ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας αποφάσισε τη συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Καλεί όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους αλλά και κάθε πολίτη στη συγκέντρωσή των συνδικάτων, που θα γίνει την Πέμπτη, 11:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας, προκειμένου να δοθεί από κοινού απάντηση στην Κυβέρνηση για το νομοσχέδιο-έκτρωμα που έχει έρθει προς ψήφιση στην Βουλή.

Η ανακοίνωση - κάλεσμα, ως έχει

Εργαζόμενες ,εργαζόμενοι

Είναι πλέον καθαρό ότι με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση καταργεί τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, την κυριακάτικη αργία και βάζει περισσότερα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων. Ατέλειωτες υπερωρίες, ωράριο λάστιχο, απλήρωτη δουλειά, απολύσεις προβλέπει το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.

Με «φερετζέ» τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή επιχειρείται μια οριζόντια διάνοιξη ενός σκοτεινού εργασιακού τούνελ που θα μετατρέψει σε κόλαση τον εργασιακό βίο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Με ατομική συμφωνία, εργοδότες και εργαζόμενοι, υποτίθεται ότι θα «συμφωνούν» εργασία με υπερβάλλουσα-απλήρωτη εργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κι όλα αυτά με ατομική συμφωνία, όταν είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ως ισότιμοι συνομιλητές.

Παράλληλα με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο:

  • Αυξάνεται το πλαφόν των νόμιμων υπερωριών, ενώ οι εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα στη θέση εργασίας τους οριστικά καθώς οι εργοδότες -πλέον- υποχρεούνται να καταβάλλουν ορισμένους μόνο μισθούς υπερημερίας σε περίπτωσης άκυρης απόλυσης και εφόσον το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της εκάστοτε επιχείρησης
  • Περιορίζεται το απεργιακό δικαίωμα, ενώ αίρεται και η θεμελιώδης προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων από απολύσεις
  • Απελευθερώνονται οι απολύσεις και γίνονται ανεξέλεγκτες, ξηλώνεται το δίκαιο της καταγγελίας και η προστασία από την απόλυση
  • Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να σταματήσει εκ των υστέρων την ακυρότητα της απόλυσης ένα μήνα μάλιστα μετά την λήξη της τρίμηνης αποσβεστικής προθεσμίας του εργαζόμενου για κατάθεση ακυρωτικής αγωγής σε περίπτωση που πάσχει ακυρότητας για μη καταβολή αποζημίωσης ή δεν τηρήθηκε ορθά ο τύπος. Αίρεται συνεπώς, η θεμελιώδης υποχρέωση του εργοδότη σε περίπτωση απόλυσης, να τηρήσει τον έγγραφο τύπο και να καταβάλλει την νόμιμη αποζημίωση,
  • Καταργεί την Κυριακάτικη αργία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, ακόμα και σε επιχειρήσεις που τα εργατικά ατυχήματα και οι θάνατοι γεμίζουν πλέον την ημερήσια διάταξη. Ακόμα και για τα ζητήματα βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, συμφιλίωσης της οικογενειακής, με την επαγγελματική ζωή, την τηλεργασία και την ψηφιακή κάρτα, υπάρχουν κενά και παραλείψεις που στην πραγματικότητα ακυρώνουν κάθε θετική προσέγγιση.
  • Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Σε «Ανεξάρτητη Αρχή» μετατρέπεται το ΣΕΠΕ, μια «Αρχή» που θα αναλάβει τον «έλεγχο» σε μια αγορά εργασίας, με τη «ζούγκλα» να είναι πια κανονικότητα. Στόχευση κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι να μην υπάρχει πια καμιά υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας για τη στελέχωση της Υπηρεσίας, να μην είναι υπόλογη καμία κυβέρνηση για τις ελλείψεις ή τα πεπραγμένα της, με λίγα λόγια να αφαιρεθεί ακόμα κι αυτό το μέσο που είχαν οι εργαζόμενοι μπας και βρουν το δίκιο τους.

Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε!

Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, που «αφανίζει» κατακτήσεις δεκαετιών, έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε έτσι ώστε, να αποσυρθεί αλλά κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί.

Δεν θα παραδώσουμε τις ζωές μας για χατίρι της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της μεγαλοεργοδοσίας, της ανάπτυξης που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα δώσαμε μια 1η ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση με τη μαζική απεργιακή κινητοποίησή τους στις 6 του Μάη. Τώρα είναι κρίσιμο ζήτημα η επιτυχία της απεργίας που θα στείλει αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση και τα αφεντικά και στους βιομηχάνους ότι δεν θα γίνουμε οι δούλοι του 21ου αιώνα και θα αποτελέσει στέρεα βάση για την συνέχεια.

Όλες και όλοι στον αγώνα και την απεργία την Πέμπτη 10/06/2021 και στην συγκέντρωση των συνδικάτων στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας στις 11:00

Μαζικά και Οργανωμένα να απαιτήσουμε:

  • Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχεδίο, να αποσυρθεί άμεσα.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης, της ευελιξίας, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, των νόμων που μετατρέπουν την ασφάλιση σε τζόγο.

Να καταργηθούν οι απεργοκτόνοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοϊδη), τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία.

  • Ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές!

7ωρο - 5ημερο - 35ωρο!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις