Γράφει η Αντωνία Μπούζα*

Οι δυσάρεστες εκπλήξεις στην Πελοποννησιακή κοινωνία διαδέχονται η μία την άλλη, από τις πρακτικές και τον τρόπο διοίκησης της νέας Περιφερειακής Αρχής Νίκα.

Η τακτική εκ μέρους της, της διαστρεβλωτικής ρητορικής, αντί να σταματήσει ενάμιση χρόνο τώρα, δυστυχώς συνεχίζεται αυξανόμενη και εμπλουτίζεται με αυταρχισμό και αγνόηση κάθε δημοκρατικής συμπεριφοράς.

Καταντάει κωμωδία η απέλπιδα προσπάθεια του κ. Νίκα, να «καπελώσει» τον προκάτοχό του, με παιδαριώδεις ανακρίβειες.

Αποδεικνύονται εκ του αποτελέσματος, δυστυχώς ανεπαρκείς στην ευθύνη τους και αγωνιούν να επιδείξουν έργο για το οποίο ουδόλως ασχολήθηκαν.

Μάλιστα στο τέλος του έτους, σε συνέντευξή του για το έργο της Περιφ.Αρχής,

ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, ξεπέρασε δυστυχώς σε λαϊκισμό κάθε προηγούμενο.

Πασχίζοντας εναγώνια να φανεί αποτελεσματικός στην κοινωνία, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και συνεχίζει να κομπάζει για τα έργα που παρέλαβε από τους προκατόχους του. Σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού, κατονόμασε ως έργα της Περιφερειακής Αρχής Νίκα, όσα μεγάλα έργα με δουλειά και κόπο ενέταξε στο τρέχον ΕΣΠΑ η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη καθώς και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Θέλω να ενημερώσω τους πολίτες, πως για να ενταχθεί ένα έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα υπάρχει πολύμηνη ακόμη και πολύχρονη δουλειά, που αφορά βασικά πολλές παραμέτρους.

Αρχικά τον προγραμματισμό των έργων, την ψήφιση από τα συλλογικά όργανα, την αναζήτηση χρηματοδότησης της μελέτης, την οριστικοποίηση και αποπληρωμή της μελέτης, την ανεύρεση συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος στο οποίο εντάσσεται το προς υλοποίηση έργο, τις λοιπές συνοδευτικές μελέτες ανάλογα με το έργο πχ λιμενικά έργα κλπ και πολλές ακόμη χρονοβόρες διαδικασίες.

Στη συνέχεια, ξεκινάει η διαδικασία ένταξης, η οποία στα αποδεκτά έργα κατόπιν αξιολόγησης για χρηματοδότηση, διαρκεί πάλι ένα ικανό χρονικό διάστημα.

Έπειτα, αφού οριστικοποιηθεί με όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες η ένταξή του, τότε ξεκινάει η ανάδειξη αναδόχου και ανάλογα οι απαλλοτριώσεις κλπ.

Για να σταματήσει αυτή η κωμωδία, καλώ λοιπόν τον λαλίστατο χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας να κατονομάσει με στοιχεία, σε ποίες ενέργειες προέβη η Περιφερειακή Αρχή Νίκα, τις 30 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της, μιας και ανακοίνωσε παραπειστικές ημερομηνίες ένταξης των έργων, για να συσκοτίσει και να παραπληροφορήσει χωρίς ίχνος αιδούς την κοινωνία πχ για τα μεγάλα έργα που θα κατασκευαστούν από το τρέχον ΕΣΠΑ , καθώς και για τα αθλητικά, πολιτιστικά και οδικά έργα.

Α.Πότε ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα που τα συμπεριλαμβάνει, Β.ποίες μελέτες για τα έργα που τολμά και οικειοποιείται ανέθεσε, πότε και με ποία διαδικασία, Γ.πότε τις ολοκλήρωσε, Δ.πότε τις πλήρωσε και βάσει ποίας διαδικασίας και Ε.πότε τις υπέβαλε προς ένταξη για χρηματοδότηση.

Αναφέρομαι στα έργα : 1)Βελτίωσης εθνικής οδού Κυπαρισσία - Φιλιατρά - Πύλος - Μεθώνη προϋπολογισμού 29.899.900 ευρώ.

2)Βελτίωσης 7ης επαρχιακής οδού Μεσσηνίας (Μεσσήνη - Εύα και Εύα - Λάμπαινα), προϋπολογισμού 8.670.000 ευρώ.

3) Αντιδιαβρωτικής προστασίας της παραλίας Δ.Ε. Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης, προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ.

4)Αναδιαρρύθμισης-αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ.

5) Ανάπτυξης αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης προϋπολογισμού 5.388.580,00 ευρώ.

Μέχρι και στο Τζάνε –Καλαμάκι αναφέρθηκε, αντί να απολογηθεί. Ένα έργο στο οποίο απαιτήθηκαν επιπλέον 7.5 εκατομμύρια ευρώ για την Αρχαιολογία και δόθηκαν από την Περιφ. Αρχή Τατούλη από το Π.Δ.Ε, προκειμένου να παρακαμφθούν οι δυσκολίες, ενώ από ολιγωρία της Περιφερειακής Αρχής Νίκα στοίχισε περισσότερο και καθυστέρησε η παράδοση των 2/3 του έργου, τα οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής Τατούλη θα είχαν ολοκληρωθεί τέλος Νοεμβρίου του 2019.

Οι συνεχιζόμενες λανθασμένες επιλογές στη συνέχεια, δυσχεραίνουν την υλοποίηση και παρά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις τόσο του Περιφερειάρχη όσο και των στελεχών του, περί παράδοσης το Νοέμβριο 2020, το έργο καθυστερεί πάνω από ένα χρόνο.

Η παραπληροφόρηση όμως συνεχίστηκε σε όλο το φάσμα των λοιπών έργων που εξήγγειλε. Έφτασε μέχρι να αναφερθεί και στο πρόγραμμα CLLD-LEADER – Μεσσηνία και στα ιδιωτικά και δημόσια έργα, την αξιολόγηση και ένταξη των οποίων είχε ολοκληρώσει απόλυτα η προηγούμενη Επιτροπή Διαχείρισης LEADER.

Το ίδιο έπραξε αναφερόμενος στην επισιτιστική βοήθεια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΤΕΒΑ, δημιουργώντας την εικόνα δήθεν ανθρωπιστικών παρεμβάσεων της Αρχής Νίκα, ενώ πρόκειται για Πρόγραμμα που υλοποιείται σε όλη τη Χώρα εδώ και αρκετά χρόνια.

Τα έργα πολιτισμού και στα αθλητικά έργα, αφού πρώτα σκοπίμως τα θολώνουν με απεντάξεις, στη συνέχεια επανέρχονται με εμφανή την προσπάθεια οικειοποίησης. Πως μπορούν άραγε και μιλούν για όλα αυτά τα έργα που είχε ωριμάσει μελετητικά και χρηματοδοτικά, η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και είχε καταγγείλει μάλιστα προεκλογικά ο κ.Νίκας ως …ρουσφέτια;

Προσέτρεξε επίσης να αναφερθεί στην επιχειρηματικότητα, τη στιγμή που ακόμη κανείς επιχειρηματίας δεν έχει λάβει ενίσχυση από την Περιφέρεια.

Μέχρι και για τα μεγάλα έργα, την ευθύνη υλοποίησης των οποίων έχει η Ελληνική Πολιτεία, μιλούν παραπειστικά και παραπληροφορούν. Παράδειγμα τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος που είχαν ενταχθεί το 2019 στο ΕΣΠΑ καθώς και οι μεγάλοι οδικοί άξονες πχ. Καλαμάτα – Ριζόμυλος-Πύλος Μεθώνη ή το Πύργο – Καλό Νερό –Τσακώνα που είναι καθαρά ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών.

Όσον αφορά τις μελέτες στις οποίες αναφέρθηκε, θεωρώ πως επανήλθαν γοργά στην πεπατημένη της Νομαρχίας και του Δήμου Μεσσήνης, κάτι που μάλλον δεν είναι θετικό.

Στο έργο αποκατάστασης του αλιευτικού καταφυγίου Κιτριών, με προϋπολο-γισμό 74.400 ευρώ, καθώς και στη στερέωση των βραχωδών πρανών και λοιπών παρεμβάσεων στον Ταΰγετο προϋπολογισμού περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, φυσικά δεν είχαν την παραμικρή συμμετοχή στις μελέτες και χρηματοδοτήσεις, εκτός των φωτογραφιών.

Επειδή τα χιλιόμετρα που αναφέρονται πως θα παραδώσει η νέα Περιφερειακή Αρχή Νίκα θα φέρουν δυστυχώς γι΄αυτούς, μόνο το όνομα του Πέτρου Τατούλη και της παράταξής του, καλό θα είναι να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν εξ αρχής έστω και ΕΝΑ έργο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχουν πράξει , διότι αποδεικνύονται απλά διαχειριστές και τότε θα μπορούν να μιλούν για προσφορά στον τόπο.

Μέχρι το μακρινό αύριο, ας σιωπούν σεβόμενοι τους πολίτες.

(*) Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, Υπεύθυνη Μεσσηνίας Νέας Πελοποννήσου, πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας