Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΜΑΝΗ. Ραντεβού… για μετά τις Γιορτές δίνει η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης Γεωργία Λυροφώνη, στον Δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα, προκειμένου να συνεχιστεί ο άτυπος διάλογος που έχει προκύψει ανάμεσα στα 2 μέρη της Μανιάτικης Χώρας, με αντικείμενο την ενοποίησή της σε ενιαία Δημοτική Διοίκηση.

Θυμίζουμε πως όλα ξεκίνησαν όταν ο Πέτρος Ανδρεάκος, Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της επετείου του ξεσηκωμού των Μανιατών, της 17ης Μαρτίου 1821, ζήτησε την επανένωση της Μάνης.

Στο αίτημα αυτό, είχαμε απάντηση από τον Δημήτρης Γιαννημάρα καθώς και ανταπάντηση στον τελευταίο, από πλευράς Λυροφώνη.

Η κα. Λυροφώνη, απευθυνόμενη εκ νέου, στον κ. Γιαννημάρα, υπογραμμίζει: «Τώρα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Εθνεγερσίας και οφείλουμε να τα εορτάσουμε Ενωμένοι.

Επειδή όμως το θέμα της Ενιαίας Μάνης είναι μείζονος σημασίας για τον τόπο μας, θα επανέλθουμε στην ουσία, αργότερα, καλώντας όλους τους Μανιάτες για το θέμα αυτό».

Η επανένωση της Μάνης οφείλει να είναι στην καρδιά και το μυαλό όλων των Μανιατών, σε όποιο σημείο της Γης κι αν βρίσκονται. Μόνον ενωμένοι οι Μανιάτες μπορούν να ξαναβρεθούν στην πρωτοπορία του Ελληνικού κόσμου, όπως συνήθιζαν οι ίδιοι να τοποθετούν τους εαυτούς τους σε όλες στις στιγμές της νεώτερης Ιστορίας της Ελλάδας.

Ο τόπος έχει τη δυναμική, άρα μπορεί να αποκτήσει και τη θέληση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η αναφορά της Γεωργίας Λυροφώνη αναλυτικά:

«Αξιότιμε Δήμαρχε Δυτικής Μάνης,

Απάντησα στις δηλώσεις σας περί ατοπήματος.

Ανταπαντήσατε κι εσείς.

Επί της ουσίας λοιπόν.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι η Ενιαία Δημοτικά Μάνη είναι αναγκαιότητα.

Εσείς ότι λόγω μεγάλης έκτασης και πολλών οικισμών δεν μπορεί να έχει Ενιαία Δημοτική Διοίκηση.

Άρα οι θέσεις του καθενός είναι γνωστές.

Τώρα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Εθνεγερσίας και οφείλουμε να τα εορτάσουμε Ενωμένοι.

Επειδή όμως το θέμα της Ενιαίας Μάνης είναι μείζονος σημασίας για τον τόπο μας, θα επανέλθουμε στην ουσία, αργότερα, καλώντας όλους τους Μανιάτες για το θέμα αυτό.

Με εκτίμηση»