ΣΠΑΡΤΗ. Όπως αποκαλύπτει το ΜέΡΑ25 Λακωνίας / Τομέας Πράσινης Μετάβασης ΜέΡΑ25 πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναπαρήχθησαν από αμέτρητους ζωόφιλους εικόνες απαράδεκτες για τις συνθήκες διαβίωσης των σκύλων στα δύο καταφύγια του Δήμου Σπάρτης με διαπιστωμένους θανάτους 2 κουταβιών εκεί.
Όπως διαπίστώνει το ΜέΡΑ 25 Λακωνίας «πρόκειται για συνθήκες ξεκάθαρης παθητικής κακοποίησης (σύμφωνα με το νόμο 4039/2012). Τα ζώα είναι μόνιμα δεμένα με αλυσίδα το πολύ ως 1,5 μέτρο, τα περισσότερα από αυτά πλήρως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, ενώ τα πλαστικά σπιτάκια τους κάνουν χειρότερες τις συνθήκες εντός τους, ειδικά σε ζεστή περίοδο όπως αυτή που διανύουμε.

Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα της, είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι, και δυστυχώς οι εικόνες αυτές δεν τιμούν την κοινωνία μας. Παρότι ζωόφιλοι εθελοντές στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί και ιδιαίτερα ενεργοί και έχουν δηλώσει την προθυμία τους στους αρμόδιους να βοηθήσουν για να αλλάξει η κατάσταση, μόνο σε ελάχιστους επιτρέπεται η είσοδος, χωρίς να αιτιολογείται η αναβολή της πρόσβασης αυτής στους υπόλοιπους.

Παράλληλα, από τις αρχές του Γενάρη του 2020, ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχει σύμβαση του Δήμου Σπάρτης με κτηνίατρο, με αποτέλεσμα να μεταβαίνουν ανεμβολίαστα τα κουτάβια στα καταφύγια (Αγίας Κυριακής και Ξηροκαμπίου), στα οποία δεν υπάρχει επιπλέον ούτε συστηματική απολύμανση, με αποτέλεσμα να τίθεται και σοβαρό υγειονομικό ζήτημα και θέμα υγείας των ζώων.
Απαιτούμε άμεση παρέμβαση των υπευθύνων, ώστε να πάψει η τόσο άδικη, απαράδεκτη, ανεπίτρεπτη για την εποχή μας, αλλά και παράνομη ταλαιπωρία των ζώων αυτών.
Καλούμε όλους τους πολίτες, τους φορείς και όλες τις πολιτικές ομάδες να καταδικάσουν αυτές τις εικόνες και να απαιτήσουμε όλοι μαζί, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τα αδέσποτα ζώα.

Στο ΜέΡΑ25 πιστεύουμε ότι τα δικαιώματα των ζώων δεν πρέπει να είναι θέμα πολιτικής άποψης και αντιπαράθεσης, αλλά θέμα πολιτισμού και κοινής συνισταμένης για όλους μας.»