ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Είναι δίπλα μας, είναι ανεξάντλητη, κι έχει τόσες παραλίες όσες δεν προλαβαίνεις να εξερευνήσεις ούτε σε δέκα συνεχόμενα καλοκαίρια.

Ο Σίμος της Ελαφονήσου

Μάλλον ό,τι πιο εξωτικό έχουμε σε παραλία στην Ελλάδα: Απίστευτη λευκή άμμος, χωρίς ούτε ένα τόσο δα βοτσαλάκι, τιρκουάζ σαν πισίνας νερά που δεν βαθαίνουν με τίποτα, και μια λεπτή λωρίδα άμμου να την χωρίζει στα δύο και να την κάνει ακόμα πιο φωτογενή. Λες και πάει άλλο.

Η Βοϊδοκοιλιά

Τέλειο ημικυκλικό σχήμα, γαλαζοπράσινα παγωμένα νερά, απαλή σαν πούδρα άμμος και οργάνωση που λάμπει διά της απουσίας της, χάρη στους αρχαιολογικούς χώρους δίπλα της που την προστατεύουν από την επέλαση του πλαστικού.

Το Φωκιανό

Μεγάλα, λευκά βότσαλα, σμαραγδένια νερά, καταπράσινες βουνοπλαγιές που βουτάνε απότομα στην θάλασσα για να κλείσουν τον κολπίσκο, κι ένα μοναχικό ταβερνάκι στο πίσω μέρος της βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία.

Η Άμπελος, στη Μάνη

Έχει μάλλον τα συγκλονιστικότερα νερά σε ολόκληρη τη Μάνη. Έχει, επίσης, μεγάλα λευκά βότσαλα, ένα από τα πιο γιγάντια αλμυρίκια που έχεις δει ποτέ σου να παρέχει απλόχερα τη σκιά του τα μεσημέρια και ησυχία ονειρική, να νιώθεις Ροβινσώνας.

Τα Λουτρά της Κυλλήνης

Καμπυλωτοί αμμόλοφοι φορτωμένοι λευκά κρινάκια καταλήγουν απαλά σε μια από τις ωραιότερες –και πιο απέραντες– αμμουδιές που έχεις δει ποτέ σου. Κι αυτή με τη σειρά της καταλήγει σε Ιόνια, γαλαζοπράσινα νερά χωρίς να μεσολαβεί ούτε ένα βότσαλο. Σαν να μην φτάναν’ όλα αυτά, έχεις και τον ήλιο κάθε απόγευμα να κάνει μια μεγαλοπρεπή βουτιά στην θάλασσα και να βάφει το τοπίο χρυσαφένιο.

Τα Περούλια

Φανταστική αμμουδιά, του είδους εκείνου που θα έλεγες εξωτική, νερά τόσο ανοιχτογάλαζα που μοιάζουν με πισίνας, και το κάστρο της Κορώνης στο βάθος να κάνει τέλειο μπακγκράουντ για τις βουτιές σου. Είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά χωρίς χαμό από μπητσόμπαρα, και με ελεύθερο χώρο στις άκρες της αν προτιμάς.

Ο Φονέας

Μεγάλα λευκά βότσαλα, σμαραγδένια νερά, και εντυπωσιακά βράχια που ξεπροβάλλουν από μέσα τους και προκαλούν τους τολμηρότερους εξ ημών για βουτιές –οι υπόλοιποι αρκούμαστε να τα χαζεύουμε από τις πετσέτες που στρώνουμε στη σκιά τους. Ξαπλώστρες και ομπρέλες να χαλάνε το τοπίο δεν υπάρχουν εδώ, μια γλυκύτατη καντίνα όμως φροντίζει για τα απαραίτητα στο πίσω μέρος της παραλίας.

Η Καλογριά στη Στούπα

Τέλεια αμμουδιά, του είδους δεν-υπάρχει-βότσαλο-ούτε-για-δείγμα, νερά κρύσταλλο και σε διαύγεια και σε θερμοκρασία, και δυο σπιτάκια με λογοτεχνική αξία στην άκρη της: Στο ένα έμενε ο Νίκος Καζαντζάκης όταν έγραφε τον Βίο και την Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Στο άλλο, ο άνθρωπος που του ενέπνευσε τον δημοφιλέστερο ήρωά του, ο πολύ υπαρκτός Γιώργος Ζορμπάς. Η Καλογριά είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αν όμως περπατήσεις ως την άκρη της, πίσω από τα βράχια θα βγεις σε μια μικρή, ερημική αμμουδιά όλη δική σου.

Το Γιανισκάρι

Μιαν ανάσα από την δημοφιλέστατη Καλογριά της Αχαΐας, το Γιανισκάρι έχει την ίδια υπέροχη, ανοιχτόχρωμη αμμουδιά, σετάκι με γαλαζοπράσινα νερά που απλώνονται ως τη γραμμή του ορίζοντα, και σαφώς λιγότερο κόσμο χάρη στη δυσκολούτσικη πρόσβασή του από χωματόδρομο. Έχει, ωστόσο, ένα μικρό beach bar για να μην κουβαλάς μαζί σου όλες τις προμήθειες που θα χρειαστείς για να μείνεις εδώ ως το (καταπληκτικό, μην το χάσεις) ηλιοβασίλεμα.

Η Μυλοκοπή

Μια μίνι Βοϊδοκοιλιά στην αγκαλιά του Κορινθιακού, που την κάνανε διάσημη τελευταία τα social media, η Μυλοκοπή έχει πρόσβαση μόνο με τζιπ, αξίζει όμως το κόστος της ενοικίασής του για το φουντωτό της πευκοδάσος που φτάνει σχεδόν στο κύμα, τα εξωπραγματικά γαλαζοπράσινα νερά της και τη θέα που απολαμβάνει σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα.

Το Μαρμάρι

Σπάνια περίπτωση μανιάτικης αμμουδιάς, το Μαρμάρι είναι φωλιασμένο ανάμεσα στα θεόρατα βράχια και τους γυμνούς λόφους στο δρόμο από την Βάθεια προς το Ταίναρο. Έχει κρυστάλλινα, βαθυγάλαζα νερά, αφράτη σκουρόχρωμη άμμο, λίγες ξαπλώστρες και ομπρέλες σε ένα τμήμα του, και φανατικό κοινό όσους αγαπούν μεν τη Μάνη, αλλά όχι τα βότσαλα στις παραλίες της.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις