ΑΧΑΪΑ. Επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη απέστειλε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος σχετικά με την κατάσταση που παρατηρείται στα φαρμακεία του νομού λόγω της διάθεσης self test και των ραντεβού για εμβολιασμό.

Αναλυτικά αναφέρει ο κ. Σοφιανόπουλος στην επιστολή του Συλλόγου:

«Με απόφαση Δ.Σ. ( με αποτέλεσμα ψηφοφορίας 8-1) στάλθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας η παρακάτω επιστολή για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του Συλλόγου μας, μιας και το Προεδρείο του ΠΦΣ δεν πρόκειται να κάνει τίποτα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κε Υπουργέ,

Η κατάσταση στα φαρμακεία του Συλλόγου μας με τη χορήγηση των self -test και παράλληλα το κλείσιμο ραντεβού για τα εμβόλια covid-19 είναι απερίγραπτη.

Κρίνουμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε, εν όψει και εξελίξεων που «έτρεξαν» μετά την υπογραφή της συμφωνίας Υπουργείου Π.Φ.Σ, για κάποιες αποφάσεις μας υπεύθυνα, ώστε και σεις να μην βρεθείτε προ τετελεσμένων γεγονότων :

- Εξ αρχής η άποψη των μελών του Συλλόγου μας για τη συμμετοχή τους, στην ενέργεια αυτή ήταν αρνητική και αντίθετη με τις απόψεις του προεδρείου του Π.Φ.Σ και εκφράστηκε με συντριπτική πλειοψηφία σε ηλεκτρονική ψηφοφορία που διενεργήσαμε και είχε μαζικότατη συμμετοχή.

- Ο αντιπρόσωπος του Συλλόγου μας στο Δ.Σ του Π.Φ.Σ καταψήφισε την ανάληψη ευθύνης των φαρμακείων για τη χορήγηση self test μέσω φαρμακείων.

- Τα μέλη του Συλλόγου μας δεν χορηγούν self test της πλατφόρμας κατά την διάρκεια εφημεριών και διανυκτερεύσεων, δεδομένο που το έχουμε αναρτήσει στις προθήκες μας αλλά έχουμε ενημερώσει και τους πολίτες.

Παρ όλα αυτά είναι αδύνατο να μην έχουμε καθημερινά τριβές μεταξύ πολιτών και φαρμακοποιών που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν τα εσκαμμένα.

-Τα μέλη του Συλλόγου μας αδυνατούν να ενημερώνουν τους πολίτες για το ποιοι και υπό ποιες προϋποθέσεις δικαιούνται test δωρεάν, όπως μας ανακοίνωσε πρόσφατα το δευτεροβάθμιό μας. Απλά παραδίδουν το test σε όποιον έχει το ΑΜΚΑ μαζί του και η πλατφόρμα δείχνει πως δικαιούται. Αυτό εξυπακούεται πως είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και όχι δική μας.

-Τα μέλη του Συλλόγου μας δεν δύνανται να επιστρέφουν τα ακατάλληλα test και να τα αντικαθιστούν , με τη χρονοβόρα μέθοδο που προτείνατε, καθώς ουδεμία ευθύνη φέρουν για την ποιότητα και την αρτιότητά τους, ενώ ούτε τον απαιτούμενο χρόνο μπορούν να διαθέσουν.

Τα κρατούν ως ακατάλληλα για να επιστραφούν μαζί με όποιο τυχόν απόθεμα απομείνει ως τα τέλη Μαΐου που το δευτεροβάθμιο έχει δεσμευτεί πως σταματά η υποχρέωσή μας.

(τα παραλαμβάνουμε ως ακατάλληλα εφ όσον ο πολίτης αγοράσει άλλο προς αντικατάσταση του ακατάλληλου)

Προφανώς και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν σε πολίτες, από το κρατικό απόθεμα, καθώς είναι αδύνατο να διαγνώσουμε αν το πρόβλημα οφείλεται σε αβλεψία του χρήστη η σε λάθος του κατασκευαστή.

-Τα μέλη του Συλλόγου μας είναι υπόλογα ΜΟΝΟ για το αριθμητικό και όχι για το ποιοτικό απόθεμα καθώς είναι αδύνατο με την πίεση χρόνου να πληκτρολογούν πάντα το σωστό προμηθευτή μιας και δεν έχετε κάνει την πρόβλεψη να υπάρχει στην πλατφόρμα σχετικός κόφτης.

-Τα μέλη του Συλλόγου μας μπήκαν στην διαδικασία χορήγησης ΜΟΝΟ από ευαισθησία για τους μαθητές και τους καθηγητές των Λυκείων.

Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το δεδομένο του ανοίγματος της πλατφόρμας σε δικαιούχους εργαζόμενους του Δημοσίου και στις Εκκλησίες, καθώς η πόλη μας έχει ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα δημοσίων υπαλλήλων.

Σας καλούμε να βρείτε και εναλλακτικές δομές χορήγησης , όσο υπάρχει χρόνος ακόμη, καθώς εκτιμάμε πως δεν είναι καθόλου σίγουρη η συμμετοχή των μελών μας στην διαδικασία αυτή ως το τέλος της.

Με απόλυτα ξεκάθαρες τις απόψεις μας επί των δεδομένων που αντιμετωπίζουμε για το θέμα αυτό ευχόμαστε Καλό Πάσχα με υγεία».