ΜΑΙΝΑΛΟ. Την περασμένη Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας ''Ο Ευκλής'' εξόρμησαν στο φθινοπωρινό Μαίναλο, απόλαυσαν την δροσιά του και περπάτησαν στο 7ο τμήμα του Menalon Trail, από τα ορεινά Μαγούλιανα (1365 μ.) έως το όμορφο χωριό Βαλτεσινίκο στα 1150 μ. υψόμετρο.

Στα Μαγούλιανα, τους πενήντα εννέα πεζοπόρους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της κοινότητας Αθανάσιος Κανελλόπουλος και τους ξενάγησε στο χωριό.

Πρώτα επισκέφθηκαν και φωτογραφήθηκαν μπροστά από τις 6 κρήνες με το άφθονο τρεχούμενο νερό στην πλατεία του χωριού. Στην πλατεία βρίσκεται και η προτομή του Αγωνιστή του 1821, Χρυσανθόπουλου Φωτάκου, καταγόμενου από τα Μαγούλιανα, πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη.

Κατόπιν μέσα από τα καλντερίμια του χωριού έφτασαν στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου του 19ου αιώνα, έτος κατασκευής 1840, με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο από κορμούς καρυδιάς.
Το φημισμένο τέμπλο είναι τυπικό δείγμα ''κεντητού'' ή ''σκαλιστού'', με διαμπερή κενά ανάμεσα στα ξυλόγλυπτα θέματα, διαστάσεων 10Χ4.70 μέτρων, κατασκευαζόταν από Ηπειρώτη τεχνίτη για 8 μιση χρόνια.

Στη μέση της πεζοπορικής διαδρομής, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη, οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν ένα εντυπωσιακό πέτρινο κτίριο, δυστυχώς εγκαταλελειμμένο, σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, χωμένο κυριολεκτικά μέσα στο ελατοδάσος του Μαινάλου, το Σανατόριο της Μάνας.

Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο κτίστηκε το 1937 από Λαγκαδιανούς Μαστόρους με λεφτά που συγκέντρωσε η αδελφή του Παύλου Μελά, Άννα (γνωστή ως Μάννα) από εράνους και χορηγίες απόδημων Ελλήνων με σκοπό τόσο την περίθαλψη των τραυματιών από πολέμους της περιόδου, όσο και την φροντίδα αρρώστων και φυματικών.

Περπατώντας ανάμεσα σε λάκες και σε μεγάλα χωράφια με καρυδιές, έφτασαν τέλος στην ρεματιά κάτω από το Βαλτεσινίκο, ακολούθησαν το κατεστραμμένο ανηφορικό καλντερίμι και γνώρισαν ένα εντυπωσιακό χωριό.

Η πεζοπόρος Ιωάννα Ευσταθίου περιγράφει : «Τη Κυριακή κάναμε μια όμορφη πεζοπορία στο αγαπημένο μας βουνό, το Μαίναλο.

Το βουνό όπου στη μυθολογία γεννήθηκε η μουσική με την ανακάλυψη του αυλού από τον θεό Πάνα και που στην Αναγέννηση ύμνησαν οι κυριότεροι ποιητές και λογοτέχνες στα ''Βουκολικά'' έργα τους.

Σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο με τα ελατοσκέπαστα βουνά, τα οροπέδια, τα φαράγγια, τα ποτάµια, εικόνες που συνοδεύονται με τον ήχο από τα κελαηδήματα των πουλιών και τα απομακρυσμένα κουδουνίσματα των κοπαδιών, περπατήσαμε. Η παρέα εξαιρετική. Το κέφι ασταμάτητο. Σ΄ ευχαριστούμε ΕΥΚΛΗ.»