Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

1.Με την απόφαση Δημάρχου Αρ.Πρωτ. 12.475 -15/09/2021 = A.Δ.Α : ΩΞΑ6ΩΡΛ-57Θ και την (Αρ. Πρωτ.: 12.729 -20/09/2021 = A.Δ.Α : 9ΧΒΩΩΡΛ-ΛΦΦ), με απ’ ευθείας ανάθεση 24.800 ευρώ ,παραχωρείται σε ιδιώτη μελετητή η Παροχή υποστήριξης για την κατάρτιση πρότασης για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού στο Δήμο Ευρώτα

  1. Μοναδικό προσόν του ανάδοχου είναι να διαθέτει τουλάχιστον 2ετή επαγγελματική εμπειρία σε υπηρεσίες συμβούλου διαχείρισης και αναπτυξιακών προγραμμάτων. Απουσιάζουν για άγνωστο λόγο τα αρμόδια τμήματα των Πανεπιστημίων και ο ΠΑΡΝΩΝΑΣ ως εταίρος.
  2. Με μια προσεκτική ματιά θα έβλεπε η παρούσα δημοτική αρχή ότι υπάρχει τέτοια μελέτη ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ευρώτα που περιλαμβάνει το αγροτοδιατροφικό μοντέλο (ανάδειξη των προϊόντων μέσω Φεστιβάλ, δημοτικών δημοπρατηρίων στα αστικά κέντρα κλπ), την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς (Ευρώτας, Γεράκι, Παλαιομονάσστηρο, Αρχαίο Έλος, Κροκεάτης Λίθος, Λυκοβουνό κλπ) και χρήση ψηφιακής πλατφόρμας (HiTECH - ηλεκτρονικού περιοδικού για τον αγροτοδιατροφικό- πολιτιστικό – τουριστικό μοντέλο κλπ).

4.Και μόνο για τους ανωτέρω λόγους μια τέτοια μελέτη έπρεπε να αποφευχθεί, γιατί από τα παραδοτέα αν προχωρήσει τελικά θα φανεί με τις υπάρχουσες μελέτες ουδέν νεώτερον –κατά πλειοψηφία- έχει να προσθέσει.

Επίσης υπήρξαν πομπώδεις αναφορές ότι κατατέθηκε στην Πρόεδρο της Επιτροπής 2021 κα Γιάννας Αγγελοπούλου, ολοκληρωμένος φάκελος για την προβολή και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τουριστικής προβολής του Δήμου Ευρώτα για ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Και το αυτονόητο ερώτημα πως είναι δυνατόν να έχει κατατεθεί ολοκληρωμένος φάκελος για ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» χωρίς μελέτη;

  1. Το ουσιαστικότερο όμως θέμα είναι ότι ο Δήμος Ευρώτα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει εκχωρήσει αυτή την αρμοδιότητα στην ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ – ΚΕΔΕ ‘’ΕΥΡΩΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ’’ με την συστατική πράξη σε ΦΕΚ ( Αρ. Φύλλου 2389 27 Οκτωβρίου 2011) όπως αναφέρονται στους σκοπούς ……• Η συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα δημιουργίας πολιτιστικής υποδομής, διαφύλαξης και διάδοσης της λαϊκής παράδοσης, προβολής της τοπικής ιστορίας με τη δημιουργία ταυτόχρονα τοπικού ιστορικού αρχείου….. όπως « …Η προστασία και διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς και μνημείων της Φύσης που αποτελούν περιουσία του Δήμου» και τέλος «…Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού προς όφελος των πολιτών επαγγελματιών του Δήμου», κλπ.

6.Οι εξειδικευμένες δράσεις ψηφίζονται κατ’ έτος στο Πρόγραμμα Δράσης και μάλιστα τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτείται γενναιόδωρα πολύ πλέον της συστατικής πράξης των 150.000 ευρώ (υπερβαίνουν τις 230.000 ευρώ) με το αιτιολογικό να γίνουν μελέτες για τον πολιτισμό, την αγρο-τεχνολογική ανάπτυξη ,την λειτουργία του Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτου στο Αστέρι κλπ.

7.Τα γραφόμενά μου δεν έχουν καταγγελτικό ρόλο, αλλά ίσως έχει διαφύγει της προσοχής της δημοτικής αρχής ότι τέτοιες μελέτες υπάρχουν αρκεί να αξιοποιηθούν και ενταχθούν σε ανάλογα προγράμματα.

Καλό είναι να επανεξεταστεί μια τέτοια μελέτη που και αρμοδιότητας του Δήμου ΔΕΝ είναι, ανήκει στην ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ – ΚΕΔΕ «ΕΥΡΩΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ», που υπερχρηματοδοτήθηκε για παραγωγή μελετών, αλλά στην ουσία μια τέτοια δαπάνη την θεωρώ ανώφελη για την συγκεκριμένη φάση.

Σε άλλη περίπτωση θα αναμένουμε τα παραδοτέα και αναπόφευκτα θα υπάρξει σύγκριση με τις υπάρχουσες αν κάτι καινούργιο και διαφορετικό υπάρξει.

Αναμένουμε ότι θα επανεξεταστεί το θέμα!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις