ΑΧΑΪΑ. Πνιγμένη στο πράσινο, κρυμμένη μέσα σε καστανιές και έλατα, η Ζαρούχλα είναι μια από τις πολύ όμορφες περιοχές της ορεινής Πελοποννήσου.

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροανίων, κοντά στα όρια με τον νομό Κορινθίας, και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας.

Στα βασικά χαρακτηριστικά του τα πέτρινα σπίτια του οικισμού δείγμα της αρχιτεκτονικής παράδοσης της περιοχής, καθώς και τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα. Κάποια από αυτά μετρούν περισσότερα από 300 χρόνια ζωής, ενώ το παλαιότερο κτίσμα, γνωστό και ως ο Πύργος της Ζαρούχλας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τον οπλαρχηγό της Επανάστασης Ασημάκης Φωτήλας ως το ορμητήριό του, είναι τουλάχιστον 500 ετών!

Αν και η χρονολογία δημιουργίας του οικισμού είναι άγνωστη, οι δύο ναοί που εντοπίζονται κοντά στο χωριό –ένας του 12ου και ένας του 13ου αιώνα– μαρτυρούν την ύπαρξή του κατά την Φραγκοκρατία.

Με αφετηρία την όμορφη Ζαρούχλα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει και να απολαύσει την ευρύτερη περιοχή. Σε κοντινή απόσταση από εδώ βρίσκονται η λίμνη Τσιβλού και το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Πηγή: newsbeast.gr