ΜΑΝΗ. Αδυναμία να αντιληφθεί την αναγκαιότητα της Ενιαίας Μάνης, καταλογίζει στον Δήμαρχο Δυτικής Μάνης, Δημ. Γιαννημάρα, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης κα. Γεωργία Λυροφώνη.

«Η δήλωσή σας, “...αν ποτέ τεθεί επίσημα θέμα Ενιαίας Μάνης θα κάνω δημοψήφισμα…”, αποδεικνύει ότι εκτός του ότι αδυνατείτε να αντιληφθείτε την αναγκαιότητα της Ενιαίας Μάνης, αγνοείτε το γεγονός ότι τέτοια ενέργεια ή πρωτοβουλία δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου αλλά του εκάστοτε Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα αποφάσεις τέτοιου είδους λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία», τονίζει η κα Λυροφώνη, απευθυνόμενη στον Δήμαρχο Δυτικής Μάνης.

Αναφορικά με τις δυσκολίες που θα επέφεραν στη διοίκηση μιας Ενιαίας Μάνης η μεγάλη έκταση του Δήμου και το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής, όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννημάρας, η κα Λυροφώνη τονίζει με νόημα, «…με τα σημερινά μέσα, η Διοίκηση του Δήμου και η εξυπηρέτηση των πολιτών δεν έχει να κάνει με την έκταση της περιοχής και τον αριθμό των οικισμών, αλλά είναι θέματα που άπτονται στις ικανότητες των εκάστοτε Διοικούντων».

Εν κατακλείδι, η κα Λυροφώνη υπογραμμίζει πως η Μάνη είναι αδιαίρετη, ηθικά, πολιτικά αλλά και πολιτισμικά.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Γεωργίας Λυροφώνη

«Στις 17 Μαρτίου 2021, εν μέσω πανδημίας, εορτάσαμε περιορισμένα στην Αρεόπολη, την Εθνική τοπική εορτή όλων των Μανιατών, την 17η Μαρτίου 1821.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, στο χαιρετισμό του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους λοιπούς επίσημους προσκεκλημένους, ζήτησε να αρθεί η διοικητική αδικία του 1937 της Κυβέρνησης Μεταξά που τοποθέτησε τη γεωγραφική ενότητα της Μάνης σε δύο Νομούς, προκειμένου να πορευτεί η Μάνη και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει ο 21ος αιώνας, με μία Δημοτική Διοίκηση.

Εξέφρασε όχι μόνο μία άποψη ή μία επιθυμία, αλλά μία αναγκαιότητα με την οποία συμφωνεί η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Μανιατών.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Δημήτρης Γιαννημάρας έσπευσε αμέσως να εκφράσει την προσωπική του αντίθεση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ατόπημα», δηλαδή απρέπεια την αναγκαιότητα αυτή.

Κε Γιαννημάρα,

Παρά τη διαφορά της ηλικίας μας, επιτρέψτε μου να σας επισημάνω τα εξής:

1. Το πολίτευμά μας είναι η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι οι αιρετοί λογοδοτούν στη συνείδησή τους και στο κώδικα αξιών τους καθημερινά και κάθε τέσσερα χρόνια κρίνονται για τα πεπραγμένα τους, τις δηλώσεις τους κλπ από τους Δημότες στις εκλογές.
Δεν ρωτούν καθημερινά τους Δημότες τους τι να κάνουν και τι να δηλώσουν.

Ακολουθώντας τον κανόνα αυτό ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, έχει εκλεγεί 6 φορές μέχρι σήμερα και έχει αποδειχτεί πλήρως ότι οι δηλώσεις του και οι πράξεις του έχουν την επιδοκιμασία των Μανιατών.

2. Η δήλωσή σας “..αν ποτέ τεθεί επίσημα θέμα Ενιαίας Μάνης θα κάνω δημοψήφισμα…”, αποδεικνύει ότι εκτός του ότι αδυνατείτε να αντιληφθείτε την αναγκαιότητα της Ενιαίας Μάνης, αγνοείτε το γεγονός ότι τέτοια ενέργεια ή πρωτοβουλία δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου αλλά του εκάστοτε Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα αποφάσεις τέτοιου είδους λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία των μελών του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.


3. Με τα σημερινά μέσα, η Διοίκηση του Δήμου και η εξυπηρέτηση των πολιτών δεν έχει να κάνει με την έκταση της περιοχής και τον αριθμό των οικισμών, αλλά είναι θέματα που άπτονται στις ικανότητες των εκάστοτε Διοικούντων.
Τα ήθη, τα έθιμα και η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς χρειάζονται μια ενιαία πολιτική για να διατηρούνται, διαφορετικά αδρανούν, χάνονται οι μνήμες του παρελθόντος, αλλοιώνεται η εθνική μας ταυτότητα.

Η Μάνη είναι αδιαίρετη, ηθικά, πολιτικά, πολιτισμικά».

Δ.Π.