ΛΑΚΩΝΙΑ. «Το Υπουργείο Παιδείας διατάσσει τη μαζική συγχώνευση Τμημάτων προκειμένου να μην κάνει επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών», υπογραμμίζεται σε κοινή δήλωση του Τμήματος Παιδείας της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας και του Σταύρου Αραχωβίτη:

«Σε όλη την Ελλάδα, μαθητές και εκπαιδευτικοί βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αφού το Υπουργείο Παιδείας διατάσσει τη μαζική συγχώνευση Τμημάτων προκειμένου να μην κάνει επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών.

Εκατοντάδες συγχωνεύσεις που διαταράσσουν την ομαλή σχολική ζωή σημειώνονται σε κάθε γωνιά της χώρας. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και άλλων κομμάτων καταθέτουν ερωτήσεις και οργισμένες διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών και γονέων. Όλη αυτή η αναστάτωση υφίσταται εν μέσω πανδημίας και ενώ τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει 4 εβδομάδες νωρίτερα.»

Στη Λακωνία

«Η ασυλλόγιστη συγχώνευση Τμημάτων -που συμβαίνει και σε 4 σχολεία του νομού μας- δημιουργώντας Τμήματα με 28 μαθητές σε αίθουσες λίγων τετραγωνικών, καθώς και η αδιαφορία για την παράλληλη στήριξη μαθητών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, δημιουργεί μείζονα μαθησιακά και υγειονομικά προβλήματα. Και έχει έναν και μόνο στόχο: Όχι φυσικά την επάρκεια χώρου, αλλά τη μη πρόσληψη αναπληρωτών και την εμφάνιση πλασματικής εκπαιδευτικής πληρότητας στα σχολεία.»

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών

«Γίνεται φανερό ακόμα και στους δύσπιστους, ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, από τη μία θέτουν κατ’ επανάληψη σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών τους, και από την άλλη αδιαφορούν πλήρως για το σκληρό αποτύπωμα που άφησε η περίοδος της πανδημίας, με δική τους ευθύνη, στα παιδιά σε όλα τα επίπεδα: μαθησιακό, κοινωνικό, ψυχολογικό.

Επί 18 μήνες ζητούσαμε εμφατικά, όπως και ο ΕΟΔΥ και όλοι οι ειδικοί, “αραίωση στις τάξεις” και η υπουργός Παιδείας μας απαντούσε υποκριτικά “δεν υπάρχουν αίθουσες”. Τώρα αφήνει άδειες και αυτές που υπάρχουν, αποκαλύπτοντας σε όλους τις ευθύνες και τα πραγματικά κίνητρά της όλο αυτό το διάστημα.»

Αδιαφορία

«Η Κυβέρνηση δείχνει αδιαφορία για την υγεία και τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Συγχωνεύει Τμήματα και υποβαθμίζει σχολεία, προσπαθώντας να εξοικονομήσει προσωπικό για να κρύψει τα εκπαιδευτικά κενά που υπάρχουν με δική της ευθύνη, τη στιγμή μάλιστα που είναι επιτακτική η ανάγκη αναπλήρωσης των απωλειών της τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές. Θυσιάζει ακόμα και την υγεία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους στον βωμό του κέρδους.»

Mε προφορικές και μη νόμιμες εντολές

«Η Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, όχι μόνο δεν αραίωσε τα πολυπληθή Tμήματα, αλλά με προφορικές και μη νόμιμες εντολές συγχωνεύει Tμήματα μέσα στον Οκτώβριο, παρότι αυτά έχουν πάρει επίσημη έγκριση λειτουργίας, και στοιβάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε ακόμα πιο πολυπληθή Tμήματα.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος των μαθητών, της ελληνικής οικογένειας και του δημόσιου σχολείου δεν μπορεί να συνεχιστεί! Φαίνεται ότι τα συνεχή δικαστήρια δεν αφήνουν χρόνο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ν’ ασχοληθεί με τα …”πεζά”, καθημερινά προβλήματα των σχολείων.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις