ΣΠΑΡΤΗ. Από τις 10 έως και τις 31 Μαΐου του 2021, το θαυμάσιο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης δέχεται αιτήσεις, μαθητών και μαθητριών της Στ΄ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Σπάρτης αλλά και όλης της Λακωνίας, για την εισαγωγή τους στην Α΄ Τάξη Γυμνασίου.

Όπως ενημερώνει ο Δ/ντής του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης κ. Γιάννης Δημόπουλος, η κατάθεση της αίτησης γίνεται μόνο ηλεκτρονικά στο email: gymmspar@sch.gr

Τις αιτήσεις θα μπορούν να προμηθευτούν οι γονείς και κηδεμόνες από το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης ή την ιστοσελίδα του Σχολείου: http://gym-mous-spart.lak.sch.gr

Το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης είναι το μοναδικό στο είδος του σε όλη τη Λακωνία και ένα από τα 49 Μουσικά Σχολεία πανελλαδικά.

Είναι Γυμνάσιο και Λύκειο μαζί.

Είναι απαραίτητες οι μουσικές γνώσεις για να εγγραφεί ένα παιδί στο Μουσικό Σχολείο;

Οι μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες.

Πρέπει όμως ο υποψήφιος μαθητής να αγαπά πραγματικά τη μουσική.

Εισαγωγικές εξετάσεις

Στις εισαγωγικές εξετάσεις, που διενεργούνται από ειδική επιτροπή το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου, αξιολογείται η μουσική αίσθηση και αντίληψη του κάθε υποψηφίου, καθώς και οι μουσικές δεξιότητες.

Τα θέματα στα οποία αξιολογούνται οι υποψήφιοι μαθητές για την εγγραφή τους στην Α΄ Τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου είναι:

Ρυθμός, Ακουστική ικανότητα, Φωνητική ικανότητα, Διάκριση ηχοχρωμάτων.

Το Μουσικό Σχολείο ενημερώνει λεπτομερώς τους ενδιαφερόμενους για τις εξετάσεις αυτές.

Πού εδράζεται η εκπαιδευτική διαδικασία του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης;

Η εκπαιδευτική διαδικασία, όπως σε όλα τα Μουσικά Σχολεία, στηρίζεται:

  • Στην αξιόπιστη παροχή Γενικής Παιδείας, 30 ώρες την εβδομάδα, απόλυτα ισότιμης με τα Ημερήσια Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια της Χώρας και,
  • στα μαθήματα Μουσικής Παιδείας 12 ώρες την εβδομάδα, όπου οι μαθητές μελετούν ισότιμα την παραδοσιακή μας μουσική και την Ευρωπαϊκή, τόσο θεωρητικά όσο και με την εκμάθηση αντίστοιχων μουσικών οργάνων.


Να υπογραμμιστεί ότι τα Μουσικά Σχολεία, στα 28 χρόνια λειτουργίας τους, έχουν αναδειχθεί σε Κιβωτό της μουσικής μας παράδοσης και έχουν μπολιάσει με αυτή πολλούς αξιόλογους αποφοίτους τους, νέους δημιουργούς.

Οι μαθητές διδάσκονται επίσης Ιστορία της Τέχνης και Θέατρο, στα πλαίσια της ευρύτερης Αισθητικής Αγωγής.

Γιατί να εγγράψω το παιδί μου στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης;

«Η φοίτηση στο Μουσικό Σχολείο ενός παιδιού που αγαπά τη μουσική (να μην ξεχνάμε ποτέ αυτή τη θεμελιακή προϋπόθεση), δεν παρέχει μόνο ένα σημαντικό οικονομικό όφελος στην οικογένειά του, αλλά, κυρίως, είναι ένα πολύτιμο εφόδιο για τη συναισθηματική του θωράκιση κατά του άγχους και της μοναξιάς, στην κρίσιμη περίοδο της εφηβείας.

Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά μειωμένη έως μηδαμινή η παραβατικότητα στα σχολεία αυτά», τονίζει ο κ. Δημόπουλος.

Προσθέτοντας:

«Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε ορχήστρες ή χορωδίες μαθαίνουν να πειθαρχούν και να συνεργάζονται καλύτερα με τους διπλανούς τους, έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα επικοινωνίας.

Ο μαθητές των Μουσικών Σχολείων είναι παιδιά με μεγάλη δημιουργικότητα και ανεπτυγμένες πολλαπλές δεξιότητες, αφού η ενασχόληση με τη μουσική επηρεάζει θετικά ποικίλες νοητικές λειτουργίες.

Έχουν μεγάλη επιτυχία στην εισαγωγή μέσω Πανελλαδικών, σε ΑΕΙ της πρώτης επιλογής τους».

«Αγαπητοί γονείς, κηδεμόνες των υποψήφιων μελλοντικών μαθητών και μαθητριών μας, αγαπητοί μας φίλοι, επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σας καθημερινά 08:00-14:00, στο τηλέφωνο 2731089069 ή με email στο gymmspar@sch.gr...,», προτρέπει ο κ. Δημόπουλος.

Λίγα λόγια για το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης

Το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης , λειτουργεί από το Σχολ. Έτος 2001-02, μετρά ήδη απόφοιτους ή φοιτητές διαφόρων Σχολών (Νομικής, Φιλοσοφικής, Ιατρικής και άλλων Επιστημών Υγείας, Παιδαγωγικών, Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνείων, ΤΕΙ, κ.λπ.).

Και, βέβαια, μετρά μουσικολόγους- μουσικοπαιδαγωγούς και άλλους επαγγελματίες μουσικούς.

Στους μαθητές του, λόγω διευρυμένου ωρολογίου προγράμματος 42 ωρών διδασκαλίας την εβδομάδα, προσφέρεται ημερησίως γεύμα, με έξοδα της Πολιτείας, καθώς και δωρεάν μεταφορά από το σπίτι τους στο σχολείο και αντίστροφα.

Από τον Ιανουάριο του 2017, το Μουσικό Σχολείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο, στον Κλαδά Σπάρτης, ένα κόσμημα για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με απαράμιλλη θέα, που κάνει την κάθε μέρα, γιορτή μάθησης και δημιουργίας!

Δ.Π.

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]