ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δέχθηκε την αίτηση αναίρεσής του κατά της 52/2020 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Καλαμάτας και αποφάσισε απευθείας την αθώωσή του από κάθε κατηγορία υποβάθμισης ή ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Παρά την αντίθετη πρόταση της Αντιεισαγγελέως, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι ως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεν είχε αρμοδιότητες προσωρινής διαχείρισης των αστικών αποβλήτων κι επομένως άδικα και μη νόμιμα κατηγορήθηκε και καταδικάσθηκε για την μετατροπή του χώρου του δεματοποιητή της Πύλου σε χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.

Αποφάνθηκε μάλιστα ότι ούτε από την προγραμματική σύμβαση εγκατάστασης του δεματοποιητή προέκυπτε ευθύνη του Περιφερειάρχη για τη διαχείρισή του, αλλά η σχετική αρμοδιότητα κι ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους ΦΟΔΣΑ και τους Δήμους, πράγμα που φωνάζαμε στο Δικαστήριο και ουδείς άκουγε...

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης Νέα Πελοπόννησος του Πέτρου Τατούλη «η αμετάκλητη απόφαση τέμνει οριστικά ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε, όσο κανένα άλλο την Περιφέρεια, τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια και αποστομώνει, με νομική αιτιολόγηση και όχι με εικασίες, κραυγές και αυθαίρετες ερμηνείες, συγκεκριμένους υβριστές - συκοφάντες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), οι οποίοι με αφορμή τα ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων έστησαν μια πρωτοφανή «σκευωρία» μόνο και μόνο για να πλήξουν πολιτικά την «Νέα Πελοπόννησο» και τον Πέτρο Τατούλη, προκαλώντας δεκάδες δίκες και διώξεις εναντίον του.

Χαράσσει, όμως, και τα όρια της νομιμότητας τα οποία ο νομικός κόσμος της Πελοποννήσου, αλλά και της Χώρας, δεν μπορεί να υπερβαίνει. Διότι οι δικαστικές αποφάσεις που με ευκολία αθώωναν τους Δημάρχους και καταδίκαζαν τον Περιφερειάρχη, δεν συνέβαλλαν στην επίλυση του ακανθώδους προβλήματος της διαχείρισης των αποβλήτων – σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, το σκεπτικό τους έγινε αντιληπτό ως ανομία και ατιμωρησία.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το δικηγόρο Τρίπολης κ. Ηλία Κοκκίνη, διότι με τις ειδικές νομικές γνώσεις και την εμπειρία του συνέβαλε αποτελεσματικά όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο στην υπεράσπιση του Περιφερειάρχη, αλλά και στην προσπάθειά μας να εφαρμόζονται σωστά οι νόμοι και οι αρμοδιότητες για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων και την εν γένει προστασία του περιβάλλοντος, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του γενικού καλού».