BΑΜΒΑΚΟΥ. Δύο μοναδικά μουσικά γεγονότα θα λάβουν χώρα, φέτος τα Χριστούγεννα, στη Βαμβακού! Είναι αλή-θεια πως ταλαντούχοι και πολυσχιδείς καλλιτέχνες και σχήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους σε ένα μικρό ορεινό χωριό στη Λακωνία, προσφέροντας αλησμόνητες μουσικές εμπειρίες στους επισκέπτες του χωριού; Οι D&A GuitarDuo και οι chόrεs της Μαρίνας Σάττι θα έρθουν στη Βαμβακού να μας συνεπάρουν με τις με-λωδίες και τις μουσικές τους επιλογές. Ένα μαγευτικό ρεσιτάλ κλασικής μουσικής με δύο κιθάρες μέσα στην εκκλησία και χριστουγεννιάτικα κάλαντα και παραδοσιακά ακούσματα στην πλατεία θα πλημμυρίσουν με νότες και μελωδίες έναν υπέροχο τόπο που αναγεννάται.

Όλες οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες των Χριστουγέννων υλοποιούνται από την ομάδα Vamvakou Re-vival και εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, που πραγματοποιείται με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Κατανυκτική ατμόσφαιρα σε μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά!

Έχετε ακούσει πολλές φορές να δίνονται ρεσιτάλ μουσικής μέσα στην εκκλησία ενός χωριού; Κάποιοι θα έλεγαν πως αποκλείεται. Κι όμως, στη Βαμβακού, ένα μοναδικό μελωδικό ταξίδι στην κλασική - και όχι μό-νο - μουσική με δύο κιθάρες, θα λάβει χώρα για πρώτη φορά στον εσωτερικό χώρο της κεντρικής εκκλησί-ας του χωριού, τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στις 19:00, από τους D&A GuitarDuo, Δημήτρη Κουρζάκη και Άγγελο Μπότση. Πρόκειται για ένα ντουέτο κιθάρας που έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικά στην Ελλάδα, έχοντας αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές σε εμφανίσεις τους σε με-γάλες αίθουσες συναυλιών και διεθνή φεστιβάλ κιθάρας.

Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει κομμάτια κλασικής μουσικής από μονόπρακτα μπαλέτου, όπερα, πρωτότυπες διασκευές για δύο κιθάρες, αλλά και μία απρόβλεπτη διασκευή, με την οποία θα πέσει η αυ-λαία της εκδήλωσης.

Συνολική διάρκεια: 70’, με ένα διάλειμμα

Εισιτήριο: 7 ευρώ για ενηλίκους & 5 ευρώ για ανηλίκους

Μια ξεχωριστή πολυφωνική παραμονή Χριστουγέννων

Να τα πούμε; Θα τα πούμε, παρέα με ένα δυναμικό και εκρηκτικό γυναικείο πολυφωνικό σύνολο, τις "chόrεs" της Μαρίνας Σάττι. Η ταλαντούχα γυναικεία χορωδία, που αριθμεί σήμερα πάνω από 50 μέλη, έρχεται για πρώτη φορά στη Βαμβακού, αλλά και τη Λακωνία, με άκρως εορταστική διάθεση. Το εν λόγω σύνολο δημιουργήθηκε καθώς, το 2016, η Μαρίνα Σάττι διοργάνωσε μια σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με σκοπό την ανάδειξη του διεθνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου, οι οποίες προσείλκυσαν το αυθόρμητο ενδιαφέρον πολλών νέων γυναικών, που εξέφρασαν την επιθυμία τους να μάθουν περισσότερα για το πο-λυφωνικό τραγούδι.

Την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, στις 12:00, οι chόrεs θα καταφθάσουν στην πλατεία της Βαμβακούς, για να κά-νουμε μαζί ένα ταξίδι σε παραδοσιακούς και σύγχρονους ήχους, με οδηγό τις φωνές τους. Στις μουσικές αποσκευές τους κουβαλούν παραδοσιακά κάλαντα, μελωδίες από τον κύκλο Helasz του Lajos Bardos, κα-θώς και δωδεκανησιακά τραγούδια του Γ. Κωνσταντινίδη.

Συνολική διάρκεια: 60’

Είσοδος δωρεάν για όλους.

Ο εορτασμός των φετινών Χριστουγέννων στη Βαμβακού θα σας μείνει αξέχαστος και θα υποδεχτείτε τη νέα χρονιά με χαρά, αισιοδοξία και χαμόγελο! Δύο ιδιαίτερες πολιτιστικές προτάσεις που συνδυάζονται με δραστηριότητες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, γαστρονομικές εκπλήξεις στο εστιατόριο-καφέ Βουρέ-ικο, μαθήματα σε νέες τεχνολογίες στο V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF), πεζοπο-ρία και ποδηλασία στα μονοπάτια της Βαμβακούς, περιηγήσεις και ξεναγήσεις στο χωριό, κάνουν τη Βαμ-βακού έναν μοναδικό προορισμό για μία εορταστική εξόρμηση.

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εορτών στον σύνδεσμο:

Λίγα λόγια για τους D&A GuitarDuo

O Δημήτρης Κουρζάκης και ο Άγγελος Μπότσης ξεκίνησαν τη συνεργασία τους ως D&A GuitarDuo όταν ή-ταν μεταπτυχιακοί φοιτητές στο Royal Northern College of Music του Μάντσεστερ στη Μεγάλη Βρετανία. Έκτοτε, οι εμφανίσεις τους σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών και διεθνή φεστιβάλ κιθάρας τους έχουν καθιε-ρώσει ως ένα από τα σημαντικά ντουέτα κιθάρας στην Ελλάδα, έχοντας αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Ένα ευρύ ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει πρωτότυπα έργα για δύο κιθάρες, δικές τους μεταγραφές, καθώς και έργα σε πρώτες εκτελέσεις, είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής τους ενασχόλησης με τις δύο κιθάρες, ενώ παράλληλα ακολουθούν και διακριτές μουσικές πορείες ως σολίστ.

Λίγα λόγια για τις chórεs της Μαρίνας Σάττι

Το 2016, η Μαρίνα Σάττι διοργάνωσε μια σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη του διε-θνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου. Οι ανωτέρω δραστηριότητες, προσείλκυσαν το αυθόρμητο ενδιαφέρον πολλών νέων γυναικών, οι οποίες εξέφρασαν την επιθυμία τους να μάθουν περισσότερα για το πολυφωνι-κό τραγούδι. Το σύνολο αυτό ονομάστηκε chórεs. Σκοπός του συνόλου chórεs είναι η εκπαίδευση των με-λών του στην μουσική, τον χορό και την υποκριτική και η ανάπτυξη καλλιτεχνών με ευρεία παιδεία και οξεία κοινωνική αντίληψη. Έχοντας ως κύριο μέσο επικοινωνίας την μουσική, οι chórεs πειραματίζονται πάνω στη σύνδεση στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών, καταργώντας γεωγραφικά και ηλικιακά σύνορα, και αξιο-ποιώντας όλα τα εκφραστικά μέσα για την παραγωγή μηνυμάτων.

Πλέον, περισσότερες από 50 γυναίκες ηλικίας 13-45 ετών συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες δραστηριότητες της ομάδας chórεs. Το συνδετικό στοιχείο μεταξύ των συμμετεχουσών είναι οι κοινές ανησυχίες τους γύρω από τις «εκφραστικές τέχνες» (performing arts), η ανοχή στη διαφορετικότητα, η αγάπη για τη μάθηση και η συμμετοχή σε μια κοινότητα αλληλοϋποστήριξης. Οι chórεs έχουν ήδη μετεξελιχθεί σε ένα φυτώριο καλλιτε-χνών που δεν έχει πάψει να μεγαλώνει, με τη συμμετοχή νέων μελών και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου με αναγνωρισμένους διδάσκοντες από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους.

Λίγα λόγια για την Vamvakou Revival

Μια ομάδα νεών με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό έχοντας την οικονομική και ηθική υποστή-ριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), τον Αύγουστο του 2018, ίδρυσαν την Κοιν.Σ.Επ. Vamvakou Revival που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το εγχείρημα της Αναβίωσης της Βαμβακούς.

Ο οργανισμός οραματίζεται τη δημιουργία μιας νέας κοινότητας και ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων, μέσα από τη δημιουργία ευκαιριών απα-σχόλησης και την εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια το χωριό να σφύζει από ζωή, να ακουστούν ξανά παιδικές φωνές και να χτυπήσει το κουδούνι στο σχολείο του χωριού.

Λίγα λόγια για τη Βαμβακού

Η ηρεμία, η χαλάρωση, η αναψυχή και ο φυσικός πλούτος είναι στοιχεία που λείπουν από την καθημερινό-τητά μας, αλλά στη Βαμβακού βρίσκονται σε αφθονία. Το χωριό είναι κτισμένο τον 15ο αιώνα στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 903 μέτρων, ανάμεσα σε καρυδιές, έλατα και καστανιές. Σήμερα, ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Οινούντα, του Δήμου Σπάρτης, του Νομού Λακωνίας. Έχει σημαντική ιστορική και πολιτι-στική κληρονομιά, ιδιαίτερο φυσικό πλούτο και ομορφιά.