ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση (11-5-2021) η οικονομική επιτροπή ενέκρινε με τις ψήφους των παρατάξεων Νίκα και Τατούλη να δώσει 183 χιλιάδες ευρώ για να προσλάβει εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο για την αναμόρφωση του φακέλου του έργου ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων το φάκελο του οποίου η κυβέρνηση απέσυρε μετά τις 31 κίτρινες κάρτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούνιο του 2020.

Κατά τη συζήτηση ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, Θανάσης Πετράκος τόνισε: «Οι παρατάξεις Νίκα και Τατούλη συνεχίζουν με φανατισμό να επιμένουν να προχωρήσουν στο έργο ΣΔΙΤ για την διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων παρά το γεγονός ότι απ’ την εισήγηση προκύπτουν τα εξής:

1. Για πρώτη φορά η Περιφερειακή Αρχή αναγνωρίζει ότι οι παρατηρήσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής ήταν πολύ σοβαρές και όχι δευτερεύουσες όπως ψευδώς μας είχε απαντήσει ο κύριος Περιφερειάρχης πέρυσι τον Αύγουστο.

2. Για πρώτη φορά επίσης αναγνωρίζεται ότι το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 δεν χρηματοδοτεί τέτοιου είδους έργα συνεπώς όπως αναγνωρίζει η εισήγηση «σε περίπτωση μη συγχρηματοδότησής του απ’ τα κονδύλια της Ε.Ε. θα πρέπει να αναζητηθούν κονδύλια από άλλες πηγές χρηματοδότησης πχ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δανεισμός κ.λπ.». Η αποκάλυψη αυτή μας δικαιώνει απόλυτα διότι από την πρώτη στιγμή που ήρθαν οι κίτρινες κάρτες της ευρωπαϊκής επιτροπής, τονίσαμε πως το έργο αν γίνει θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων και όχι από το ΕΣΠΑ .

Συνεπώς, το να επιμένει ο κ. Νίκας σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Τατούλη για ένα έργο που δεν χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους είναι απαράδεκτο. Το γεγονός ότι για ένα έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους θα πληρώσουμε σε τεχνικό σύμβουλο 183 χιλιάδες, είναι διπλά απαράδεκτο.

3. Είναι αποκαλυπτικό ότι και η ίδια η ΤΕΡΝΑ στη διαφήμισή της τονίζει ότι για το έργο η συμμετοχή του δημοσίου θα είναι 66 εκατομμύρια και πουθενά δεν αναφέρει για ευρωπαϊκούς πόρους.

4. Οφείλει η Περιφερειακή Αρχή να εξηγήσει γιατί η ίδια λέει ότι το έργο έχει προϋπολογισμό 148.537.000 και η εταιρεία ότι έχει προϋπολογισμό 123.000.000. Καθότι εκτός από «τα πεντοχίλιαρα και τα εκατομμύρια δεν είναι πετσετάκια»

Για όλους αυτούς τους λόγους σας καλούμε για μια ακόμη φορά να αλλάξετε ριζικά ρότα και να συμμορφωθείτε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες αφού μάλιστα αυτοαποκαλείστε «Μένουμε Ευρώπη». Είσαστε δηλαδή με το «Μένουμε Ευρώπη» μόνο για τα μνημόνια και όχι για το περιβάλλον; Οφείλετε μια εξήγηση στους πολίτες τουλάχιστον γι’ αυτό. Πως επιμένετε για ένα έργο για το οποίο οι ίδιοι παραδέχεστε ότι είναι πολύ πιθανό να μην χρηματοδοτηθεί από. το ΕΣΠΑ ».