ΜΟΛΑΟΙ. Την έντονη αντίθεσή τους «…σε οποιαδήποτε προσπάθεια εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή μας χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα του τόπου», καταθέτουν Σωματεία, Σύλλογοι και άλλες Συλλογικότητες του Δήμου Μονεμβασίας.

Με επιστολή τους σε Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβάσιας, Περιφερειάρχη, χωρικό και θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας, ζητούν «… να μας εκφράσετε τη θέση σας και να παρεμβείτε για την άμεση και ουσιαστική απόσυρση των παραπάνω αδειοδοτήσεων».

Η Επιστολή έχει ως εξής:

Την τρέχουσα περίοδο διενεργείται η δημόσια διαβούλευση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για δύο (2) αιολικά πάρκα στη χερσόνησο του Καβομαλιά. Συγκεκριμένα:

Αιολικό Πάρκο (ΑΣΠΗΕ) 12,6 MW Κριθίνα Αγίου Νικολάου Βοιών

Πάρκο 521 στρεμμάτων με 14 ανεμογεννήτριες, μεγίστου ύψους 80 σχεδόν μέτρων (ύψος πυλώνα 55 μ και διάμετρο πτερύγων 44 μ), συνολικής ισχύος 12,6 MW, στη θέση Κριθίνα Αγίου Νικολάου, Δημοτικής Ενότητας Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας.

Αιολικό Πάρκο (ΑΣΠΗΕ) 15,3 MW Αγία Κυριακή Βελανιδίων Βοιών

Πάρκο 755 στρεμμάτων με 17 ανεμογεννήτριες, μεγίστου ύψους 80 σχεδόν μέτρων (ύψος πυλώνα 55 μ και διάμετρο πτερύγων 44 μ), συνολικής ισχύος 12,6 MW, στη θέση Αγία Κυριακή Βελανιδίων, Δημοτικής Ενότητας Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας.

Οι εν λόγω διαβουλεύσεις έχουν καταληκτικές ημερομηνίες την Παρασκευή 28 Μαΐου και την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 αντίστοιχα.

Θεωρούμε ότι η υλοποίηση αυτών των έργων καθώς και όποιων άλλων προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή:

  • Παρακάμπτουν σειρά στρατηγικών αποφάσεων του Δήμου μας για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη του τόπου με παράλληλη προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
  • Αδιαφορούν για την εγγύτητα των πάρκων με κατοικημένες περιοχές (564 μέτρα από τον παραδοσιακό οικισμό των Βελανιδίων και αντίστοιχα, περί τα 800 μέτρα από το Βαλτάκι και τον Άγιο Νικόλαο) με ότι αυτό συνεπάγεται για κατοίκους και επισκέπτες.
  • Αγνοούν τη μεγάλης αξίας βιοποικιλότητα της χερσονήσου του Καβομαλιά αφολυ φιλοξενεί μοναδική στο είδος της πανίδα και χλωρίδα και αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής (ενδημικής και όχι μόνο), που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να χαρακτηριστεί άμεσα ως περιοχή Natura.
  • Δεν λαμβάνουν υπόψη το ανεκτίμητης αξίας Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου με το απολιθωμένο δάσος καθώς και το παρακείμενο αναρριχητικό πάρκο στην περιοχή Ζόμπολο Αγίου Νικολάου.
  • Αδιαφορούν πλήρως για την ύπαρξη του Γερμανικού Παρατηρητηρίου, ενός μνημείου ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και πολλών εκκλησιών στην ευρύτερη περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «μικρό Άγιον Όρος».
  • Αγνοούν και απαξιώνουν το υπό έγκριση αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Πελοποννήσου μέσω του οποίου προτείνεται η χερσόνησος του Μαλέα ως Περιφερειακό Πάρκο και Τόπος Διεθνούς Αξίας.
  • Έρχονται σε σύγκρουση με το υπό έγκριση ΓΠΣ Βοιών, το οποίο ορίζει τις συγκεκριμένες περιοχές ως Περιοχές Ειδικής Προστασίας.
  • Εγείρουν ερωτηματικά και αμφιβολίες σύμφωνα με μελέτες και ευρωπαϊκές οδηγίες που χρήζουν ίσως και νομικής εξέτασης.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω σε συνάρτηση με:

Α) Την απόφαση του Δήμου Μονεμβασίας για την αντίθεση του στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή, όπως αυτή δημοσιεύεται στην ενημερωτική πύλη του Δήμου (site),

Β) Τις αποφάσεις των ΔΣ των Συλλόγων μας,

Γ) Το γεγονός ότι ο Δήμος μας ήδη συνεισφέρει σε παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ σε ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που του αναλογεί και

Δ) Το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία ήδη από τις αρχές του 2000 έχει εκφράσει καθολικά την αντίθεσή της , καταθέτοντας στο τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο 5500 υπογραφές εναντίωσης.

Σας καταθέτουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή μας χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα του τόπου.

Σας ζητάμε να μας εκφράσετε τη θέση σας και να παρεμβείτε για την άμεση και ουσιαστική απόσυρση των παραπάνω αδειοδοτήσεων.

Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων «Ξένιος Ζευς»

Σύνδεσμος Νεαπολιτών «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ»

Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αθήνας

Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο ΚΑΒΟΜΑΛΙΑΣ»

Σύνδεσμος Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα»

Αδελφότης Φαρακλιωτών «Η Ευαγγελίστρια»

Σύνδεσμος Καστανιωτών «Η Επιδήλιος Αρτεμις»

Σύλλογος Ελαφονησιωτών Αθήνας, Πειραιά και Περιχώρων «Ο Φιλοπάτρις»

Σύλλογος των απανταχού Λαχιωτών «Ο Άγιος Χαράλαμπος»

Σύλλογος Πάνω Καστανιωτών «Το Αμπελάκι»

Ναυτικός Όμιλος Βοιών

Σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις