ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η «αντίστροφη μέτρηση» για τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Πελοποννήσου, με την έναρξη των εργασιών της Hengas για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν Τρίπολη και Κόρινθος, περιοχές που βρίσκονται στην ευθύνη της εταιρείας.

Μέσα στην επόμενη τριετία, η πρόθεση της εταιρείας είναι στις περιοχές που περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό της, να επιτευχθεί διείσδυση του φυσικού αερίου σε ποσοστό άνω του 80% για τους οικιακούς καταναλωτές και καθολικά για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Να θυμίσουμε ότι η Hengas έχει λάβει άδειες διανομής φυσικού αερίου σε Τρίπολη, Κόρινθο, Μεγαλόπολη, Νάουσα, Σκύδρα, Πολύγυρος, Έδεσσα, Δεσκάτη. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η ίδια εργάζεται για την λήψη και άλλων αδειών διαχείρισης δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.

Ο σχεδιασμός των εργασιών στη Μεγαλόπολη προβλέπει να εξελιχθούν με ταχύτητα, καθώς, το δίκτυο πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο του 2022, προκειμένου να «φιλοξενήσει» τους καταναλωτές τηλεθέρμανσης. Αξιοποιώντας πόρους ΕΣΠΑ, οι επιχειρήσεις – πολίτες δεν θα επιβαρυνθούν με το τέλος σύνδεσης, όπως αυτό προσδιορίζεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σε ότι αφορά την Τρίπολη, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να επισπεύσει την έξοδο του δικτύου μεταφοράς στην Τρίπολη, νωρίτερα, δηλαδή, από τον αρχικό σχεδιασμό για το 2023. Με την κατασκευή της εξόδου, η Hengas μπορεί να αρχίσει να μετράει τις πρώτες συνδέσεις, γεγονός που γνώρισε ευρεία αποδοχή από τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο της Αρκαδίας, δηλαδή από τους άμεσα ωφελούμενους, μιας και αφενός ανοίγεται ένα νέο πεδίο δραστηριότητας και αφετέρου σηματοδοτεί την μείωση του ενεργειακού κόστους. Πρόθεση της εταιρείας είναι η τοπική οικονομία να επιφορτιστεί με την υλοποίηση των εσωτερικών εγκαταστάσεων στους πελάτες.

Με συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα 50 εκατομμύρια ευρώ, η Hengas προβαίνει σε πολύ μεγάλες επενδύσεις για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (αξιοποιώντας την σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτει σε LNG και CNG), καθώς και στην τεχνολογία των δικτύων που κατασκευάζει, ώστε να είσαι σε θέση να φιλοξενήσουν τα βιοάερια του μέλλοντος, όπως είναι το υδρογόνο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σύμβουλος Ανάπτυξης της εταιρείας, Νικόλαος Κουτσογιάνης, στην πρόσφατη εκδήλωση στη Τρίπολη «η φιλοσοφία της εταιρείας στηρίζεται στην ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια που θα λειτουργήσουν με υψηλά κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας».

Η έλευση του φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, την Τρίπολη και την Κόρινθο σηματοδοτεί την ένταξη της Πελοποννήσου στον ενεργειακό χάρτη της χώρας και το τέλος της μακρόχρονης αναμονής για ένα σημαντικό αριθμό καταναλωτών της Νότιας Ελλάδας, ενώ συνάμα διαμορφώνει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για την περιοχή.

Πηγή: energypress.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις