ΣΠΑΡΤΗ. Kατάσταση που πρέπει να απασχολήσει κάθε αιρετό στον Δήμο Σπάρτης και ιδιαίτερα την νέας Δημοτικής Αρχής, είναι αυτή που έχει διαμορφωθεί στο ΚΑΠΗ Σπάρτης και στο Νομικό Πρόσωπο Αλληλεγγύης.

Όπως δείχνουν τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπει τάξη στην διαχείριση αφού όσο και αν προσπαθεί ο νέος Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου (και απερχόμενος) κ. Σταύρος Αργυρόπουλος, αυτό δεν είναι εφικτό.
Απ΄ όσα αναφέρει στο notospress.gr όλα τα δεινά ξεκινούν από μια νοοτροπία που εκτός από απαράδεκτη και πολιτικά κολάσιμη είναι και καταστροφική. Αναφέρεται στο γεγονός της άρνησης του προκατόχου του προέδρου κ. Θέμη Πατσιλίβα να παραδώσει την Διοίκηση. Αφού μας περιγράφει απίστευτες μεθοδεύσεις, τακτικές και αρνήσεις καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος, ως Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Αλληλεγγύης, παρέλαβε ότι του παραδόθηκε… Ωστόσο αυτά που «παρέδωσε» ο κ. Πατσιλίβας δεν είναι ούτε τα στοιχειώδη, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο έλεγχος Εσόδων – Εξόδων και του Ταμείου του ΚΑΠΗ Σπάρτης.

Όπως αναφέρει ο Σταύρος Αργυρόπουλος, με εμφανή πικρία και ενόχληση, δεν είναι δυνατόν όποιος αποχωρεί από ένα Νομικό Πρόσωπο να παίρνει μαζί και όλα τα έγγραφα διοίκησης και να αφήνει χρέη που δημιουργήθηκαν δια στόματος. Εξηγεί δηλαδή πως όχι μόνον δεν του παραδόθηκαν Έσοδα - Έξοδα και Ταμείο αλλά προκύπτουν κάθε μέρα περιπτώσεις όπου συμπολίτες επαγγελματίες έρχονται να εισπράξουν χρήματα για εργασίες ή υπηρεσίες που τους ανατέθηκαν είτε δια στόματος είτε χωρίς σχετικές αποφάσεις.

Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι το ΚΑΠΗ, που υπάγεται στο Νομικό Πρόσωπο Αλληλεγγύης αν κι έχει τρόπον τινά αυτοδιαχείριση και έσοδα, όπως οι συνδρομές των μελών και τα κουπόνια του καφέ, όχι μόνον δεν είναι υγιές οικονομικά αλλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των μελών του. Παρόλο που η διαχείριση επί Σταύρου Αργυρόπουλου είναι εξαιρετικά «σφιχτή» φαίνεται ότι η «τρύπα» που υπάρχει δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε και να εξηγηθεί.

Ο συνδυασμός όλων των πιο πάνω δεδομένων σε συνάρτηση με την τάση της απελθούσας διοίκησης να μην συνεργάζεται με τον κ. Αργυρόπουλο (την απερχόμενη) αλλά να αναμένει την νέα Διοίκηση Δούκα, προβληματίζει έντονα, ενοχλεί και είναι αυτή που οδήγησε τον σημερινό πρόεδρο, με ένα ογκώδη φάκελο παρατηρήσεων και καταγγελιών, στον Εισαγγελέα Σπάρτης.

Να σημειωθεί ότι ο απελθών πρόεδρος κ. Θέμης Πατσιλίβας ανέλαβε την Διοίκηση όντας σύμβουλος της διοικούσας Παράταξης του κ Βαλιώτη. Ωστόσο αποχώρησε απο αυτήν, ενόσω ήταν Πρόεδρος του ΝΠ Αλληλεγγύης, προκειμένου να είναι υποψήφιος με την Παράταξη του κ. Δούκα με την οποία και επανεκλέχθηκε.

Αυτό που πρέπει να προσέξει η νέα Δημοτική Αρχή Δούκα είναι το εξής:
Τα 1000 περίπου μέλη του ΚΑΠΗ Σπάρτης προπληρώνουν συνδρομή μέλους 5€, προπληρώνουν κουπόνια για την ανάλογη αντιπαροχή στο καφενείο του ΚΑΠΗ, τα ενοίκια είναι πληρωμένα από το Νομικό Πρόσωπο όπως και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το Προσωπικό του ΚΑΠΗ πότε πληρώνεται μέσω σύμβασης πότε από την αυτοδιαχείριση και το ταμείο του ΚΑΠΗ είναι είτε άδειο, είτε ακαθόριστο…

Μέλη του ΚΑΠΗ σκέπτονται να ζητήσουν δημόσια εξηγήσεις από την Δημοτική Αρχή ενώ ο Εισαγγελέας ερευνά το θέμα.
Έως ότου υπάρξει αποτέλεσμα και τελική εικόνα για το τι συμβαίνει στο ΚΑΠΗ Σπάρτης, ο Σταύρος Αργυρόπουλος, απερχόμενος Πρόεδρος, υπογραμμίζει ότι με την στάση της προηγούμενης διοίκησης του κ. Θέμη Πατσιλίβα:

• Δυσφημίστηκε ο Δήμος
• Δυσλειτουργεί το Ν. Π. Αλληλεγγύης,
• Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των μελών του ΚΑΠΗ στη Διοίκηση του.
• Προκλήθηκαν χρέη και ελλείμματα που δεν μπορούν να τεκμηριωθούν.
• Δεν έγινε η Παράδοση έτσι όπως προβλέπεται.

Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να ρίξει φώς στην υπόθεση, με όποιο κόστος πολιτικό, αλλιώς κινδυνεύει να επωμιστεί ένα βάρος και μια κατάσταση που είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε δυσάρεστες και αναπόφευκτές πρωτοβουλίες και αποκαλύψεις.