ΣΠΑΡΤΗ. Απάντηση στον Δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα δίνει ο τέως δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης και τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ. Χρήστος Αλεξάκος με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού αλλά και με αφορμή τις εκτιμήσεις του νέου Δημάρχου για την λειτουργία της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου. Ως γνωστόν ο κ. Αλεξάκος ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης ως δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Παράταξης «Ελπίδα», στα πλαίσια της Προγραμματικής σύγκλισης με την παράταξη του πρώην Δημάρχου κ. Βαλιώτη.

Ο κ. Αλεξάκος, συμβάλλοντας σημαντικά στην συζήτηση που ανοίγει και πάλι για τον Τουρισμό ενημερώνει, διορθώνει, παροτρύνει και διευκολύνει τον νέο Δήμαρχο κ. Δούκα στην προσέγγιση που επιχειρεί στον τομέα του Τουρισμού.

Ο κ. Αλεξάκος αναφέρει ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27-9-29), θα ήθελε να σταθεί στις δηλώσεις του κ. Δούκα στο Δημοτικό Συμβούλιο (25-9-19), περί του Τουρισμού στο Δήμο Σπάρτης.
«Κύριε Δήμαρχε, στην ομιλία Σας, σημειώσατε, εμφατικά, πως η Επιτροπή Τουρισμού ήταν «παντελώς ανενεργή» . Στη συνέχεια είπατε πως ο Τουρισμός στη Σπάρτη, ειδικά φέτος, «είναι πεσμένος».
Κύριε Δήμαρχε, ως πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού (2014-2019), παραθέτω προς ενημέρωσή Σας, μερικά ενδεικτικά αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα, στατιστικά στοιχεία (πηγή ΕΛΣΤΑΤ), για την θετική πορεία των «Τουριστικών» στο Δήμο μας»

[Δείτε πιο πάνω τους πίνακες, όπου προκύπτει αύξηση επισκεπτών σε Μυστρά και Σπάρτη και αύξηση διανυκτερεύσεων].

Ο κ. Αλεξάξος καλεί τον κ Δούκα να παρατηρήσει τα στατιστικά δεδομένα του Τουρισμού στο δήμο Σπάρτης, καταγράφουν ανοδική τάση να τα μελετήσει προσεκτικά, να τα αξιολογήσει και κατόπιν να τα αξιοποιήσει καταλλήλως.

Επίσης, παραθέτει ενδεικτικά, μια σειρά από τα πεπραγμένα της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Σπάρτης

1- ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ 12-μηνης ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΝΤΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ» (από το Τμήμα Τουρισμού, χωρίς να δαπανήσουμε χρήματα).

2- ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ (Βερολίνο, Μόσχα, Λονδίνο κλπ, για πρώτη φορά ως Δήμος Σπάρτης).

3- ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ (για πρώτη φορά).

4- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ (δωρεάν).

5- ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ (για πρώτη φορά).

6- ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «SPARTA TOURISM EXPERIENCE» (για πρώτη φορά).

7- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ SMARTPHONES (υπό υλοποίηση)

8- ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ (το εισηγηθήκα το 2014 και υλοποιήθηκε το 2019… ωστόσο η Δημοτική Αρχή Βαλιώτη δεν κατάφερε, ποτέ, να το λειτουργήσει σωστά, με αποτέλεσμα τα Σαββατοκύριακα να είναι κλειστό λόγω έλλειψης υπαλλήλου!!!).

Ο τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Σπάρτης επισημαίνει στον νέο Δήμαρχο Πέτρο Δούκα τον ρόλο και την άρνηση της απελθούσας Δημοτικής Αρχής του κ. Β. Βαλιώτη (που απ’ ότι φαίνεται δεν φρόντισε να ενημερώσει την νέα Δημοτική Αρχή για τα πεπραγμένα)

«Κύριε Δήμαρχε, σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης όπου οι ημεδαποί τουρίστες επέλεξαν ως προορισμό τη Σπάρτη (αντίστοιχα και οι αλλοδαποί) και με την τέως Δημοτική Αρχή να πολεμά λυσσαλέα την προσπάθειά μου, με χυδαίους, πολιτικά, τρόπους, καταφέραμε – κάποιοι λίγοι - στην Επιτροπή Τουρισμού, ακολουθώντας συγκεκριμένες τακτικές και παρακάμπτοντας τα εσωτερικά εμπόδια, να μετατρέψουμε τον Τομέα Τουρισμού, στο μοναδικό, δυστυχώς, Τομέα του Δήμου Σπάρτης που, στην πενταετία Βαλιώτη, επέδειξε «θετικά αποτελέσματα».

Τα άνω - μικρά κατά τα άλλα - επιτεύγματά μας θα ήταν πολύ καλύτερα εάν η πολιτική μισαλλοδοξία, ο παράλογος φόβος και ο διάχυτος φθόνος του τέως Δημάρχου έναντι των «θετικών αποτελεσμάτων», δεν λειτουργούσε ως εμπόδιο στην πρόοδο της πόλης. Ευτυχώς ο σοφός λαός τον καθαίρεσε παραδειγματικά και πρωτίστως εκκωφαντικά».

Τέλος ο κ. Αλεξάκος προβαίνει σε μια πρωτοφανή ανάδειξη των πρωταγωνιστών της επίδοσης της Επιτροπής Τουρισμού αναφέροντας: «Δεν πρέπει να παραλείψω να σας ενημερώσω, πως ο Δήμος Σπάρτης έχει την τύχη να διαθέτει στις τάξεις του, έναν εξειδικευμένο επιστήμονα σε θέματα Τουρισμού, τον Προϊστάμενο Τουρισμού του Δήμου Σπάρτης, κ. Χρήστο Μητράκο. Παρακαλώ, να μεριμνήσετε προσωπικώς για την αποτελεσματική αξιοποίηση του δυναμικού του, διότι οι παραπάνω επιτυχίες μας, οφείλονται, κυρίως, σε αυτόν».

Καταλήγει δε με την ευχή και την ελπίδα πως, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την προσεκτική μελέτη των πετυχημένων τακτικών μας, ο κ. Δούκας θα βελτιώσει κατά πολύ τα άνω στατιστικά «με ημεδαπούς και αλλοδαπούς τουρίστες (όχι μετανάστες)».