ΣΚΑΛΑ. Για «προκλητική η αδιαφορία» κατηγορεί η «Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα», που αποτελεί τη μείζονα αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον Δήμαρχο κ. Δήμο Βέρδο για τη συμπεριφορά του απέναντι στο οξύ πρόβλημα της υδροδότησης των Κροκεών.

Όπως καταδεικνύει η ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών, αφορμή έδωσε το γεγονός πως «…σε αυτοψία της υπηρεσίας Ύδρευσης του Δήμου Ευρώτα στις 3-8-2021 στην Τ.Κ. Κροκεών, φέρεται πως βρέθηκε θαμμένο ρολόι με αγωγό ύδρευσης Φ32 σε οικία πλησίον του ΚΤΕΟ και αντί να προβεί στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες, ουδέν έπραξε, γεγονός που αποδεικνύει το πώς αντιμετωπίζονται οι όποιες παρανομίες».

Επιπλέον ο κ. Βέρδος φέρεται να είπε σε πολίτες των Κροκεών που διαμαρτύρονταν για την κατάσταση, «…άμα ξαναβάλω μην με ψηφίσετε…», γεγονός που όξυνε την πολιτική αντιπαράθεση.

Τα ερωτήματα που θέτει η «Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα» και ο επικεφαλής της Γιώργος Μαρουδάς είναι κρίσιμα και χρήζουν απάντησης αρμοδίως.

«Φέτος είναι η χειρότερη χρονιά για την ύδρευση στις Κροκεές»

Σταχυολογώ

  • «Εφ’ όσον το Βαλτάκι αυτονομήθηκε από την υδροδότηση των Κροκεών, τι φταίει και εν μέσω καύσωνα και πανδημίας να είναι η χειρότερη χρονιά για την ύδρευση στις Κροκεές».
  • «Φτάσανε σε σημείο να κουβαλούν νερό με αμφιβόλου ποιότητας υδροφόρα που πιθανόν, δεν έχει την προβλεπόμενη πιστοποίηση για μεταφορά πόσιμου νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το βασικό ερώτημα είναι από πού παίρνει νερό η υδροφόρα».
  • «Μήπως υπάρχει το πρόβλημα με το αρδευτικό που φτιάξατε μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019;».
  • «Τι ελέγχους έχετε πράξει σχετικά με φαινόμενα παρανομιών κλοπής του νερού και τι μέτρα έχετε επιβάλει;».
  • «Είναι αλήθεια ή όχι ότι οι 2 επεκτάσεις αγωγών πολλών χιλιομέτρων είναι συνδεδεμένοι με τον κεντρικό αγωγό της ύδρευσης σε κάποιο σημείο, εκτός του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου;»
  • «Επιτρέπεται από τον Κανονισμό υ.α.α. του Δήμου Ευρώτα να παίρνουν για άρδευση δημοτικό νερό, όσοι έχουν γεωτρήσεις ή πηγάδια που λειτουργούν; Πόσες παροχές έχετε δώσει στους έχοντες γεωτρήσεις;»

Τι γνωστοποιεί η δημοτική παράταξη «Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα»

«Προκλητική η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής στο πρόβλημα υδροδότησης των Κροκεών.

Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δ. Βέρδος, δημόσια, σε Κροκεάτες: «...άμα ξαναβάλω μην με ψηφίσετε…».

Η κλοπή του νερού και τα λεγόμενα BY-PASS, είναι φαινόμενο που συναντιέται σε πολλά μέρη, όπως και οι αφανείς διαρροές από τα πεπαλαιωμένα δίκτυα των χωριών.

Σε αυτοψία της υπηρεσίας Ύδρευσης του Δήμου Ευρώτα την 3-8-2021 στην Τ.Κ. Κροκεών, φέρετε πως βρέθηκε θαμμένο ρολόι με αγωγό ύδρευσης Φ32 σε οικία πλησίον του ΚΤΕΟ που αντί να προβεί στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες, ουδέν έπραξε, γεγονός που αποδεικνύει το πώς αντιμετωπίζονται οι όποιες παρανομίες.

Το ερώτημα που ζητά λύση είναι το πώς αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή.

Προφανώς η λύση δεν είναι οι αθρόες διαγραφές χιλιάδων κυβικών με το αιτιολογικό του λάθους από την υπηρεσία, χωρίς όμως να υπάρχει έστω μια επίπληξη για τόσο σοβαρά λάθη.

Επίσης αυτή η δημοτική αρχή αντί να βάλει ως προτεραιότητα την συνολική αλλαγή του παλιού και φθαρμένου δικτύου στο σύνολο του Δήμου Ευρώτα από το πρόγραμμα ‘’ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ-ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’’ προτίμησε ως προτεραιότητα την τηλεμετρία με προϋπολογισμό 1.500.000 € περίπου.

Το υπόλοιπο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης των Κροκεών έπρεπε να έχει γίνει από το 2019 με χρήματα του ΕΣΠΑ και όχι με δανεισμό όπως θα γίνει μετά από χρόνια.

Θεωρούμε θετικό, ότι μετά τις πιέσεις μας, γίνεται πράξη και θα αντικατασταθεί το προβληματικό δίκτυο των 1.800 μέτρων, όπως και θετική ενέργεια την αυτονόμηση του παραλιακού μετώπου του Βαλτακίου με υδροδότηση από γεώτρηση.

Από εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα για τα προβλήματα που υπάρχουν και τα έχουμε επισημάνει από την αρχή της θητείας μας μέχρι σήμερα.

Εφ’ όσον το Βαλτάκι αυτονομήθηκε από την υδροδότηση των Κροκεών, τι φταίει και εν μέσω καύσωνα και πανδημίας να είναι η χειρότερη χρονιά για την ύδρευση στις Κροκεές;

Φτάσανε σε σημείο να κουβαλούν νερό με αμφιβόλου ποιότητας υδροφόρα που πιθανόν, δεν έχει την προβλεπόμενη πιστοποίηση για μεταφορά πόσιμου νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το βασικό ερώτημα είναι από πού παίρνει νερό η υδροφόρα, γιατί αν ισχύει αυτό που λέγεται στο χωριό, ότι γεμίζει από μέρος του αγωγού του Κεφαλαρίου τότε η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα. Δηλαδή η προμήθεια γίνεται από την πηγή που υποτίθεται δεν επαρκεί να υδροδοτήσει τις Κροκεές; Αν αυτό πράγματι ισχύει, σημαίνει πως κάτι εμποδίζει την τροφοδοσία του νερού.

Μήπως υπάρχει το πρόβλημα με το αρδευτικό που φτιάξατε μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019; Τα ερωτήματα που έχουμε θέσει ως Παράταξη παραμένουν ακόμα αναπάντητα.

Για τις δύο επεκτάσεις που έγιναν ζητούμε με τους πολίτες των Κροκεών νόμιμες απαντήσεις. Αυτές έγιναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Νομοθεσία ή πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας όπως το 2012 τότε που ο αγωγός έκλεισε ως παράνομος;

Απαντήστε επί τέλους:

  • Πώς έγινε επέκταση του αρδευτικού δικτύου των Κροκεών; Στην βάση ποιάς μελέτης και γιατί δεν νομιμοποιήθηκε από τα αρμόδια όργανα του Δήμου;;
  • Είναι αλήθεια ή όχι ότι η μόνη επίσημη μελέτη που έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προβλέπει ότι για άρδευση η πηγή του Κεφαλαρίου μπορεί να αντέξει μόνο 600 στρέμματα με εσωτερικό αυτόνομο από την ύδρευση δίκτυο;
  • Είναι αλήθεια ή όχι ότι οι 2 επεκτάσεις αγωγών πολλών χιλιομέτρων είναι συνδεδεμένοι με τον κεντρικό αγωγό της ύδρευσης σε κάποιο σημείο, εκτός του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου; Αυτή η ενέργεια, αν συμβαίνει, επιτρέπεται από τον Κανονισμό υ.α.α. του Δήμου Ευρώτα;
  • Επιτρέπεται από τον Κανονισμό υ.α.α. του Δήμου Ευρώτα να παίρνουν για άρδευση δημοτικό νερό, όσοι έχουν γεωτρήσεις ή πηγάδια που λειτουργούν; Πόσες παροχές έχετε δώσει στους έχοντες γεωτρήσεις;
  • Στο Κεφαλάρι υπάρχουν και λειτουργούν τα 3 μοτέρ της ύδρευσης ή λειτουργεί μόνο το κεντρικό μοτέρ με γνωστές τις επιπτώσεις;
  • Αφού ο Δήμος Ευρώτα δεν χρηματοδότησε αυτές τις επεκτάσεις με τι χρήματα έγιναν; Υπάρχει από τα αρμόδια όργανα του Δήμου αποδοχή δωρεάς;
  • Γιατί όλες αυτές οι ενέργειες δεν ήρθαν για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής ή έστω δεν αναρτήθηκαν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ;
  • Τι ελέγχους έχετε πράξει σχετικά με φαινόμενα παρανομιών κλοπής του νερού και τι μέτρα έχετε επιβάλει;

Ως δήμαρχος διανύετε τον 4ο χρόνο της θητείας σας και άλλα 4 χρόνια λειτουργήσατε ως αναπληρωτής του Δημάρχου. Οι δικαιολογίες έχουν στερέψει και τα όποια δειλά βήματα έχουν γίνει με καθυστέρηση ετών και κατόπιν πιέσεων.

Έχετε την αποκλειστική ευθύνη και δεν σας τιμά η φράση σας δημόσια σε πολίτες των Κροκεών που φέρετε να είπατε, “…άμα ξαναβάλω μην με ψηφίσετε”.

Μήπως αυτό αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται οι πολίτες των Κροκεών και όχι μόνο στην ύδρευση!»

Δ.Π.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις