ΜΟΛΑΟΙ. Η Πρωτοβουλία Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής των Μολάων, που αντιτίθεται στην μετατροπή του μοναδικού Γυμνασίου των Μολάων σε Πειραματικό, με επιστολή της, καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να απαντήσουν σε απορίες της σχετικά με τόσο σημαντικό θέμα, πριν εγκριθεί το αίτημα του Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αγάπιου Οικονομίδη, από το υπουργείο Παιδείας.

Περιεκτικό ιστορικό του θέματος, μπορείτε να δείτε εδώ.

Η επιστολή υπογράφεται από 113 γονείς από την περιοχή των Μολάων, για λόγους δε προσωπικών δεδομένων δεν δημοσιεύουμε τις υπογραφές τους, προς το παρόν.

Η Επιστολή της Πρωτοβουλίας Γονέων και Κηδεμόνων, αποστέλλεται στον Δ/ντη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας Αγάπιο Οικονομίδη, στην Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Έχει ως εξής:

«Πληροφορούμενοι ότι ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λακωνίας, προέβη σε αίτημα χαρακτηρισμού του μοναδικού Γυμνασίου της πόλης μας σε Πειραματικό και με δεδομένες τις χωροταξικές ιδιομορφίες της περιοχής όπου το πλησιέστερο Γυμνάσιο πλην του δικού μας βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων, έχουμε τις εξής απορίες που πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους φορείς πριν εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα:

1) Πώς είναι δυνατόν ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας να μην διαγιγνώσκει το προφανές πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από την κλήρωση μαθητών για να εγγραφούν στην Α΄ Τάξη, όταν ο νόμος σαφώς αναφέρει ότι για τη συμμετοχή στην κλήρωση δεν ενδιαφέρει ο τόπος διαμονής (άρθρο 18 παρ. 5 του ν. 4692/2020).

Γνωρίζει από τώρα ο κ. Προϊστάμενος πόσοι μαθητές εκτός της περιοχής των Μολάων θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον; Και ποια ακριβώς είναι η ειδική ρύθμιση που έχει ζητήσει από την ΔΕΠΠΣ για τα σχολεία της Περιφέρειας, αφού ο αριθμός των μαθητών κάθε τμήματος καθορίζεται από τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου (άρθρο 18 παρ. 8 του ιδίου νόμου).

Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουμε από τώρα πόσοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον;

Και όταν παιδιά που αποφοιτούν από το Δημοτικό Σχολείο των Μολάων και τα Δημοτικά των γύρω χωριών δεν κληρωθούν ή δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στην κλήρωση, πού θα πάνε σχολείο;

2) Όταν η επίσημη ενημέρωση από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι ότι οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου θα είναι οι ίδιοι και το πρόγραμμα του Πειραματικού δεν θα είναι διαφορετικό από ενός Γυμνασίου τυπικής εκπαίδευσης παρά μόνο για όσους το θελήσουν, τότε ποια είναι η ουσία της ίδρυσης Πειραματικού Σχολείου;

Είναι σίγουρο ότι όλοι θέλουμε την καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά μας.

Η καλύτερη εκπαίδευση όμως - όπως θα έπρεπε να ξέρουν πρώτοι οι άνθρωποι που έχουν τις θέσεις ευθύνης - είναι συνάρτηση και του γνωστικού επιπέδου και της μαθησιακής ικανότητας κάθε παιδιού.

Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεται κάποιος επισήμως (εν προκειμένω η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) ότι το πρόγραμμα του Πειραματικού Σχολείου δεν θα είναι υποχρεωτικό αλλά από την άλλη το απολυτήριο θα είναι ενιαίο!

Δηλαδή ένας καλός μαθητής που θα ακολουθεί το πρόγραμμα του Πειραματικού και ένας άλλος αδύναμος ή μέτριος μαθητής που δεν θα ακολουθεί το (κατά τα άλλα μη υποχρεωτικό) πρόγραμμα του Πειραματικού, θα λαμβάνουν το ίδιο απολυτήριο;

Και εάν ο αδύναμος ή μέτριος μαθητής θέλει να ακολουθήσει το αυξημένων απαιτήσεων πρόγραμμα του Πειραματικού Σχολείου και δεν τα καταφέρνει, τι θα γίνει;

Θα πάρει ένα απολυτήριο «κενό γράμμα» ή θα «εξοστρακιστεί» σε τυπικής εκπαίδευσης σχολείο;

Και αν ένας μαθητής διστάζει ή για τον οποιοδήποτε λόγο δεν θέλει να ακολουθήσει το πρόγραμμα του Πειραματικού Γυμνασίου Μολάων τι θα κάνει;

Θα πάει στο Γυμνάσιο Παπαδιανίκων, Μονεμβασίας, Σκάλας ή Νεάπολης;

Μπροστά στα δύσκολα δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά αλλά έχουμε εύλογες ανησυχίες που εντείνονται από το ότι δεν λαμβάνουμε απαντήσεις αλλά ευχολόγια.

Ακούμε πολλές κραυγές και συνθήματα αλλά από πουθενά δεν ακούσαμε τι ακριβώς σημαίνει το Πειραματικό Γυμνάσιο και για ποιο λόγο συνιστά αναβάθμιση του σχολείου και κυρίως δεν ακούμε από κανέναν τι ακριβώς θα συμβεί σε αυτόν τον μαθητή που για οποιοδήποτε λόγο δε θέλει ή δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτό, όταν το επόμενο κοντινό Γυμνάσιο είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά».

Δ.Π.

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]