ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Τουρίστες αναζητούν νέους high end προορισμούς . Μια τάση που ήδη αξιοποιούν ταξιδιωτικά πρακτορεία που απευθύνονται σε επισκέπτες, οι οποίοι ψάχνουν το διαφορετικό, συνδυάζοντας για παράδειγμα το αρχαιολογικό ενδιαφέρον των περιοχών, τις εγκαταστάσεις σε μαρίνες, τα luxury καταλύματα που έχουν αναπτυχθεί, τη γαστρονομία και πολλά άλλα.

Πολλοί ξένοι επισκέπτες από αγορές κυρίως της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, όπως εξηγεί στο Capital.gr ο Αντώνης Βορδώνης, πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής του δήμου Σπετσών και διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχείου Poseidonion Grand Hotel, κάνουν τις διακοπές τους συνδυάζοντας διανυκτερεύσεις στην Αργολίδα και τον Αργοσαρωνικό, εκμεταλλευόμενοι τις υποδομές και την ιδιωτικότητα που προσφέρουν, ενώ και Έλληνες επισκέπτες επιζητούν όλο και πιο συχνά να κάνουν τις διακοπές τους σε μέρη που προσφέρουν ποικιλία επιλογών. Πλέον ένα 30% των επισκεπτών στο νησί προέρχονται από το εξωτερικό.

Οι προοπτικές για το μέλλον φαίνεται να είναι καλές και εδώ και καιρό οι προσπάθειες των τοπικών φορέων εστιάζονται όλο και περισσότερο σε δράσεις τουριστικής προβολής και σε εκδηλώσεις που μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για την αύξηση της επισκεψιμότητας. Η αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών ("Αρμάτα") που διοργανώνεται το δεύτερο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτέμβρη και ο Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών Σπετσών (Spetses Classic Yacht Regatta) είναι δύο τέτοια παραδείγματα.

Στις προτιμήσεις πάντα ψηλά η Μονεμβασία, το Ναύπλιο και η Επίδαυρος, με βαρύ φορτίο παράδοσης, ιστορίας αλλά και βιωματικής γνωριμίας.

Οι εκτιμήσεις για τη σεζόν

Πέρσι, όπως σημειώνει ο κ. Βορδώνης, οι απώλειες για το νησί άγγιξαν το 55% περίπου σε σύγκριση με το 2019. Φέτος οι προοπτικές είναι πολύ καλύτερες και εκτιμάται πως θα υπάρχουν μεν απώλειες, αλλά θα περιοριστούν στο 25%.

Στόχος της φετινής χρονιάς είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου, όσο γίνεται περισσότερο. Ενδεικτικά το Poseidonion θα προσπαθήσει να μείνει ανοικτό ακόμη και μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι κρατήσεις πάντως είναι last minute, ακόμη και για τα τριήμερα, που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν πραγματοποιηθεί εβδομάδες νωρίτερα.

Ένα σημαντικό βήμα τέλος που έχει γίνει είναι ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων και των εποχικά εργαζομένων, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Αυτό δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας, και στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις