Το ενδεχόμενο στήριξης των επιχειρήσεων Εστίασης στις κόκκινες περιοχές περιέγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης υπο την πίεση βέβαια να υποχρεωθεί να παραλάβει χιλιάδες κλειδιά των καταστημάτων απο τους επιχειρηματίες του κλάδου. Ίσως πόροι που δεν διατέθηκαν στην Επιστρεπτέα 5 να διοχετευτούν στην Εστίαση με την Επιστρεπτέα 6.

ΕΛΛΑΔΑ. Μπροστά στο ενδεχόμενο να σταθμεύεσει έξω απο το Μέγαρο Μαξίμου φορτηγό με όλα τα κλειδιά των επιχειρήσεων της Εστίασης απο την Ελλάδα - θέμα για ρεκόρι Γκίνες - ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, τόνισε ότι η Κυβέρνηση διερευνά τρόπους στήριξης της Εστίασης στις κόκκινες περιοχές. Θα ανακοινωθούν επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία για τους επιχειρηματίες περιοχών που είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα «κόκκινες», όπως για παράδειγμα η δυτική Αττική.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους επαγγελματίες της εστίασης, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, «ας μην ξεχνάμε ότι διαχειριζόμαστε μια παγκόσμια συμφορά».

Αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται πρόγραμμα ΕΣΠΑ μόνο για τους επαγγελματίες της εστίασης και σημείωσε ότι τα χρήματα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 ήταν λιγότερα από τα αναμενόμενα και για το λόγο αυτό είναι σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ώστε στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 να υπάρξει ειδικός αλγόριθμος για τους επιχειρηματίες της εστίασης.

Ερωτηθείς για την τακτική των μέτρων «ακορντεόν» με το συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο, τόνισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να χειριστεί κανείς διαφορετικά την κατάσταση και πρόσθεσε ότι την ίδια τακτική ακολουθούν όλα τα κράτη, «από τη στιγμή που πατάμε πάνω σε ένα ρευστό σκηνικό, όπως αυτό της πανδημίας».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ακόμη ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα σκληρό lockdown στο μέλλον καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και είπε ακόμη πως θα ήταν καταστροφικό να εμπλακεί η επιτροπή των ειδικών στο παιχνίδι της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Τέλος, σε ερώτηση για το ψάρεμα και το κυνήγι που είναι ακόμη σε απαγόρευση, είπε ότι ο ίδιος είχε προτείνει να ανοίξουν, αλλά η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε διαφορετικά, κάτι που εκτιμά ότι είναι λογικό καθώς αυτές οι δυο δραστηριότητες δεν μπορούν να μπουν ψηλά στη ιεράρχηση των δραστηριοτήτων που πρέπει να ανοίξουν.