίπου) νερό χλιαρό

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό χορταρικά και μυρωδικά ανάμεικτα, καθαρισμένα και μέτρια κομμένα (σπανάκι – σέσκουλο – μυρώνια - καυκαλήθρες – άνηθο – αμυγδαλήθρες)
  • 3 – 4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 200 γρ σπασμένη φέτα
  • 150 γρ ανθότυρο
  • Λάδι
  • Αλάτι - πιπέρι
  • Σουσάμι

Προετοιμασία και εκτέλεση

Για το φύλλο:

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανοίγουμε ένα λάκκο στη μέση. Εκεί προσθέτουμε τα υγρά και σταδιακά (από μέσα προς τα έξω) αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μέχρι να φτιάξουμε μια μπάλα ζύμης. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη μας να γίνει αφράτη κι εύπλαστη.
  • Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μία ώρα τουλάχιστον.

Για τη γέμιση:

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα μας τα χορταρικά, τα μυρωδικά και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε λάδι, αλάτι, πιπέρι, τη φέτα και το ανθότυρο και με μια κουτάλα ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.

Για τη συναρμολόγηση:

  • Πάνω σε αλευρωμένο πάγκο χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίδια κομμάτια για να φτιάξουμε 2 διπλά φύλλα
  • Ανοίγουμε τα δυο πρώτα κομμάτια σε μικρό παχύ φύλλο 15 περίπου εκατοστών. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες λάδι στο ένα αφού πρώτα κάνουμε με τα δάχτυλά μας λακουβίτσες στο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με το άλλο ίδιο φύλλο και ξεκινάμε να ανοίγουμε το φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια ανανεώνοντας διαρκώς το αλεύρωμα για να μην κολλήσει το φύλλο πάνω στον πλάστη και σκιστεί.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο διπλό φύλλο μας

  • Λαδώνουμε το ταψί, στρώνουμε προσεκτικά το πρώτο φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη και αδειάζουμε μέσα στη γέμισή μας. Διπλώνουμε προς τα μέσα το φύλλο που προεξέχει από τα πλαϊνά του ταψιού.
  • Στρώνουμε από πάνω το φύλλο για να σκεπάσουμε την πίτα. Κόβουμε τις άκρες ή τις σπρώχνουμε στα πλαϊνά του ταψιού
  • Χαράζουμε ελαφρά την πίτα (χωρίς να κόψουμε εντελώς το φύλλο) και ραντίζουμε με νερό και λάδι
  • Προσθέτουμε σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις