ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Μπατσάκης, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Συκιάς Λακωνίας, «το ελαιόλαδο πουλήθηκε σε Έλληνα τυποποιητή και σε Ιταλό έμπορα. Θεωρώ ότι είναι μια καλή τιμή για αυτή την εποχή. Η αγορά ζητά τα πολύ καλά ποιοτικά ελαιόλαδα. Έχουμε ακόμη 230 τόνους ελαιολάδου στις αποθήκες του συνεταιρισμού. Τέλος Οκτωβρίου ξεκινά η συγκομιδή ελαιοκάρπου στην περιοχή μας αλλά οι μεγάλες ποσότητες θα συγκομιστούν μετά τα μέσα Νοεμβρίου. Αναμένουμε μια καλή ποιοτικά παραγωγή».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδα στην Πύλο Μεσσηνίας, «δεν υπάρχουν πολλά αποθέματα ελαιολάδου στην περιοχή μας. Πωλήσεις που μπορεί να γίνουν μεμονωμένα από παραγωγούς. Πριν λίγες ημέρες έγινα κάποιες εμπορικές πράξεις για περσινά ελαιόλαδα σε τιμή 3,20 έως 3,30 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά τη νέα παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρσι. Ευτυχώς είχαμε κάποιες βροχές που βοήθησαν την παραγωγή. Οι καύσωνες δημιούργησαν πρόβλημα αλλά είχαμε μειωμένη παραγωγή και άντεξαν τα δέντρα».

Περιορισμένο καταγράφεται το εμπορικό ενδιαφέρον για μεγάλες πράξεις στο εξωτερικό με το Ελληνικό ελαιόλαδο, με τις όποιες εξελίξεις -κυρίως όσον αφορά στην Ιταλία, να μετατίθενται για μετά τις 12 με 13 Σεπτεμβρίου. Κάποια βυτία που φεύγουν δεν φαίνεται να είναι ικανά να συμπαρασύρουν την αγορά, με αποτέλεσμα ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος να ανησυχεί. Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο προβληματίζεται είναι η προσδοκώμενη μείωση παραγωγής της νέας χρονιάς, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμιά πρόνοια από το ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, για αποζημιώσεις παγετού.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων, κ. Τάκης Ντανάκας: «έχουμε όλο το προηγούμενο διάστημα στείλει δείγματα ελαιολάδου σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, όμως δεν υπάρχει καμιά σημαντική εξέλιξη για μεγάλη πράξη έως σήμερα. Είμαστε στις 6 Σεπτεμβρίου κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Βέβαια, ελπίζουμε πως μετά τις 12 με 13 του μήνα, το προϊόν θα κινηθεί και ίσως έχουμε μεγάλη εξαγωγή. Εκτιμώ πως οι Ιταλοί έχουν ακόμα διαθεσιμότητα από ελαιόλαδα που είχαν προμηθευτεί νωρίτερα μέσα στη χρονιά και τώρα αναμένουν. Το κακό είναι πως στην περιοχή μας δεν έριξε ούτε μια σταγόνα νερό πάλι το Σαββατοκύριακο και η κατάσταση είναι δύσκολη. Οι πιο πολλοί αγρότες συνεχίζουν ασταμάτητα τα ποτίσματα. Ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί με τις ελαιοπεριεκτικότητες μόλις μαζέψουμε, αν δεν έχει βρέξει». Σημειωτέον ότι ο ΑΣ Μολάων Πακίων έχει ακόμα απόθεμα ελαιολάδου 650 τόνων στις δεξαμενές του, όταν πέρσι τέτοια εποχή, δεν είχε πάνω από 440 τόνους.

Ο κ. Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικού διευθυντή στην Ένωση Μεσσηνίας δήλωσε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ότι από το απόγευμα της Κυριακής έχει βρέξει σε όλο το νομό Μεσσηνίας κι αυτό είναι σωτήριο για τις καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές για το περσινό ελαιόλαδο κυμαίνονται στα 3,30 ευρώ το κιλό, τα αποθέματα είναι ελάχιστα, ενώ η συγκομιδή του καρπού, πρέπει να αναμένεται για τη νέα χρονιά στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου.

«Σταθερότητα και προσδοκία. Είναι οι δυο λέξεις που αντιπροσωπεύουν τώρα την αγορά του ελαιολάδου στην χώρα μας», λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Αγγελακόπουλος από την εταιρεία Eleofillo, με έδρα στο Αίγιο της Αχαΐας, μια περιοχή που πλήττεται από την ανομβρία. «Σε κάθε περίπτωση η αγορά θα κινηθεί τη νέα σεζόν πάνω από τα επίπεδα των 3 ευρώ το κιλό. Το περσινό ελαιόλαδο πωλείται από τον παραγωγό σήμερα στα επίπεδα των 3,10 με 3,20 ευρώ το κιλό στην περιοχή μας. Ενδιαφέρον από Ιταλία υπάρχει, αλλά περιορισμένο, γιατί οι γείτονές μας φόρτωσαν ελαιόλαδο μετά το ελληνικό Πάσχα, περιμένοντας τον τουρισμό, όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως ενδεχομένως περίμεναν. Έτσι σήμερα φαίνεται να ξεστοκάρουν τα αποθέματά τους. Όσον αφορά στην Ισπανία, οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για μια παραγωγή, όχι πάνω από 1.400.000 τόνους. Στην Ελλάδα εκτιμούμε πως οι ποιότητες θα είναι πολύ καλές, ειδικά να βρέξει παντού, όπως έκανε το Σαββατοκύριακο σε Ηλεία και Μεσσηνία. Αν δεν βρέξει θα υπάρξει πρόβλημα με τον καρπό», καταλήγει ο κ. Αγγελακόπουλος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις